DARKO TOMAS Cropix
NITKO KAO JANA

Nezaustavljiva Hrvatica juri prema samom vrhu, niti najbolje na svijetu nisu tako izgledale u njezinim godinama

Zrela, odlučna, marljiva i motivirana, a u više smo se navrata uvjerili i koliko mrzi gubiti
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 31. svibanj 2023. 22:33

Kad je tamo sredinom siječnja, na svom prvom natjecanju u ovoj kalendarskoj godini, preskočila 1,90 metara i srušila hrvatski mlađejuniorski dvoranski rekord Blanke Vlašić, dobila je ogromnu medijsku pažnju na kakvu dotad nije navikla. Ruku na srce, zaslužila ju je i ranije jer je prošlo ljeto osvojila naslov europske mlađejuniorske prvakinje u sedmoboju, ali to je ipak imalo slabiji odjek u javnosti jer rušenje Blankina rekorda je medijima očito bilo “zvučnije”. U svakom slučaju, taj rekord je bio samo početak jednog ludog niza koji traje i dalje, pa je i četiri i pol mjeseca kasnije Jana Koščak (17) “vruća” priča.

Klüft nedodirljiva i kao klinka

A u tom nizanju rekorda i fantastičnih rezultata, najveći je stigao prošli vikend i to na najblještavijoj pozornici kad je u pitanju atletski višeboj. Austrijski Götzis svake godine u svibnju okuplja kremu sedmoboja i desetoboja, a među tom kremom naša “mala” Jana snašla se kao riba u vodi. Osvojiti deveto mjesto u prvom seniorskom sedmoboju u životu i to u društvu brojnih osvajačica velikih medalja samo po sebi zvuči sjajno, ali napraviti to sa 6293 boda je nešto uistinu fascinantno.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Pisali smo već, riječ je o neslužbenom svjetskom mlađejuniorskom rekordu, odnosno o najboljem rezultatu u povijesti jedne mlađe juniorke (U-18) u seniorskom sedmoboju. Već iz tog podatka je jasno o kakvom se pothvatu radi, ali pokušat ćemo vam još malo približiti veličinu tog rezultata kroz usporedbu s najboljim sedmobojkama ovog stoljeća i njihovim rezultatima u Janinoj dobi. Nismo išli dalje u prošlost, a ne bi ni imalo previše smisla jer, primjerice, najveća sedmobojka svih vremena i još uvijek aktualna svjetska rekorderka Jackie Joyner-Kersee je višeboj ozbiljnije počela trenirati u nešto kasnijoj dobi, a kroz studentske dane je paralelno gurala i košarkašku karijeru.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Zato smo se ograničili na pet sedmobojki s najboljim rezultatima u 21. stoljeću i pogledali kakvi su bili njihovi počeci u ovoj iznimno teškoj i zahtjevnoj disciplini, rezerviranoj za posebne sportaše.

Šveđanka Carolina Klüft i aktualna kraljica ove discipline, Belgijanka Nafissatou Thiam, dvije su neupitno najveće višebojke ovog stoljeća i dvije od četiri žene u povijesti koje su probile granicu od 7000 bodova. Podjednaka je lista njihovih uspjeha, s time da Klüft ima za 19 bodova bolji osobni rekord koji je drži i na drugom mjestu vječne ljestvice. Šveđanka je ujedno i najbolji primjer kako iz super uspješne juniorke izrasti u istu takvu seniorku, što je često najteži dio puta, za mnoge i nepremostiv.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Klüft je dvaput bila svjetska i jednom europska juniorska prvakinja, a kao seniorka je osvojila apsolutno sve što je bilo moguće, od olimpijskih, svjetskih i europskih naslova, do dvoranskih zlata na svjetskoj i kontinentalnoj razini. Prvi seniorski sedmoboj je, kao i Jana, odradila sa 17 godina i skupila 5810 bodova. Iste te 2000. godine na juniorskom SP-u u Čileu prvi je put prešla i 6000 bodova, a rezultat koji je Koščak ostvarila u Götzisu nadmašila je kao 19-godišnjakinja, prilikom obrane svjetskog juniorskog naslova na Jamajci.

Thiam, aktualna olimpijska, svjetska i europska prvakinja, u svijet seniorskog sedmoboja zakoračila je u sezoni u kojoj je napunila 18 godina. Konkretno, prvi je sedmoboj odradila nešto prije 18. rođendana i skupila 5906 bodova, a nekoliko dana nakon što je proslavila ulazak u punoljetnost popravila je osobni rekord za deset bodova. Iduće je sezone s nepunih 19 godina prvi put nadmašila granicu od 6000 bodova, a nešto kasnije je u Rietiju osvojila i europsko juniorsko zlato sa 6298 bodova, dakle s neznatno boljim učinkom od Janina iz Götzisa.

image
PETER RINDERER Afp

Anna Hall (22) nova je zvijezda na sedmobojskom nebu, djevojka koja se upravo prošli vikend natjecala rame uz rame s Janom i pobijedila s fantastičnih 6988 bodova, došavši na peto mjesto ljestvice svih vremena. Mlada Amerikanka prve je seniorske sedmoboje odradila već kao 16-godišnjakinja i pritom je u sva tri navrata ostala ispod 5000 bodova. Godinu kasnije, u Janinoj dobi, napredovala je do 5798 bodova, rasla je i sezonu kasnije (5847), a iznad 6000 bodova prvi se put vinula 2021. Prošle je godine doživjela veliki uzlet koji je okrunjen broncom na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu, a ove je sezone nastavila još jače, došavši na prag 7000 bodova i pokazavši da bi mogla biti velika konkurencija Thiam.

image
YASIN AKGUL Afp

Britanke krenule s 15 godina

Katarina Johnson-Thompson, svjetska prvakinja iz Dohe 2019., vrlo je rano počela s natjecanjima u seniorskoj konkurenciji. Britanka je sa samo 15 godina odradila dva seniorska sedmoboja i skupila više od 5300 bodova, sezonu kasnije je još malo popravila osobni rekord, međutim kao 17-godišnjakinju ju je sustigla prva ozbiljnija ozljeda, u pitanju je bilo skakačko koljeno, zbog čega praktički uopće nije nastupala. Tek kao 19-godišnjakinja je prekoračila 6000 bodova, a godinu kasnije je prvi put skupila više bodova od Jane u Götzisu.

Za kraj smo ostavili još jednu Britanku Jessicu Ennis-Hill, zaštitno lice Olimpijskih igara u Londonu 2012. na kojima je veliku karijeru okrunila zlatnom medaljom. I ona je već kao 15-godišnjakinja krenula u seniorski sedmoboj i skupila 4801 bod, sa 17 godina je bila daleko ispod Janina učinka (5116), a prve rezultate preko 6000 bodova dočekala je tek kao 20-godišnjakinja. No, karijera joj se nakon toga razvijala strelovitom brzinom i uglavnom je bila obojana zlatom.

image
FRANCK FIFE Afp

Vidljivo je, dakle, iz svega što smo naveli da nijedna od ovih sjajnih višebojki sa 17 godina nije bila ni blizu Janinom rezultatu, što je uistinu fascinantan podatak. No, isto tako treba ponoviti da to ništa ne jamči je trebat će proliti još puno znoja i suza za uspješnu seniorsku karijeru. Puno je primjera briljantnih juniora, ne samo u atletici, koji iz različitih razloga nisu ponovili iste uspjehe u seniorskim vodama i to uvijek treba svijetliti kao upozorenje. No, Jana je toliko zrela, odlučna, marljiva i motivirana, a u više smo se navrata uvjerili i koliko mrzi gubiti, čak i na natjecanjima bez velike važnosti. Kad dodamo tome da u Varaždinu uz sebe ima kvalitetan stožer, na čelu s tatom i trenerom Patrikom, ali i ekipom liječnika i fizioterapeuta te sjajnim trening-partnerima, sve nam to daje vjeru da bi ova lijepa priča mogla postati još ljepša.

Linker
19. travanj 2024 00:42