Femke Bol

 Beautiful Sports/axel Kohring/imago Sportfotodienst/profimedia
IZDVOJENI ATLETIČARI

Najveća imena Svjetskog prvenstva: U akciju kreću zvijezda kraljice sportova i najsigurnija oklada smotre

U Commonwealth Areni će se predstaviti 651 natjecatelj (331 atletičarka i 320 atletičara) iz 133 zemlje
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 01. ožujak 2024. 05:58

Pomislio bi možda netko da će u olimpijskoj godini dvoranska sezona biti znatno osiromašena, da će većina najboljih svjetskih atletičara biti potpuno okrenuta pripremama za vanjski dio sezone. Ima, naravno, i takvih, ali Svjetsko dvoransko prvenstvo koje se od petka do nedjelje održava u Glasgowu bit će krcato zvijezdama.

U Commonwealth Areni će se predstaviti 651 natjecatelj (331 atletičarka i 320 atletičara) iz 133 zemlje, a među njima se krije 18 osvajača zlata s posljednjeg dvoranskog SP-a u Beogradu, naravno i brojni olimpijski medaljaši, svjetski prvaci na otvorenom, svjetski rekorderi... Ovo je deset zvijezda koje smo izdvojili za vas i u čijim ćete izvedbama moći uživati u sljedeća tri dana.

Noah Lyles (60 metara)

Briljantni Amerikanac eksplodirao je na lanjskom SP-u na otvorenom u Budimpešti. Naslov na 200 m nije ništa novo, bio mu je to već treći zaredom, ali osvojio je zlato i na 100 m, postavši prvi atletičar nakon Usaina Bolta s dvostrukom sprinterskom krunom. Dodao je tome i naslov u štafeti 4x100 m, napustivši Budimpeštu s tri zlata, a sada je došao u Glasgow potvrditi svoju dominaciju i pod krovom. Najava je bila odlična, sa 6.43 drži najbolji rezultat sezone, ali planove će mu pokušati pokvariti sunarodnjak Christian Coleman, svjetski rekorder u ovoj disciplini (6.34).

Femke Bol (400 metara)

Leteća Nizozemka oduševljava iz sezone u sezonu i danas je neupitno jedna od najvećih zvijezda kraljice sportova. Aktualna je svjetska prvakinja na 400 m prepone, a u dvorani je drugu godinu zaredom pomaknula granice na “čistih” 400 metara. Lani je na nacionalnom prvenstvu u Apeldoornu istrčala fantastičnih 49.26, čime je za 33 stotinke poboljšala svjetski dvoranski rekord koji je 41 godinu držala Jarmila Kratochvilova. Ove je godine u istom gradu i na istom natjecanju bila još dvije stotinke brža, te sada drži šest od 12 najboljih rezultata svih vremena na dvoranskih 400 m. Velika je favoritkinja u Glasgowu, a ponovno bi mogao biti ugrožen i svjetski rekord.

Armand Duplantis (skok s motkom)

Šveđanin je u skoku s motkom dosegao visine koje su mnogima bile nezamislive i do danas je sedam puta rušio svjetski rekord. Krenuo je u veljači 2020. u Torunu kada je sa 6,17 nadmašio tadašnjeg rekordera Renauda Lavillenieja, tjedan dana kasnije je upravo u Glasgowu poletio još centimetar više, a sljedeća je tri rekorda sačuvao za 2022. godinu. Lani je nastavio u istom ritmu, dovevši svjetski rekord do aktualnih 6,23 m. Ove je zime samo jednom letio preko šest metara (6,02), ali opet je favorit za zlato, a uspije li u tome, još će malo učvrstiti status jednog od najdominantnijih sportaša današnjice.

Ryan Crouser (bacanje kugle)

Slično kao što Duplantis dominira u skoku s motkom, Ryan Crouser vlada u bacanju kugle. Div iz Oregona, čovjek koji sam sebe trenira, odveo je ovu disciplinu u neke druge sfere. Zasad je svjetski rekord doveo do čudesnih 23,56 m, bilo je to u svibnju prošle godine kada je za 19 centimetara nadmašio dotadašnji najbolji rezultat svih vremena. Na lanjskom SP-u u Budimpešti nisu ga zaustavila ni dva krvna ugruška u potkoljenici, tamo je bacio samo pet centimetara kraće od svjetskog rekorda. Prije dvije je godine na dvoranskom SP-u senzacionalno poražen od Brazilca Romanija, tako da je u Glasgow došao naplatiti dugove.

Jaroslava Mahučih (skok u vis)

Ukrajinki su samo 22 godine, a već je svjetska i europska prvakinja i na otvorenom i u dvorani. U kolekciji joj nedostaje još samo olimpijsko zlato koje će loviti kasnije ove godine u Parizu, a prije toga je čeka obrana svjetske krune pod krovom. Njezin dvoboj protiv Australke hrvatskih korijena Nicole Olyslagers trebao bi biti jedan od šlagera SP-a jer obje su ove godine u sjajnoj formi. Mahučih je preskočila 2,04 m, a Olyslagers tek centimetar manje, doduše na otvorenom.

Grant Holloway (60 m prepone)

Amerikanac bi trebao biti jedna od najsigurnijih oklada ovog SP-a iako je takvo što uvijek riskantno napisati, posebno kad su u pitanju prepone na kojima pogreške nisu rijetkost. No, Holloway je čovjek koji na 60 m prepone nije poražen punih deset godina! Nedavno je u Albuquerqueju došao do jubilarne 60. pobjede u nizu, a začinio ju je na najbolji mogući način - svjetskim rekordom. Utrčao je u cilj u vremenu 7.27, te za dvije stotinke poboljšao rekord koji je postavio 2021. u Madridu. Na ljestvici svih vremena drži 11 od najboljih 14 rezultata u ovoj disciplini.

Devynne Charlton (60 m prepone)

Specifičnu situaciju imali smo ove zime na 60 m prepone kod atletičarki. Svjetski rekord Šveđanke Susanne Kallur (7.68) trajao je punih 16 godina, a onda je nadmašen dvaput unutar samo šest dana, i to u režiji dviju atletičarki. Prva je to uspjela napraviti Devynne Charlton, 28-godišnjakinja s Bahama, koja je u New Yorku trčala 7.67, dakle stotinku brže od dotadašnje rekorderke. Samo koji dan kasnije isti je rezultat u Albuquerqueju postavila Amerikanka Tia Jones. Šteta je jedino što je Jones odlučila propustiti Glasgow, tako da smo ostali lišeni velikog okršaja. Ovako je Charlton izrazita favoritkinja za trijumf.

Miltiadis Tentoglou (skok u dalj)

Grčki atletičar na lanjskom je SP-u na otvorenom kompletirao pothvat kakav uspijeva samo posebnima. Nakon zlata u Budimpešti može se pohvaliti da je aktualni olimpijski pobjednik, te svjetski i europski prvak, i na otvorenom i u dvorani. Čisto savršenstvo. Prva obrana naslova čeka ga ovaj vikend u Glasgowu, a nadmetanje u skoku u dalj moglo bi biti prava poslastica jer na startnoj je listi i čudesni talijanski tinejdžer Mattia Furlani koji s 8,34 drži najbolji rezultat sezone i spreman je “zapapriti” suparniku iz Grčke.

Karsten Warholm (400 m)

Osebujni Norvežanin posljednjih godina radi čuda na 400 m prepone. Trostruki je svjetski prvak, a na Olimpijskim igrama u Tokiju je u jednoj od najvećih atletskih utrka svih vremena spustio svjetski rekord na ludih 45.94. U dvorani, naravno, nema prepona, ali snalazi se Warholm dobro i u takvoj situaciji. Dvostruki je europski dvoranski prvak na 400 m, a sada u istoj disciplini želi i svjetski naslov. Ove se godine, doduše, uopće nije natjecao, tako da nitko ne zna u kakvoj je formi, ali isto se odnosi i na branitelja naslova Jereema Richardsa.

Gudaf Tsegay (3000 m)

Svestrana Etiopljanka podjednako briljira na srednjim i dugim prugama. Lani je osvojila svjetski naslov na 10.000 m, pa potom srušila svjetski rekord na 5000 m, a godinu prije toga je postala i svjetska dvoranska prvakinja na 1500 m, u disciplini u kojoj drži i svjetski rekord. Naslov u Glasgowu neće braniti jer se ovaj put odlučila okušati na 3000 m, a i tu je, dakako, favoritkinja. Prije tri tjedna je postavila treći rezultat na vječnoj ljestvici i sada želi podvući zlatnu crtu pod ovu zimu.

Linker
19. svibanj 2024 17:51