Abdulaziz Bin Turki Al-Faisal

 HAITHAM AL-SHUKAIRI Afp
I DALJE VLADA NEIZVJESNOST

Saudijski ministar: Ako bude postojala prijetnja, budite sigurni da ćemo otkazati današnju utrku

Organizatori utrke u Džedi uvjeravaju sve da je održavanje VN Saudijske Arabije sigurno.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 27. ožujak 2022. 14:17

Već dulji niz godina u Jemenu traje građanski rat koji je ovu ionako jednu od najsiromašnijih država učinio još siromašnijem, ako je to uopće moguće. Ondje se sukobljava narod Hutu s jedne strane, a koje podržava Iran dok je s druge strane jemenska vlada. Nju pak oružano podupiru zadnjih godina Saudijska Arabija sa saveznicima, a to onda dovodi i do relativno čestih raketnih napada Hutua na Saudijsku Arabiju.

Od petka su u tijeku takvi napadi, rakete padaju vrlo blizu staze za Formulu 1 gdje bi za koji sat trebala početi utrka za Veliku nagradu Saudijske Arabije. Vozači i momčadi su razložno preplašeni, vijećalo s ondje tijekom protekle noći hoće li se voziti ili ne, a konačan je stav tada bio da hoće. Saudijski ministar sporta princ Abdulaziz Bin Turki Al-Faisal, izjavio je za Reuters.

image

U petak je gorjelo naftno postrojenje u blizini staze

DPPI Dppi Via Afp

- Ako postoji prijetnja, budite sigurni da ćemo otkazati utrku, ali nema prijetnje i o tome smo razgovarali sa svima. Naravno, zaštita i sigurnost je bitnije od samog organiziranja utrke, pa čak i ako je veličine Formule 1, baš kao što je sigurnost grada, sigurnost Kraljevine Saudijske Arabije prioritet.

Vozačima su saudijske vlasti zajamčile najvišu mogu razinu zaštite. Dakako da je prva novinarska pomisao, a to će sigurno i biti opcija, novi, snažni udar Saudijskog ratnog zrakoplovstva po Hutijima u Jemenu. Princ Al-Faisal to nije baš mogao potvrditi, što je također očekivano.

- Zaista nisam upućen u nikakve detalje, nisam jedna od sigurnosnih agencija. Da jesam, podijelio bih ih, ali siguran sam da oni ne dijele detalje ovakvih stvari. No, jedno je sigurno, postoji komunikacija između Formule 1 i naših sigurnosnih službi kako bi se osiguralo da je svačija sigurnost prioritet broj jedan.

Sad ostaje samo pričekati početak utrke (19.00 sati po našem vremenu), vidjeti hoće li je biti ili će opet napasti Huti ili Saudijsko ratno zrakoplovstvo ili... Vidjet ćemo večeras tko biti brži.

Linker
05. svibanj 2024 23:33