Sara Kolak
 ANDREJ ISAKOVIC Afp
UH, ŠTETA!

Ništa od finala i obrane zlata za Saru Kolak! U kvalifikacijama nije upisala niti jedan ispravan hitac

Jedina je natjecateljica koja je u prvoj skupini kvalifikacija ubilježila sva tri prijestupa.
Piše: Vedran Božičević/Sportske novostiObjavljeno: 03. kolovoz 2021. 03:20

Sara Kolak nije bila uspješna u kvalifikacijama bacanja koplja u Tokiju. Olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira u prvoj je kvalifikacijskoj skupini ostala bez rezultata, s tri neispravna hica.

U prvom je pokušaju njezino koplje letjelo toliko kratko da je Sara odmah odlučila prestupiti, a ista se priča ponovila i u drugoj seriji. Palo je koplje na otprilike 55 metra, ali ponovno Ludbrežanka nije htjela da se to mjeri. U trećem je pokušaju prestupila u zaletu, ali ionako je koplje opet palo ispod 55 metara.

Sve što joj je događalo ove godine, očito je ostavilo velikog traga na Saru. Za podsjetnik, njezin trener Andreas Thorkildsen odlučio je da neće putovati u Tokio, navodno zbog straha od koronavirusa. Osim toga, pustio ju je i da završne pripreme za Igre odrađuje sama i sve to nije moglo proći bez posljedica.

image
BEN STANSALL Afp

Sara je imala samo jedan nastup ove sezone uoči Tokija, na mitingu Continental Toura u Ostravi završila je na trećem mjestu sa skromnih 60,04. Povukla se nakon toga na treninge, nadajući se da će pronaći formu do Olimpijskih igara i da će u konačnici uspjeti odraditi dobar posao u Japanu. Pomagali su joj posljednjih dana koliko su mogli Edis Elkasević i Marko Mastelić, treneri Sandre Perković i Filipa Mihaljevića. Mastelić je bio uz nju i u kvalifikacijama, ali sve to nije bilo dovoljno za uspjeh.

Pet godina nakon senzacionalnog zlata u Riju, Sara je tako neslavno okončala svoj drugi olimpijski nastup. Šteta, ali s 26 godina je dovoljno mlada da krene ispočetka i vrati se u svjetski vrh. Po svemu sudeći s novim trenerom.


PRIJENOS UŽIVO:

3.08 Pehovi, ozljede i brojni drugi problemi utjecali su na ovo.... Pariz je blizu, nadamo se da će Sara Kolak tamo biti prava.... Gotova je prva skupina kvalifikacija koplja.

3.06 NIŠTA OD FINALA! Sara je prestupila i treći put... Kraj za olimpijsku pobjednicu iz Rija.

2.56 Čekamo treću, završnu seriju i hitac naše Sare. Šteta zasad, ali dajmo našoj zlatnoj olimpijki iz Rija priliku i u zadnjem pokušaju. Daljine nisu velike, za finale bi bilo dovoljno baciti na razinu 60-61 metra. To Kolak svakako može.

2.52 Druga serija Sare Kolak - opet kratko, na razinu 55 metara pa je prestupila. Ne ide joj, jedina je s dva prijestupa (istina, namjerna) nakon dvije serije.

2.45 Nastavlja se nadmetanje, još nekih 6-7 minuta do novog hica Sare Kolak.

2.41 Natjecanje je zakratko prekinuto, ali ne zbog kiše, već zbog problema s mjerenjem rezultata. Očito ne rade laseri koji mjere pokušaje.

2.34 Nakon prve serije jedna je atletičarka prebacila kvalifikacijsku normu. To je poljska predstavnica Maria Andrejczyk koja je dobacila do 65.24 metra.

2.32 Sara je u prvom pokušaju bacila vrlo kratko pa je odlučila prestupiti. Kao da je koplje ispalo iz ruke...

2.25 Atletska staza je mokra, ali u Tokiju je - sunčano! Prognoza? Za dva sata opet kiša... Ah, to vrijeme...

2.20 Natjecanje je krenulo, Sara će bacati kao 13. od 15 sudionica. Ukupno će imati tri hica, baš kao i Sandra Perković u svojim kvalifikacijama diska.

2.10 Evo nam dakle, i svih startnih lista, za lakše snalaženje.

image
OLYMPICS 2020

2.00 Još nas dvadesetak minuta dijeli do početka prve skupine. U njoj je, kao i u onoj drugoj, 15 atletičarki. U finale koje je na rasporedu u petak od 13.50 po našem vremenu proći će svaka koja prebaci zadanu normu od 63.00 metara ili 12 najboljih po rezultatima.

Linker
20. travanj 2024 00:15