GIUSEPPE CACACE Afp
MAXOV ‘GRAND SLAM‘

Sezona je tek počela, a već je - gotova. Hamilton: ‘Ima li nešto pozitivno? Hmmm...‘

U prvoj utrci u 2024. ponovno je dominirao aktualni prvak iz Red Bulla
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 03. ožujak 2024. 00:04

Gdje je stao na kraju prošle sezone, Max Verstappen nastavio je na početku nove. Uzalud zimska stanka, novi bolidi, nove pripreme, najave i iščekivanja sa željom da gledamo izjednačenije i uzbudljivije utrkivanje jer baš ništa se nije promijenilo u odnosu na ono što smo gledali protekle godine.

Max Verstappen na otvaranju nove sezone Formule 1 ponovo je bio svijet za sebe, apsolutno nedodirljiv za konkurente, a kako bi i mogao biti jer čak i kad nema kotača na svom bolidu, on - lebdi!

Prilikom promjene guma u boksu, kada je Verstappenov bolid bio podignut na dizalice, koje očito nisu bile do kraja zakočene pa se u te dvije i pol sekunde, koliko je bio “gore”, Max na trenutak malo i kotrljao na dizalicama. Dakle, eto, i tada ga se, i bez kotača, nije moglo zaustaviti već je “jurio” naprijed...

image
GIUSEPPE CACACE Afp

- Bilo je bolje od očekivanog, bolid je bio sjajan za voziti, jako zabavan i uživao sam - rekao je Verstappen nakon što je bez puno muke stigao do pobjede broj 55.

Ne može se ni zamisliti bolje

Od tih 55 u karijeri, ovo je bila peta u kojoj je ostvario F1 verziju “Grand Slama”, odnosno u kojoj je prvo, bio prvi na startu, drugo, bio prvi na kraju utrke, treće, proveo sve krugove od starta do cilja u vodstvu te, četvrto, ostvario i najbrži krug utrke.

- Ne može se zamisliti bolji početak sezone - dodao je 26-godišnji Nizozemac.

Izjednačio se u toj statističkoj rubrici s Michaelom Schumacherom i Albertom Ascarijem, a više imaju samo Lewis Hamilton (6) i Jim Clark (8). Inače, “Grand Slam” nije baš ni tako jednostavan za ostvariti, jer dosad u 75 godina Formule bilo ih je tek 68, a ovo je bila 1102. utrka u povijesti. I uspjelo ga je upisati 26 vozača, od 1035 koliko ih je, prema nekim statističkim izvorima, ikad vozilo F1 utrke.

Ipak, očekujte da će takvih “metli” od strane Verstappena biti još ove sezone, pa i da bi mogao do kraja 2024. mogao stići i prestići rekord Jima Clarka. Jer i takav se zaključak može izvući iz utrke u Bahreinu.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

Da, tek je prva utrka sezone, od rekordne 24 koliko je planirano, ali teško je kontrirati dojmu kako je sezona zapravo već sada - gotova. Jer jednostavno se iz svemira vidi koliko je Verstappen s ovim Red Bullovim bolidom bolji, jači i brži od ostatka društva.
Samo za malu ilustraciju poslužit će pogled na najbrže krugove. Onaj koji je Verstappen odvozio u 39. krugu čak je za sekundu i pol bolji/brži od prvog sljedećeg, a to je Charlesa Leclerca (Ferrari) od tri kruga ranije. Nije to unikat, jer zna se događati da je ponekad takva razlika između dva najbrža kruga, ali onda je to uglavnom u utrkama s “incidentima”, kada je poremećen normalan tijek utrke, pa se radi o različitim strategijama s gumama, ili je u pitanju kiša ili nešto što razbija klasičnu kolotečinu utrke.

U ovom slučaju toga nema, utrka je bila “čista”, pa je ovdje jedini “incident” taj da Red Bull i Verstappen imaju space shuttle, a svi ostali kao da se natječu u propelercu Cessni.

Utrka u Bahreinu mogla bi, nažalost, biti predložak za sve ostale vikende u 2024., barem kada je riječ o borbi za prvo mjesto i pobjede. Rijetke će biti iznimke, pa samo ostaje pitanje kome će prije dosaditi - Verstappenu tako lako pobjeđivati ili gledateljima to gledati.

Hamilton je očekivao više

Ovo je drugi puta u karijeri da Verstappen pobjeđuje na otvaranju sezone, tako je krenuo, također u Bahreinu, i u lanjsku sezonu, koja se onda pretvorila u monodramu. I opet je, također kao prije 12 mjeseci, Sergio Perez osvojio drugo mjesto pa tako dodatno “zakucao” dojam redbullovske superiornosti.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

Meksikanac je, inače, dan ranije bio peti u kvalifikacijama, ali nakon što je odmah na startu “skinuo” Carlosa Sainza, u ranom je dijelu utrke prestigao Leclerca za treće mjesto pa onda kasnije i Georgea Russella za drugo.

Leclerc se, pak, uvelike mučio s kočnicama na svom Ferrariju pa je već u 11. krugu s drugog spao na peto mjesto.

- Ne mogu proći zavoj bez blokiranja kotača - javljao je Leclerc svojim inženjerima u boks.
- I zanosi me udesno kod kočenja.

Do kraja utrke je uspio nekako ukrotiti Ferrari pa ga dovezao na kraju do četvrtog mjesta. Ispred njega je ciljem prošao momčadski kolega Sainz, koji ga je morao dva puta prestizati na stazi. Prvi puta u 11. krugu, drugi puta u 17. jer se nakon boksa i promjene guma opet vratio iza Monegašanina.

- Dobro sam se osjećao. Bolid nije bio idealan, ali čuvao sam gume i to mi donijelo postolje. Na kraju sam čak donekle i pratio ritam Red Bulla, što je iznenađenje. No, želimo puno bolje od ovoga - rekao je Španjolac koji na kraju sezone sigurno napušta Maranello, jer zna se već da na njegovo mjesto dolazi Lewis Hamilton.

A sedmerostruki svjetski prvak nije imao bajno otvaranje sezone, tek sedmo mjesto s Mercedesom.

- Očekivali smo puno bolje, svakako. Ima li nešto pozitivno? Hmmm... Bolid je pouzdan, došao je do cilja - procijedio je Englez.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

Sljedeći vikend u Saudijskoj Arabiji i opet u subotu

Nakon što se dugo, dugo vremena utrka Formule 1 nije vozila subotom (nekad je to bila uobičajena praksa), prošle je godine nedjeljnu tradiciju prekinula utrka u Las Vegasu.

Sada se u Bahreinu također vozilo u subotu, a razlog je vrlo jednostavan. Naime, sljedeća utrka vozi se već sljedećeg vikenda u Saudijskoj Arabiji, a 10. ožujka (nedjelja) početak je i ramazana, što je sveti mjesec za pripadnike islamske vjeroispovijesti, koja je, jasno, i prevladavajuća u Arabiji. Pa stoga da se utrka F1 ne poklapa s njihovim blagdanom, odlučeno je kako će se tamo voziti dan ranije, dakle u subotu.

No, kako jednako tako postoji i pravilo Formule 1 da između dviju utrka mora proći najmanje šest punih dana, onda se i ova u Bahreinu morala pomaknuti s nedjelje na subotu, kako bi se zadovoljile sve odredbe.

Naravno, i u Las Vegasu će se i ove godine opet voziti subotom...

Bilo je bolje od očekivanog, bolid je bio sjajan za voziti, jako zabavan i uživao sam, rekao je 26-godišnji Nizozemac, nakon što je bez puno muke stigao do pobjede broj 55.

- Ne može se zamisliti bolji početak sezone.

Linker
30. travanj 2024 10:24