Alonso i Perez, borba u ciljnoj ravnini

 SCREENSHOT
DRAMA U SÃO PAULU

VIDEO: Neviđena završnica na VN Brazila. O pobjedničkom postolju odlučivale 53 tisućinke

Alonso je doslovno u fotofinišu prestigao Sergija Péreza. Slavio je ponovno Verstappen
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 05. studeni 2023. 20:37

Ciklus od tri utrke u tri uzastopna vikenda - SAD, Meksiko, Brazil - Max Verstappen završio je s maksimalnim učinkom, kao što je bilo i očekivano. Iako je na turneju po Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi - koja, doduše, još nije gotova, jer se za dva tjedna vozi i u Las Vegasu - došao s već potvrđenom titulom prvaka za 2023., Nizozemac se nije odrekao pobjeđivanja.

Nije, doduše, ni izgledalo da se tijekom ovog konkretnog hat-tricka morao nešto posebno i truditi, makar se konkurencija, a prije svega McLaren, donekle približila, svejedno ostaje dojam kao da mu pobjede jednostavno padaju u krilo. Ovo mu je bila 17. ove sezone u 20. utrci iz kalendara.

Utrku je obilježio i sudar na samom početku, ali i izlijetanje Charlesa Leclerca već u formacijskom krugu, o čemu više možete pročitati ovdje.

Samo se doslovce na sekundu učinilo da bi Lando Norris mogao nešto ušićariti na početku utrke u Sao Paulu, u osmom krugu postavio se paralelno s Nizozemcem na jednom dijelu staze, ali Max je odbio napad te ekspresno, u sljedećih samo pola kruga pobjegao na sekundu i pol prednosti. I to je bilo to, "odjahao" je u daljinu, ni Norris ni bilo tko drugi nije mu mogao više ni blizu.

image

Verstappen i Alonso na postolju

NELSON ALMEIDA Afp

Norris je jednako tako bio usamljen na drugom mjestu do cilja, dok se niže u poretku vodila poprilična bitka za pozicije, s puno rotacija, pretjecanja. Fernando Alonso većim je dijelom utrke držao treće mjesto, no u posljednjih 15-ak krugova na "auspuh" mu se zalijepio Sergio Perez. Činilo se da je Meksikančevo pretjecanje samo formalnost, ali pretvorio se dvoboj u zanimljivu šahovsku partiju do kraja utrke.

Izgledalo je na trenutke kao da će se Perez zabiti u stražnji dio Aston Martina, koliko mu je blizu dolazio, ali Alonso je znalački odradio sjajan strateški posao, birao drugačije putanje kroz zavoje pa ga Meksikanac zapravo na ključnim, ravnim dijelovima staze - tamo gdje su dvije skoro pa vezane DRS zone i gdje je Red Bull imao veliku prednost u maksimalnoj brzini bolida - nije mogao niti jednom doista napasti.

Perez je u posljednjih 15 krugova bio unutar sekunde iza Alonsa, ali svi njegovi pokušaji za nešto više stali bi pod zajednički nazivnik - jalovo.

I onda u pretposljednjem krugu, Meksikanac je napokon ušao dovoljno u zavjetrinu da izvede pretjecanje i preuzme treće mjesto. No, Alonso je imao još jednog aduta u rukavu, ostao je odmah iza Pereza kroz taj krug i pripremio teren da u finalnom prolasku Interlagosom on napadne Pereza. I učinio je to majstorski te u sprintu do ciljne linije u fotofinišu s tek 0.053 sekunde uzeo treće mjesto. Završnicu između Alonsa i Pereza pogledajte ovdje.

- Meni se činilo kao da me Sergio držao pod pritiskom i 30 krugova. Na kraju kad me pretekao, pomislio sam "gotovo je", ali onda je on malo pogriješio u zavoju 4 pa sam vidio da imam priliku uzvratiti. Bilo je gusto, ali ovo je nagrada za cijelu našu momčad koja je prolazilo kroz teško razdoblje u posljednjih nekoliko mjeseci - rekao je Alonso, koji je postavio i rekord s devetim postoljem u karijeri na Interlagosu, što je najviše za nekog vozača koji još uvijek nema i pobjedu na brazilskom trkalištu.

image

Verstappen i Norris

DOUGLAS MAGNO Afp

Bila je to obrambena katedra profesora Alonsa koja mu je nakon šest utrka, od čega u posljednje dvije nije ugledao ni cilja, ponovo donijela mjesto na pobjedničkom postolju.

Dobar dan za Aston Martin zaokružio je Lance Stroll petim mjestom, dok je potpuno podbacio Mercedes - Lewis Hamilton tek osmi, George Russell odustao - kao i Ferrari, jer je Carlos Sainz bio šesti, dok je Charles Leclerc pomalo ponižavajuće izletio u - krugu zagrijavanja. Doduše, ne svojom krivnjom, već navodno zbog kvara hidraulike.

image

Razočarani Leclerc

DOUGLAS MAGNO Afp


REZULTATI

1. Verstappen (Red Bull) 1;26:07.136

2. Norris (McLaren) +8.277

3. Alonso (Aston Martin) +34.155

4. Perez (Red Bull) +34.208, 5. Stroll (Aston Martin) +40.846, 6. Sainz (Ferrari) +50.188, 7. Gasly (Alpine) +56.093, 8. Hamilton (Mercedes) +1:02.613, 9. Tsunoda (AlphaTauri) +1:09.881, 10. Ocon (Alpine) + 1 krug

POREDAK U SP: Verstappen 524 boda, Perez 258, Hamilton 226, Alonso 198, Norris 195, Sainz 192, Leclerc 170...

image

Magnussen izlazi iz auta nakon sudara

NELSON ALMEIDA Afp

Linker
19. svibanj 2024 08:15