PROFIMEDIA
FILIP MIHALJEVIĆ

‘Pokazao sam da sam u samom vrhu, a svi me zezaju kako bi bilo bolje da mi nisu dali medalju...‘

‘Ima nas petorica iza Crousera koji se mogu boriti za medalje u Budimpešti‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 20. srpanj 2023. 21:11

Ne može se Filip Mihaljević (28) ove sezone nikako riješiti poljskog gradića Chorzowa. Za većinu pratitelja sporta, nije riječ o nekoj osobito zvučnoj destinaciji, ali u Chorzowu je smješten stadion Slaski koji prima više od 55.000 gledatelja i koji je, uz sve veća poljska ulaganja u sport, posljednjih godina postao jedno od nezaobilaznih atletskih odredišta u Europi. Brojna su se značajna natjecanja održala ovdje u zadnje vrijeme, a kulminacija je stigla ove godine kada je Chorzow uvršten i u kalendar elitne Dijamantne lige.

Europski prvak u bacanju kugle ovog je ljeta prvi put u Chorzowu nastupio početkom lipnja na Memorijalu Janusza Kusocinskog, mitingu iz srebrne kategorije Continental Toura, potom je predstavljao Hrvatsku na Europskom ekipnom prvenstvu (2. divizija) održanom u sklopu Europskih igara, a u nedjelju je upisao i premijerni dijamantni nastup na stadionu Slaski. I svakako će ga pamtiti po dobrom jer je u gotovo najjačoj mogućoj konkurenciji zauzeo visoko četvrto mjesto, pritom je ostvario i najbolji rezultat sezone (21,63 m), a šlag na torti je i ispunjena olimpijska norma. Postao je time treći hrvatski atletičar i četvrti sportaš ukupno (uz maratonke Bojanu Bjeljac i Mateu Parlov Koštro te boksača Gabrijela Veočića) s osiguranim nastupom u Parizu sljedeće godine.

- Treći put u mjesec dana u Chorzowu, treći put preko 21 metar, a ovo mi je ujedno i najbolji rezultat ukupno na ovom stadionu u desetak dosadašnjih nastupa. Bilo je super, uhvatio sam i tu normu za Pariz što nam je velika olakšica za ostatak ove i za iduću sezonu. Nismo nikad ni sumnjali da to mogu baciti, ali ipak ti padne teret s ramena kad se to dogodi jer nikad se ne zna s ozljedama i svime što se može dogoditi - govorio nam je Filip dan kasnije.

Olimpijska norma donijet će mu i malo bolju financijsku sliku.

- Sad prelazim iz kategorije potencijalnih među evidentne olimpijske kandidata što donosi i malo veći budžet. Dobro odrađujemo svoj dio posla, a HOO nas prati na tom putu, to jedino tako i ide. Uz našu maksimalnu volju i želju i njihovu maksimalnu potporu, rezultati posljednjih godina i jesu tu gdje jesu. Svi smo zajedno u toj priči, oni logistički, a mi svakodnevno na terenu, to tako i mora funkcionirati ako se žele ostvarivati veliki rezultati.

Mnogi su sumnjali

A Filip ih neupitno ostvaruje. Nakon lanjskog europskog zlata, ove mu je godine fokus na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti (19. - 27. kolovoza), a dobra je vijest da mu forma polako raste kako se bliži vrhunac sezone. U Lausannei je na mitingu Dijamantne lige osvojio treće mjesto, sada je dodao tome i četvrto i time još jednom potvrdio da je dio svjetske kuglaške kreme.

- Iznimno sam zadovoljan sezonom. Vidite koliko je teško i upasti na miting Dijamantne lige, a ja sam praktički osigurao i plasman u finale. Pokazuje se iz godine u godinu da smo u samom svjetskom vrhu, a ovaj dosadašnji dio sezone je prošao dobro. Imam četiri natjecanja preko 21,40, u nedjelju sam ostvario i najbolji rezultat sezone, forma se polako diže iz natjecanja u natjecanje. I sada čekamo mjesec dana završnih priprema i nadamo se, ako Bog da zdravlja, da će to biti još bolje. Nakon jučerašnjeg nastupa u Szekesfehervaru, čeka me i Dijamantna liga u Londonu u nedjelju, tako da nije još ni ovaj dio sezone gotov. Nakon toga idem na tjedan dana kući napuniti baterije, pa na završne pripreme u Slovensku Bistricu.

Lijepo je vidjeti da je na tri posljednja natjecanja bacao preko 21,40 i da je sve bliže svojim najboljim rezultatima (osobni i hrvatski rekord je 21,94).

- Sad sam u zreloj fazi u kojoj mi je cilj što bolji plasman na svjetskim i europskim prvenstvima i olimpijskim igrama. Teško je govoriti o medaljama, ali visoki plasman i najbolji rezultat sezone je svake godine cilj na tim najvećim natjecanjima. U usporedbi s prošlom sezonom u koju nisam krenuo tako dobro, ove je sezone taj prvi dio puno bolji i sve se nekako slaže za Budimpeštu. Nakon Dijamantne lige u Firenci i 20,92 m mnogi su sumnjali da ću ući u finale i da će ova sezona biti dobra, ali mi smo bili staloženi, znali smo da dobro treniramo, da će doći rezultati i da će se sve posložiti kako treba.

Sjajna je stvar i što iza sebe ostavlja mnoga velika imena. U Chorzowu je, primjerice, pobijedio dvostrukog svjetskog prvaka Joea Kovacsa i lanjsku broncu sa SP-a Josha Awotundea, prije toga u Lausannei ovogodišnjeg europskog dvoranskog prvaka Zanea Weira, a jučer u Szekesfehervaru ponovno i Awotundea i Weira.

- Joe je bacao daleko i ove godine, ali nije onaj od lani. U nedjelju sam bio jako blizu Otterdahlu i Walshu, zaostao sam samo 25, odnosno 15 centimetara, a pobijedio sam Awotundea koji ima medalju sa SP-a, Kovacsa koji je jedan od najboljih bacača svih vremena, ali i Gilla koji je ove godine bacao preko 22 metra. Uvijek je dobro pobjeđivati takve bacače jer to pomaže samopouzdanju i potvrda je dobrog rada, pogotovo kako se bliži SP.

Petorka iza Crousera

Imamo dojam da ove sezone, osim svjetskog rekordera Ryana Crousera, nitko toliko značajno ne odskače.

- Složio bih se. Vjerujem da nas ima petorica iza Crousera koji se mogu boriti za medalje u Budimpešti. Ne treba bježati od toga, prihvatili smo tu ulogu. Mislili smo da će Joe biti malo bolji, pa da će još jedno mjesto biti zauzeto, ali i on je tu negdje s nama. Što, naravno, ne znači da u Budimpešti neće biti na 22,50 m. Međutim, zasad smo svi tu, vodi se velika borba, pogotovo ova “mlađa” generacija, Awotunde, Weir, Fabbri, Stanek, ja, a tu je sada i Otterdahl koji se prvi put kvalificirao na SP. Ovo u nedjelju je bio dobar pokazatelj, jer je to praktički bilo finale SP-a, nedostajali su samo Romani i Weir. Ako sam bio četvrti u toj konkurenciji, to je znak da sam tu negdje u samom vrhu. Ali mjesec dana je dugo razdoblje, i za napredovati i za zeznuti nešto.

S čime je najzadovoljniji u devet dosadašnjih nastupa ovog ljeta?

- Najzadovoljniji sam s mirnoćom i stabilnošću, nije bilo većih oscilacija. Osim prvog natjecanja u Bialystoku koje je bilo samo po sebi čudno, sve ostalo je bilo stabilno, bez panike jer znamo da dobro radimo. Kad sam u Firenci lošije bacao, bio je to zapravo jedan od tjedana u kojima smo najjače trenirali ove godine. Očekivali bolji rezultat, ali bili smo zadovoljni i s tih 20,92 i svjesni da ćemo ići prema gore.

A što se još može popraviti do SP-a?

- Hici mogu tehnički biti bolji. Ovaj nedjeljni od 21,63 je bio dobar, meni se svidio, ali može se to još bolje izvesti. A fizički ćemo se još podići. Uz završni “peak” u zadnjih mjesec dana, nadamo se da ću biti fizički moćniji i da će tehnički sjesti bolji hici, tako da to može biti ono što želimo.

Kvalifikacije uvijek nezgodne

Nakon svega što je rekao, nije teško zaključiti da je optimist uoči svjetske smotre u Budimpešti.

- Optimist sam, međutim svjetsko prvenstvo je uvijek svjetsko prvenstvo, a jutarnje kvalifikacije su uvijek jutarnje kvalifikacije i nema tu nikog sigurnog. Uvijek bude poneka žrtva kvalifikacija, uostalom i sam sam to bio nekoliko puta, tako da ništa nije isključeno. Treba biti optimist, ali opet pažljiv i spremati se kao da nam je to prvo natjecanje sezone jer se sve briše što si te godine napravio, i dobro i loše. To je posebno natjecanje s velikim ulogom i velikim benefitom i kreće se od nule. Nikakav renking i nikakva Dijamantne liga ne pomažu kad se dođe tamo. Ali, da smo optimisti i da vjerujemo u svoj rad, to svakako.

Walsh je oduševljen Medulinom, ali rekli smo mu da mu je ovo prvi i zadnji put

Imao je Filip posebno društvo tijekom posljednja dva tjedna treninga. Na pripremama u Medulinu, njemu i treneru Marku Masteliću priključio se nekadašnji svjetski prvak, dvostruki osvajač olimpijske bronce i četverostruki pobjednik Hanžekovićeva memorijala, Novozelanđanin Tom Walsh.

- Zadnjih smo se godina sprijateljili, dosta se družimo i kako je nakon Lausanne znao da mu se ne isplati ići u Ameriku, pitao nas je gdje ćemo biti. A mi smo bili u Medulinu jer se u Splitu održavala Ultra. Pitao nas je može li s nama, tako da su nam se on i trener pridružili na dva tjedna i stvarno je ispalo super. Oduševili su se Hrvatskom već nekoliko puta ranije, a sada su još jednom, a kako i ne bi, pored naše obale, Pule, Arene... Bili su impresionirani i uvjetima u Medulinu koji naoko nisu lijepi, ali su jako dobri za treniranje. Rekao je kako se nada da će se vratiti ako ga prihvatimo, a mi mu, naravno, govorimo da mu je ovo bio prvi i zadnji put, ha-ha. Naravno da nije, vjerojatno ćemo pokušati organizirati i dogodine tjedan ili dva zajedničkih treninga. Nismo mi mijenjali planove treninga zbog njih, niti su oni zbog nas, ali smo bacanja odrađivali zajedno. Ručali smo i večerali zajedno i sve je prošlo jako dobro. Kad smo trener i ja sami, zna biti pomalo monotono, tako da je sada bilo malo dinamičnije.

Jesu li odveli Walsha na tradicionalnu janjetinu, omiljenu među kuglašima, ili su to sačuvali za Zagreb i Hanžekovićev memorijal?

- Nismo je jeli. U hotelu je bila dobra hrana, tako da nije bilo potrebe za janjetinom, ha-ha. To će čekati Zagreb.

Zezaju me da je i bolje da mi nisu dali medalju jer bih je sigurno izgubio putem

Je li mu poštar donio srebrnu medalju koju je osvojio na Europskim igrama? Naime, atletika je u sklopu Igara održala svoje uobičajeno Europsko ekipno prvenstvo u tri jakosne divizije, a Hrvatska se natjecala u drugoj i zauzela deveto mjesto. Organizatori Igara su, međutim, odlučili da će dodjeljivati i pojedinačne medalje, i to na temelju rezultata kroz sve tri divizije, što je značilo da Filip treba čekati tri dana da i najjača divizija odradi posao kako bi znao je li osvojio medalju. U trenutku kad je došla vijest da je ukupnu drugi, već je odavno napustio Poljsku, pa mu je obećano da će mu medalja biti poslana poštom.

- Nije još došla, ali mi ionako svi govore “i bolje da ti je nisu dali jer bi je ti sigurno izgubio na aerodromu, pa bi ti ionako došla poštom”, ha-ha-ha...

Ovdje Filip aludira na lanjsku anegdotu kada je zlatnu medalju s EP-a u Münchenu izgubio u jednom aerodromskom dućanu. Na kraju se u priču uključila i policija i medalja je pronađena te naknadno poslana u Split.

- U svakom slučaju, medalju iz Poljske još nisam dobio. Vjerojatno će doći na adresu HOO-a ili HAS-a pa će mi je oni poslati. Morat ćemo organizirati neku svečanu ceremoniju i napraviti postolje - uz smijeh zaključuje Filip.

FILIPOVA SEZONA

Bialystok 20,13 (3. mjesto)

Firenca (DL) 20,92 (7. mjesto)

Chorzow21,04 (2. mjesto)

Zenica21,50 (1. mjesto)

Chorzow (EI)21,33 (2. mjesto)

Ostrava21,05 (5. mjesto)

Lausanne (DL) 21,42 (3. mjesto)

Karlovac (PH) 21,41 (1. mjesto)

Chorzow (DL) 21,63 (4. mjesto)

Szekesfehervar 21,25 (5. mjesto)

Linker
01. svibanj 2024 01:50