CAROLINE CHIA Afp
DRAMA NA FORMULI 1

VIDEO: Trenutak koji je zaprepastio sve! Stroll uništio skoro pa polovicu bolida; Verstappen se požalio

Kanađanin je u posljednjem zavoju izgubio kontrolu nad bolidom te se silovito "zakucao" u zaštitnu ogradu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 16. rujan 2023. 18:44

Subotnje kvalifikacije u Singapuru možda su bile uvod u prekid rekordne serije pobjeda Maxa Verstappena. Aktualni prvak Formule 1 u nizu je od deset utrka koje je završavao na prvom mjestu - čime je prije dva tjedna u Monzi postavio novi F1 rekord - ali u Singapuru je na kvalifikacijama završio tek na 11. mjestu.

I nije taj plasman posljedica nikakvih izvanrednih situacija, kiše, sudara, krivog izbora guma, greške vozača ili momčadi, već realan prikaz mogućnosti Red Bullovog bolida na trkalištu Marina Bay. Jer i Sergio Perez se također mučio pa ni on nije ušao u Top 10, odnosno tek je bio 13.

- Na ovoj stazi nikako ne možemo podesiti bolid na pravi način - požalio se Verstappen, od kojeg su se preko radio-veze u jednom trenutku čule i psovke radi nemoći da se upusti u borbu za pozicije na vrhu.

- Na svakom smo treningu bili slabi. Probali smo nešto promijeniti za kvalifikacije, ali odjednom je bolid postao super-osjetljiv, klizao sam na sve strane, nisam mogao ići do krajnjih granica. Vikend za zaborav već sada. Da, znam da sam imao dosta njih za pamćenje, ali svejedno sam razočaran.

image

Max Verstappen

ROSLAN RAHMAN Afp

Nije da Nizozemac nije pobjeđivao ove i prošle sezone i s lošijih ili otprilike jednako loših startnih pozicija, međutim bilo je to na drugim trkalištima, odnosno onima na kojima je kroz utrku i uz povoljnu konfiguraciju staze stigao iskoristiti premoć Red Bullovog bolida. Međutim, u Singapuru to očito nije slučaj i zato bi nedjelja mogla biti jedan od težih dana ove sezone za Maxa. Uostalom, i prošle je sezone ovdje startao sa sedmog mjesta, a na cilju bio samo šesti. Stoga je sada i sâm priznao da "nema šanse doći ni do postolja".

K tome, Verstappenu još prijete i čak tri različite kazne: zbog ometanja Tsunode, zbog zaustavljanja u boksu i blokiranja vozača iza sebe, te nepotrebno spore vožnje u pripremnom krugu prije ulaska u mjerni krug. Zbog toga bi mogao izgubiti još koje mjesto na startu (15.00)...

No, dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. A svanulo je ovom prilikom - Ferrariju. Carlos Sainz i Charles Leclerc na svim su vremenskim mjerenjima izgledali dobro, pa je na koncu Španjolac stigao do drugog uzastopnog "pole positiona", ali je crveni startni red ipak rasparao George Russell u Mercedesu, smjestivši se za samo sedam tisućinki sekundi ispred Leclerca.

image

Carlos Sainz Jr

LILLIAN SUWANRUMPHA Afp

- Imamo jako dobar bolid u određenim uvjetima i na određenim stazama, gdje su oštri zavoji i brze promjene smjera. Tu smo dobri, ali to je na samo jedan krug, znamo da nam je mana tempo u utrci i da zbog toga plaćamo cijenu. No, i u tome se posljednje vrijeme popravljamo pa sam optimističan - rekao je Sainz.

- Uspjeli smo sačuvati jedan set guma srednje tvrdoće, što ostali nisu, pa bi to mogla biti naša strateška prednost za utrku - rekao je Russell.

Lewis Hamilton (Mercedes) nije bio na razini momčadskog kolega pa je završio na petom mjestu, a nije najbolje bilo ni za Fernanda Alonsa (Aston Martin) sa sedmim mjestom. Njegov je, pak, momčadski kolega, Lance Stroll, najlošije prošao. Kanađanin je, naime, u posljednjem zavoju singapurskog kruga izgubio kontrolu nad bolidom te se silovito "zakucao" u zaštitnu ogradu, pri čemu je uništio skoro pa polovicu bolida. (VIDEO POGLEDAJTE OVDJE) Strollu, koji je uoči početka sezone u nesreći nevezanoj za F1 polomio kosti obje šake, sada srećom ipak ništa nije stradalo. Osim ega...

image
LILLIAN SUWANRUMPHA Afp
image
CAROLINE CHIA Afp
image
LILLIAN SUWANRUMPHA Afp
image
LILLIAN SUWANRUMPHA Afp
image
LILLIAN SUWANRUMPHA Afp

Linker
05. svibanj 2024 09:35