AFP
TAMNA STRANA SPORTA

Olimpijskom i svjetskom prvaku prijeti kazna veća od 20 godina! Osumnjičen za zlostavljanje tinejdžerice

Kako je neimenovana djevojka mlađa i od 16 godina, Kiprutu prijeti golema zatvorska kazna
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 18. studeni 2020. 17:12

Sljedeće godine planirao je krenuti po drugo olimpijsko zlato, a nadao se i rušenju svjetskog rekorda koji traje već dugih 16 godina. Međutim, u trenutku kad počnu Olimpijske igre u Tokiju, branitelj naslova na 3000 metara zapreke i aktualni svjetski prvak u istoj disciplini, 25-godišnji Kenijac Conseslus Kipruto, mogao bi biti - u zatvoru.

Sjajni atletičar koji posljednjih godina dominira u disciplini koja je ponos Kenije optužen je za seksualno zlostavljanje djevojčice koja nema ni 15 godina. U kenijskom zakonodavstvu koristi se termin “oskvrnuće”, a odnosi se na spolni odnos s osobama mlađima od 18 godina. A kako je neimenovana djevojka mlađa i od 16 godina, prema važećim zakonima u Keniji, Kiprutu prijeti najmanje 20 godina zatvora.

Brani se sa slobode

Dodatna otežavajuća okolnost za Kipruta je to što je danima bio u bijegu od policije u kojoj je, usput budi rečeno, i sam zaposlen. Napokon je uhićen 11. studenoga, a tijekom ponedjeljka je pod strogim mjerama osiguranja doveden na čitanje optužnice na sud. Prema navodima tužiteljstva, 25-godišnji sportaš je zlostavljao maloljetnicu između 20. i 21. listopada u selu Tironin u okrugu Nandi. Kipruto je odbacio krivnju za sve za što ga se tereti, te je nakon plaćanja jamčevine od 200.000 kenijskih šilinga (oko 1550 eura) pušten da se brani sa slobode. Nastavak suđenja i izricanje presude očekuje se u svibnju sljedeće godine.

Kipruto je u sudnici imao crvenu trenirku s kapuljačom navučenom preko glave u pokušaju da sakrije lice od fotografa, a u nastojanju da se sakrije mu je dobro došla i maska koju je nosio zbog koronavirusa. Policijski službenici koji su ga pratili pokušali su spriječiti novinare da fotografiraju veliku lokalnu sportsku zvijezdu. Sve se odvijalo u gradu Kapsabetu u pokrajini Rift Valley koja je kolijevka velikih dugoprugaša. Kipruto živi u obližnjem Eldoretu, jednom od najpoznatijih “trkačkih” gradova na svijetu.

Prema napisima kenijskih medija, obitelj maloljetnice prijavila je njezin nestanak lokalnoj policijskoj postaji, a tek nakon tri dana na nepoznatom mjestu, djevojka se vratila kući. Isprva je odbila reći gdje je bila, ali nakon provjere mobitela, njezini su roditelji otkrili da je bila u kontaktu s Kiprutom te da je odsjela u njegovoj kući. Nakon pregleda kćeri u lokalnoj bolnici, roditelji su podnijeli prijavu za seksualno zlostavljanje maloljetnice.

Od 2016. nedodirljiv

Osim odbacivanja krivnje, Kipruto i njegovi odvjetnici zasad nisu dali naslutiti na čemu će se temeljiti njegova obrana. Kenijski mediji ipak navode da će atletičar vjerojatno pokušati dokazati da ga je djevojka prevarila tvrdeći da je starija od 18 godina ili da je imao drugi opravdani razlog vjerovati da je punoljetna.

Kipruto je od najranijih dana u atletici pokazivao izniman talent, a vrlo brzo je svoju kolekciju počeo puniti i velikim medaljama. U Lilleu je 2011. postao svjetski mlađejuniorski prvak na 2000 m zapreke, a godinu kasnije je u Barceloni postao i najbolji svjetski junior (3000 m zapreke). Već 2013. je kao 18-godišnjak osvojio i prvu veliku seniorsku medalju, srebro na SP-u u Moskvi, a isti je uspjeh ponovio i dvije godine kasnije u Pekingu. Od 2016. je stalno na vrhu. U Rio de Janeiru je osvojio zlato uz olimpijski rekord (8:03.28), a 2017. u Londonu i 2019. u Dohi je postajao svjetski prvak.

U ovoj je korona-sezoni bez velikih natjecanja silno želio srušiti svjetski rekord koji od 2004. drži Kenijac s katarskom putovnicom Saif Saaeed Shaheen (7:53.63). Napad na najbolji rezultat u povijesti pripremao je za miting u Monaku u kolovozu, ali je nekoliko dana ranije bio pozitivan na koronavirus i priča je propala. Hoće li novu priliku uopće dočekati, odlučit će sud.

Linker
18. svibanj 2024 06:07