RONALD GORSIC/CROPIX
21.-24. travnja

WRC Croatia Rally pokrenuo suradnju s Energetskim institutom Hrvoje Požar

Novi tehnički propisi FIA-e usmjerili su natjecanje prema odgovornoj i održivoj hibridnoj tehnologiji
Piše: HinaObjavljeno: 04. travanj 2022. 12:00

Svjestan svoje odgovornosti za zaštitu okoliša u svim zajednicama u kojima se održava natjecanje, WRC Croatia Rally je pokrenuo suradnju s Energetskim institutom Hrvoje Požar za izračun ugljikovog otiska, ali i definiranje ciljeva i mjera za smanjenje ugljikova otiska za buduća izdanja natjecanja, priopćeno je iz ureda relija.

Zbog same prirode sporta te velike posjećenosti ovakvih manifestacija zbog kojih su fanovi spremni prevaliti mnoge kilometre, reli kao i mnoge druge auto-moto discipline i druge aktivnosti rezultira emisijama stakleničkih plinova. Upravo iz tog razloga, FIA – međunarodna automobilistička federacija ulaže velike napore u razvoj i provedbu smjernica povezanih s ekološkim učincima, a sve kako bi postigla ugljičnu neutralnost na svim događajima i u svim organizacijama povezanima s auto-moto sportom.

Novi tehnički propisi FIA-e usmjerili su natjecanje prema odgovornoj i održivoj hibridnoj tehnologiji, kojoj su dodane nove dinamičke performanse kombinirane sa sigurnosnim poboljšanjima a koje pak vožnju čine izuzetno atraktivnom, dok istodobno doprinose znatnom smanjenju štetnih emisija. U revolucionarnoj novoj generaciji hibridnih Rally1 vozila, koja su premijerno predstavljena u siječnju na utrci u Monte Carlu, moći će odgovorno uživati i naši posjetitelji.

U sklopu suradnje za određivanje emisija stakleničkih plinova s Energetskim institutom Hrvoje Požar bit će potrebno izračunati izravne i neizravne emisije povezane s aktivnostima u sklopu WRC Croatia Rally 2022 i to u skladu s GHG protokolom. Izravne emisije i uklanjanja stakleničkih plinova koje nastaju zbog izgaranja goriva u energetskim postrojenjima, iz fugitivnih izvora i službenih vozila, neizravne emisije stakleničkih plinova koje su povezane s nabavom i potrošnjom električne, toplinske i rashladne energije te ostale neizravne emisije povezane s ulaznim i izlaznim tokovima materijala i ljudi, potrebnim za odvijanje manifestacije.

WRC Croatia Rally održat će se od 21.-24. travnja na 20 atraktivnih brzinskih ispita kroz pet hrvatskih županija - Zagrebačku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Primorsko-goransku i Varaždinsku, a ceremonijalni start i cilj te park vozača nalazit će se u Zagrebu.

Ove se godine očekuje i rekordan broj gledatelja na nekom od sportskih događanja u zemlji ikada, naime, prema predviđanjima organizatora u posebnim fan zonama i uz stazu natjecanje će pratiti više od 350.000 ljudi, čiji se dolazak očekuje iz zemalja Europe pa i mnogih zemalja svijeta.

Linker
20. travanj 2024 13:55