Sandra je više puta isticala kako joj je Pariz najdraži miting

 KEMPINAIRE STEPHANE Kmsp Via Afp
U PARIZU NOVI ISPIT

Sandra samouvjereno uoči najdražeg mitinga: ‘Imam rekordnih 45 pobjeda, ali idem po još‘

Najbolja hrvatska atletičarka pobijedila je na mitingu Dijamantne lige u Oslu, ostavivši iza sebe i olimpijsku pobjednicu Valarie Allman.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 18. lipanj 2022. 12:15

Vremenske prilike ove godine definitivno nisu naklonjene vrhunskoj atletici. Na Dijamantnoj ligi u Dohi vjetar je puhao toliko snažno da je natjecanje motkaša premješteno u dvoranu, u Eugeneu je dio disciplina prebačen na dan ranije zbog najavljenog nevremena, u Birminghamu je temperatura bila vrlo niska, a u četvrtak je u Oslu tijekom većeg dijela mitinga lijevalo kao iz kabla. Zahvatila je ta kiša dijelom i natjecanje diskašica, ali Sandri Perković nije smetalo. Izvukla je u drugoj seriji iz sebe 66,82, odličan hitac, posebno za takve uvjete. Neuhvatljivo je to bilo za sve konkurentice, pa tako i za olimpijsku pobjednicu Valarie Allman koja je četiri puta prebacivala 65 metara, ali Sandra joj je ostala nedostižna.

Velika je to pobjeda za hrvatsku rekorderku, peta u Oslu i već 45. u Dijamantnoj ligi čime je još malo popravila rekord koji će još dugo biti nedostižan. Osim toga, ovo je jubilarna deseta sezona u kojoj je Sandra ostvarila barem jednu pobjedu u najprestižnijoj seriji atletskih mitinga, što je doista impresivan podatak jer malo je atletičara koji toliko dugo traju u samom svjetskom vrhu. Prvu je ostvarila još tamo 2010. kao tinejdžerica u New Yorku, a eto, i 12 godina kasnije pobjeđuje na najvišoj razini.

"Vratila sam se na vrh. Imam rekordnih 45 pobjeda, ali jurim po još", rekla je nakon natjecanja u Oslu.

Velika je stvari to što je Sandra na stadionu Bislett ostavila iza sebe Valarie Allman. Amerikanka je na pet prethodnih mitinga na kojima su se susrele bila bolja od naše atletičarke, imala je ukupno osam pobjeda u nizu, ali u Norveškoj je pokazala da je ranjiva. I neovisno o tome kako će proći njihov večerašnji okršaj u Parizu, Sandra je velikoj suparnici poslala jasnu poruku da je i dalje tu i da se nema namjere pomiriti sa sporednom ulogom u ovoj priči. Da, Allman će biti favoritkinja na skorašnjem Svjetskom prvenstvu u Eugeneu, i zbog spomenutog niza pobjeda, i zbog lanjskog trijumfa u Tokiju, i zbog 71,46 koliko je bacila ranije ove sezone, ali Sandra je pokazala da je se nikako ne smije otpisati i da zlato američke diskašice na domaćem terenu nije tako sigurno kao što su mnogi mislili.

"Kad sam se probudila u četvrtak, osjetila sam da će se nešto dogoditi. Rekla sam sama sebi da ostanem mirna i nisam si stvarala nikakav pritisak. Nakon toliko godina u ovom sportu, nakon toliko ozljeda, umora, silnih očekivanja, jednostavno sam sretna što sam ovdje bila prva", istaknula je dvostruka olimpijska pobjednica.

image

Najbolja hrvatska atletičarka imat će veliku konkurenciju u Parizu

FABRICE COFFRINI Afp

Zahvalila je Sandra i navijačima koji su joj davali podršku u svakom pokušaju, kao i direktoru mitinga Steinaru Hoenu, nekadašnjem europskom prvaku u skoku u vis, što je bacanje diska uvrstio u glavni dio programa. Doista, teško se sjetiti kad su diskašice posljednji put u Dijamantnoj ligi bile unutar ona dva sata koja pokriva i televizijski prijenos.

Već u subotu u Parizu vraćamo se na staro. Bacanje diska na stadionu Charlety počinje u 20.15, a glavni dio programa traje od 21 do 23 sata. Neće to Sandra ipak zamjeriti Parizu jer nemali je broj puta isticala kako joj je to najdraži dijamantni miting. Pobijedila je u Gradu svjetlosti četiri puta, tu sa 68,60 drži i rekord mitinga, tu se uvijek osjećala dobro. Večeras je čeka slična ekipa kao i u Oslu, osim Allman, bit će tu i olimpijska doprvakinja, Njemica Kristin Pudenz, kao i njezine sunarodnjakinje Claudine Vita, Shanice Craft i Marike Steinacker, pa Portugalka Liliana Ca, domaća veteranka Melina Robert-Michon...

Od ostatka programa, izdvojimo nastup četverostruke svjetske prvakinje na 100 metara Shelly-Ann Fraser-Pryce, olimpijskih pobjednika na 400 metara s Bahama, Shaunae Miller-Uibo i Stevena Gardinera, potom Amerikanca Devona Allena koji je nedavno istrčao treći rezultat svih vremena na 110 m prepone (12.84), pa zlatnog olimpijca na 200 m Andrea de Grassea, svjetske dvoranske prvakinje u skoku u vis Jaroslave Mahučih koja će za konkurenciju imati dvostruku olimpijsku pobjednicu u sedmoboju Nafissatou Thiam...

Linker
26. travanj 2024 20:16