ZELJKO PUHOVSKI Cropix
FILIP PRAVDICA

‘Uz malo sreće mogli bismo već ovo ljeto imati trojicu preko osam metara‘

Atletičar Mladosti u subotu je osvojio naslov hrvatskog prvaka u skoku u dalj
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 20. veljača 2024. 13:20

Filip Pravdica zaključio je prošlu sezonu - kupanjem u Manduševcu. Proslavio je time pobjedu na Hanžekovićevom memorijalu, na atraktivnom natjecanju daljaša održanom na Trgu bana Jelačića gdje je skokom od 8,09 metara izjednačio rezultat karijere. To je ujedno bio i rezultat kojim je potvrdio normu za ovogodišnje Europsko prvenstvo u Rimu, ali i uhvatio vrijedne bodove u lovu na Olimpijske igre u Parizu.

Dva mjeseca bez treninga

Vjerojatno ni sam nakon takvog prošlog ljeta nije očekivao da će mu ove zime najbolji rezultat biti 7,79 metara. I da će biti zadovoljan time.

- S obzirom na to da dva mjeseca nisam trenirao, zadovoljan sam. Uhvatio me išijas u prosincu, ali to se samo nadovezalo na probleme s obje Ahilove tetive koje sam imao nakon Hanžekovićeva memorijala. Zbog toga nisam trenirao četiri tjedna, a onda sam očito malo prenaglo ušao u treninge i ukliještila su me leđa. Mjesec i pol dana sam imao problema s time i jedva sam otvorio sezonu. Tek sam 1. siječnja bio zdrav - opisuje svoje nedaće 28-godišnji atletičar.

Pisali smo već u više navrata da je Filip operirao oba kuka, tako da su rezultati koje postiže zapravo senzacionalni. A još i više kad tome dodamo da paralelno uz svoju sportsku karijeru radi u NK Lokomotiva kao kondicijski trener i u svojoj Mladosti kao atletski trener.

- Problem je možda i u tome što previše radim, ali eto, smanjio sam malo angažman u Lokomotivi. Nisam više s juniorima, dogovorio sam se s Nikicom Jelavićem i klubom da budem koordinator za kondiciju u nogometnoj školi, pa sada nadgledam treninge svih kategorija, pišem opći program, vodim individualne treninge i, iskreno, to mi je puno manje opterećenje. Ne moram više biti na utakmicama iako ću, naravno, doći gledati jer me zanima kako se ti dečki razvijaju.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Ako je u Lokomotivi smanjio angažman, u Mladosti radi punom parom. I to jako, jako dobro.

- Siječanj je bio rekordan po broju medalja za Mladost u posljednjih 15 godina. Imali smo i velik broj mlađih juniora u seniorskoj reprezentaciji. Evo, imam i jednu mladu curu koja je 2008. godište (Eva Barbarić, op. a.), ovo joj je prva godina da smije nastupati za seniorke i već je bila u štafeti na tromeču u Beogradu.

Vratimo se, ipak, njegovoj sportskoj karijeri. Vjeruje li u pozitivan ishod lova na Olimpijske igre?

- Definitivno vjerujem iako je nezgodno to što neće biti puno natjecanja velike kvalitete na kojima se mogu skupljati bodovi. Već sam se čuo s menadžericom, vidjet ćemo što možemo organizirati. Ali, sreća prati hrabre, idemo vidjeti što će biti.

Zato je karta za EP u Rimu već u džepu. Bit će mu to treći nastup na seniorskom EP-u na otvorenom, a lani je prvi put nastupio i na SP-u.

- Ja već imam normu, siguran sam da će i Marko Čeko upasti barem po renkingu, a ako bude sreće, mogao bi nam se pridružiti i mali Luka Ćurković. To bi stvarno bila lijepa, vrhunska priča.

Da, Filipu i Marku koji u karijeri imaju skokove preko osam metara i nastupe na velikim seniorskim natjecanjima, polako se priključuje i 19-godišnji Luka Ćurković koji je ove zime skočio odličnih 7,81. U subotu smo ih svu trojicu gledali na Prvenstvu Hrvatske - Pravdica je u konačnici slavio sa spomenutih 7,79, Ćurković je bio drugi sa 7,73, a nešto manje raspoloženi Čeko je ovaj put zauzeo treće mjesto sa 7,62.

- Dalj se vraća na ono što je nekad bio. Neću ništa najavljivati, ali ako bude sreće, mogli bismo na ljeto imati trojicu daljaša preko osam metara.

Standard, a ne barijera

Zanimljivo je i da su sva trojica iz različitih sredina.

- Svatko radi nekom svojom filozofijom. Ja, primjerice, radim penzionerskom, ha-ha. Čekin trener Dražen Lasić ima fenomenalan pogled na stvari. Surađuje s Georgijem Pomaškim, trenerom olimpijskog pobjednika Miltiadisa Tentogloua, čuo sam i da bi ponovno mogli ići kod njih na pripreme. Mali Ćurković je opet neka zasebna priča. Sve to pokazuje da možda ima nešto u genima, ovi prostori su oduvijek bili dobri za skokove, uvijek smo imali vrhunske daljaše. Bilo bi dobro i da Savez uloži malo više u nekakva godišnja okupljanja, da možda organizira i seminare na tu temu, da nam dovede neke dobre strane predavače. Možda bi onda skokovi preko osam metara postali standard, a ne da predstavljaju nekakvu barijeru.

Linker
01. svibanj 2024 08:54