Faith Kipyegon

 KMSP via AFP
KRALJICA SPORTOVA U 2023.

Supermama iz Kenije triput je u 50 dana ispisivala povijest, a Crouser i Duplantis nastavili su starom stazom

Svjedočili smo nizu fantastičnih pothvata, a tijekom ljeta su čak sedam puta padali svjetski rekordi
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 21. rujan 2023. 13:16

Dvodnevnim finalom Dijamantne lige u američkom Eugeneu spušten je zastor na još jednu sjajnu atletsku godinu. Točnije, na njezin stadionski dio, jer jesen je redovito rezervirana za cestu, pa nas tako uskoro čeka inauguralno Svjetsko prvenstvo u cestovnom trčanju u Rigi, te brojni veliki maratoni od kojih je prvi već u nedjelju u Berlinu. No, vrhunac atletske sezone ipak su stadionska natjecanja, pa nakon što je zaključena Dijamantna liga, možemo podvući crtu.

‘Proba’ pretvorena u rekord

Prema podacima Svjetske atletske federacije (WA), u 2023. godini ukupno je postavljeno 29 svjetskih rekorda, seniorskih i juniorskih, uključujući stadionsku, dvoransku i cestovnu atletiku. Impresivna brojka koja pokazuju da se granice ljudskih mogućnosti i dalje pomiču. Naravno da u tome značajno pomaže i razvoj tehnologije, posljednjih se godina to ponajviše odnosi na super-obuću koja je neupitno pomogla u rušenju brojnih rekorda, ali i proizvodnja staza je također otišla na višu razinu, tu su i nova saznanja o bržem i kvalitetnijem oporavku, razvijaju se nove tehnike u određenim disciplinama...

Svjedočili smo, dakle, ponovno nizu fantastičnih pothvata u kraljici sportova, a ovom ćemo se prilikom posvetiti ponajprije onim svjetskim rekordima koji su pali u olimpijskim disciplinama. A takvih je ovog ljeta bilo sedam...

Briljantnu Kenijku Faith Kipyegon (29) već smo ranije proglasili kraljicom ove atletske sezone, a takav joj status neće odnijeti ni činjenica da je prošli vikend neočekivano ostala bez jednog svjetskog rekorda koji je držala. Kipyegon je nedvojbeno posebna priča svjetske atletike, fascinantna sportašica koja je prošli mjesec u Budimpešti osvojila treći naslov svjetske prvakinje na 1500 metara, a u istoj disciplini ima i dva olimpijska zlata. I prije ove sezone je bilo jasno da je najveća svih vremena, ali dugo ju je kopkao i svjetski rekord koji je neuspješno ganjala prijašnjih godina. A onda joj se drugog dana lipnja u Firenci sve savršeno poklopilo. Istrčala je nestvarnih 3:49.11 i za gotovo punu sekundu nadmašila rekord Etiopljanke Genzebe Dibabe.

image

Gudaf Tsegay

Getty Images via AFP

No, ono što se dogodilo tjedan dana kasnije bilo je još veće čudo. Još u Firenci je najavila da će se na mitingu u Parizu prvi put nakon osam godina okušati na 5000 metara, samo da vidi koliko može, a plan je bio da se tek u budućnosti malo više posveti i toj disciplini. Kako je završila ta njezina “proba”? Još jednim svjetskim rekordom! Istrčala je 14:05.20 i za sekundu i 42 stotinke popravila rekord Etiopljanke Letesenbet Gidey. Nakon toga joj “petica” više nije bila samo usputna disciplina, već je na SP-u u Budimpešti i u njoj osvojila zlato.

Moramo ovdje spomenuti i treći svjetski rekord koji je majka petogodišnje Alyn srušila unutar samo 50 dana. Premda milja nije olimpijska disciplina, ipak ima dugu tradiciju pa i taj rekord ima veliku vrijednost, posebno kad dodamo da je s tih 4:07.64 za gotovo pet sekundi popravila dotadašnji rekord Nizozemke Sifan Hassan.

Utrka života za Tsegay

No, kao što smo spomenuli, Kipyegon je u finišu sezone iznenađujuće ostala bez jednog svog rekorda. U Eugeneu je odlučila trčati samo 1500 m i tu je bez poteškoća uzela dijamant, a 5000 m je propustila, vjerojatno ni se sluteći da na kraju dana više neće biti svjetska rekorderka. Etiopljanka Gudaf Tsegay (26) istrčala je utrku života, posve se približila povijesnoj granici od 14 minuta te s 14:00.21 za čak pet sekundi nadmašila rezultat koji je Kipyegon postavila u Firenci. Lanjska svjetska prvakinja na 5000 m ove je godine u Budimpešti završila tek na 13. mjestu, a ljutnju zbog neuspjeha pretvorila je u savršen nastup u Eugeneu.

Na mitingu u Parizu, onom na kojem je Kipyegon srušila rekord na 5000 m, postavljen je još jedan najbolji rezultat u povijesti. Na 3000 m zapreke Etiopljanin Lamecha Girma (22) istrčao je 7:52.11 i poslao u povijest rekord koji je 19 godina držao Kenijac s katarskom putovnicom Saif Saaeed Shaheen (7:53.63). Girma inače ima četiri srebra s velikih natjecanja, jedno olimpijsko i tri svjetska. Ni nakon što je srušio svjetski rekord nije u Budimpešti uspio pobijediti dominantnog Soufianea El Bakkalija, ali može se hvaliti da je na vrhu ljestvice svih vremena njegovo ime.

Prvi ovogodišnji svjetski rekord na otvorenom kad su u pitanju olimpijske discipline pao je još u svibnju u Los Angelesu, a autor je jedan od onih koji nas je već navikao na takve stvari - Amerikanac Ryan Crouser (30). Najveći bacač kugle u povijesti s čudesnih je 23,56 metara nadmašio za 19 centimetara rezultat koji je postavio prije dvije godine na “trialsima” u Eugeneu. No, i cijela njegova serija na tom mitingu bila je nestvarna i neupitno najbolja u povijesti: 23,23 - 23,31 - 22,94 - 23,56 - 22,80 - 22,86.
Crouser je veliki ljubitelj znanosti, stalno pokušava izmisliti nešto novo, pa je tako patentirao i novu tehniku bacanja koja mu je donijela novi pomak u rezultatima. Na SP-u u Budimpešti nisu ga, pak, zaustavila ni dva krvna ugruška u potkoljenici, tamo je bacio samo pet centimetara kraće od svjetskog rekorda i prepustio konkurentima da se bore za srebro. Uza sva čuda koja radi, čak ni granica od 24 metra više ne djeluje nedostižno.

image

Lamecha Girma

KMSP via AFP

Centimetar po centimetar

Kad je u pitanju Armand Mondo Duplantis (23), veće bi čudo bilo da godina prođe bez njegovih svjetskih rekorda nego obrnuto. Vladar skoka s motkom još je zimus u Clermont-Ferrandu preskočio 6,22 m i tako za centimetar popravio rezultat koji je postavio lani na SP-u u Eugeneu. Prošli je vikend, opet u Eugeneu, preletio još centimetar više, a nema sumnje da u sebi ima i veće visine i da će već sljedeće zime postavljati letvicu na 6,24. Šveđanin je ovu disciplinu odveo u neke posve druge sfere za koje je malo tko mislio da su dostižne i od klinca koji je preskakao letvicu u vlastitom vrtu i dnevnom boravku, postao jedan od najvećih sportskih dominatora današnjice.

image

Armand Duplantis

Gvg/Panoramic/Profimedia

Za kraj smo ostavili rekord koji je privukao najmanje pažnje, ali to je i logično jer još uvijek je riječ o vrlo mladoj disciplini u olimpijskom programu - utrci mješovitih štafeta na 4x400 m. Amerikanci Justin Robinson, Rosey Effiong, Matthew Boling i Alexis Holmes istrčali su u finalu SP-a u Budimpešti 3:08.80 i tako za više od pola sekunde poboljšali rekord koji je postavila druga američka štafeta prije četiri godine.

image

Ryan Crouser

AFP

SVJETSKI REKORDI U 2023.

OLIMPIJSKE DISCIPLINE

Atletičari

3000 m zapreke 7:52.11

Lamecha Girma (Eti), Pariz 9. lipnja

Motka 6,23

Armand Duplantis (Šve), Eugene 17. rujna

Kugla 23,56

Ryan Crouser (SAD), Los Angeles 27. svibnja

Atletičarke

1500 m 3:49.11

Faith Kipyegon (Ken), Firenca 2. lipnja

5000 m 14:05.20

Faith Kipyegon (Ken), Pariz 9. lipnja

5000 m 14:00.21

Gudaf Tsegay (Eti), Eugene 17. rujna

Mix

4x400 m 3:08.80

SAD, Budimpešta 19. kolovoza

DVORANA

Atletičari

3000 m 7:23.81

Lamecha Girma (Eti), Lievin 15. veljače

Motka 6,22

Armand Duplantis (Šve), Clermont-Ferrand 25. veljače

Atletičarke

400 m 49.26

Femke Bol (Niz), Apeldoorn 19. veljače

Petoboj 5055

Nafi Tham (Bel) Istanbul 3. ožujka

Posljednjih je godina super-obuća neupitno pomogla u rušenju brojnih rekorda, ali i proizvodnja staza je također otišla na višu razinu, tu su i nova saznanja o bržem i kvalitetnijem oporavku, razvijaju se nove tehnike u određenim disciplinama...

Linker
02. svibanj 2024 15:34