AFP / AFP
VELIKA SPORTSAŠICA

OVO JE JEDNA HOLLYWOODSKA PRIČA O TOME KAKO JE STETOSKOP ZAMIJENIO SPRINTERICE Svjetska prvakinja na prvoj liniji borbe protiv zloglasne korone

U životu sam imala daleko više neuspjeha nego uspjeha i bila sam slomljena svaki put kad bi nešto krenulo po zlu. Uvijek postoji bol, ali moramo naučiti nositi se s njom i krenuti dalje, kaže Pittman.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 15. travanj 2020. 20:33

Da je Amerikanka, velika je vjerojatnost da bi njezin život bio pretvoren u film. Hollywood jednostavno voli takve priče. Svjetska prvakinja, velika sportašica s nastupima i na ljetnim i na zimskim olimpijskim igrama, samohrana majka troje djece koja se dvaput udavala i dvaput rastajala od istog čovjeka, žena koja je vodila borbu s bulimijom, strahovala da ima rak, pa u tridesetima upisala medicinu i danas radi kao liječnica. Jana Pittman, pardon, dr. Jana Pittman, nekadašnja uspješna atletičarka, dvostruka svjetska prvakinja na 400 metara prepone, danas je u jednoj bolnici u Sydneyju na prvoj liniji fronte u borbi protiv koronavirusa. I voli to što radi. Iako je iscrpljujuće, iako je potpuno drugačije od njezina nekadašnjeg života.

Kada je početkom godine s još 47 stažista počela raditi u bolnici Blacktown and Mount Druitt, dobrodošlicu joj je osobno poželio ministar zdravstva Brad Hazzard.

Odmah ‘u vatru’

- Dr. Pittman je ostvarila brojne pobjede kao atletičarka, a činjenica da je sprinterice zamijenila za stetoskop pobjeda je za pacijente - rekao je ministar, a novopečena doktorica tom je prilikom istaknula:

- Obožavala sam atletiku, obožavala sam predstavljati Australiju, ali nadam se da će moja budućnost u medicini biti još bolja. Ovo je jedna od onih stvari za koje misliš da ih nikad nećeš ostvariti, ali ako ustraješ u onome što voliš, sve je moguće.

Iako je koronavirus već zahvatio jedan dio svijeta, Pittman tada nije ni slutila da će se uskoro s novim kolegama naći u kaotičnoj situaciji. No, nije je to nimalo obeshrabrilo. S osmijehom je posljednjih dana na društvenim mrežama pokazivala hranu koju su njoj i kolegama donosili lokalni stanovnici, zahvalni liječnicima koji rade na granicama vlastitih mogućnosti, ali se ne žale.

“Jedva čekam slobodan dan da budem s djecom”, napisala je Pittman uz jednu fotografiju.

Prvo dijete, sina Cornelisa, dobila je u braku s engleskim atletičarem Chrisom Rawlinsonom. Par se vjenčao 2006., a tri godine kasnije je objavio da kreće u brakorazvodnu parnicu. I taman kad je ona završena, ponovno se pojavila iskra. Još jednom su se vjenčali, ali godinu kasnije je i definitivno puklo i Jana se sa sinom vratila u Australiju. Obitelj je povećala tijekom 2015. i 2016. kada je oba puta začela izvantjelesnom oplodnjom i rodila dvije kćeri.

- Nije lako. Ali, nije lako imati djecu ni u braku. Živim nekoliko vrata od svojih roditelja i brata i zato nisam u ovome sama, premda nisam u vezi - objasnila je Pittman u jednom intervjuu.

Boks i veslanje

Iako je dvaput bila svjetska prvakinja, u atletici nije ispunila sve snove. Samo tjedan dana prije Olimpijskih igara u Ateni 2004., kada je bila u najboljoj formi i velika favoritkinja za zlato, završila je na operaciji koljena. Ipak je odlučila trčati, ali nije mogla bolje od petog mjesta. Od Pekinga 2008. je morala odustati zbog problema sa stopalom, a kad se u ožujku 2012. još jednom ozlijedila, digla je ruke od Igara u Londonu, ali i od atletike. Eksperimentirala je nakon toga s boksom i veslanjem, ali se na kraju zaljubila u bob. Plasirala se na Olimpijske igre u Sočiju 2014. i završila na 14. mjestu u dvosjedu.

U autobiografiji “Još jedna prepona” opisala je sve svoje privatne i profesionalne borbe. Od poremećaja prehrane, suicidalnih misli i strahovanja da ima rak maternice do razvoda i života samohrane majke.

Puno je toga stalo u samo 37 godina života. Ali, žilava Jana se ne predaje samo tako.

- U životu sam imala daleko više neuspjeha nego uspjeha i bila sam slomljena svaki put kad bi nešto krenulo po zlu. Raspao mi se brak, nisam uspjela na Olimpijskim igrama... Uvijek postoji bol, ali moramo naučiti ne blokirati je, moramo naučiti nositi se s njom i krenuti dalje.

Linker
26. travanj 2024 06:52