BERTRAND GUAY Afp
‘SMATRAM SE PRVAKOM‘

Massa nakon 15 godina progovorio o famoznoj krađi: ‘Umjesto doživotne zabrane, vratio se u tren oka!‘

Epizoda ‘Crashgate‘ do danas je ostala jedna od najkontroverznijih točaka novije povijesti F1
Piše: SNObjavljeno: 25. kolovoz 2023. 08:02

Nelson Piqueta Jr. namjerno je izazvao nesreću zabivši se u zid, dovelo je to do pojave sigurnosnog automobila i otvorilo mjesto pobjedi njegovom kolegi iz Renaulta Fernandu Alonsu, a Lewis Hamilton završio je kao treći i pokupio bodove koji su bili odlučujući za naslov prvaka na kraju sezone.

Epizoda "Crashgate" tijekom Velike nagrade Singapura 2008. i danas je jedna od najkontroverznijih točaka novije povijesti F1, a sada je prvi put od događaja o svemu progovorio i oštećeni, te sezone drugoplasirani Felipe Massa, koji je već pokretao pravne postupke protiv FOM-a i FIA-e u nadi da će mu dodijeliti titulu.

-To je bilo bolno, situacija u kojoj sam imao titulu u svojim rukama. Ta titula bila je naša i oduzeta mi je manipulacijom. Bez sumnje, to je nešto što ozbiljno narušava sport, pravdu i sve ljude koji vjeruju da sport može biti čist. Tada nije bio - započeo je Massa u intervjuu za brazilski Globo.

- Nemam ništa protiv Hamiltona, ali netko je platio cijenu za cjelokupnu situaciju. To sam bio ja - dodao je.

Massa je izrazio ogorčenost zbog izostanka kazne uključenima u slučaj, što se prvenstveno odnosi na Flavija Briatorea. Jedan od tadašnjih čelnika Renaulta naredio je Piqueti da se zabije u zid. Suspendiran je poslije istrage 2009. godine, no 2010. je kazna poništena. Inženjer Pat Symonds također je bio suspendiran, apa se vratio u sport 2011. i trenutno je tehnički direktor F1.

- Kada vidim takve spletke, prijevare il pljačke, jako se uznemirim. Na kraju nitko nije kažnjen na ispravan način, nitko nije odgovarao za ono što se dogodilo. Bili su suspendirani i brzo se vratili u F1. Briatore je trebao dobiti doživotnu zabranu, a vratio se u tren oka. Ekipa nije imala nikakvih posljedica. Na kraju, nitko nije kažnjen za ovakvu krađu - poručio je Massa.

Brazilski vozač smatra da trofej pripada njemu.

- Osjećam se kao prvak i mislim da su svi Brazilci patili. Svakako se osjećam kao prvak i bilo bi to nevjerojatno slavlje da sam osvojio titulu pred svojima u Interlagosu, u toj posljednjoj vožnji 2008. godine - zaokružio je Massa.

Linker
20. svibanj 2024 18:38