ANDREJ ISAKOVIC Afp
HAMILTON PROTIV VERSTAPPENA

Sudar godine podijelio svijet: ‘Gledao sam scenu 100 puta, obojica su krivi!‘; Ma sretan sam što sam živ‘

‘Mnoge je razočarao. Prošao je pokraj kao da ovaj ne postoji, kao da mu nije bio s kotačem na glavi‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 13. rujan 2021. 09:31

Lewis Hamilton i Max Verstappen ne prestaju biti glavna tema oktanskog svijeta. Njihov incident u 26. krugu nedjeljne utrke nije završio tragično, izgledao je spektakularno, a mišljenje oko tog incidenta jako su podijeljena. Službeni suci utrke proglasili su doduše vozača Red Bull-a krivim pa će u sljedećoj utrci na VN Rusije Verstappen startati s tri pozicije niže u odnosu na mjesto koje izbori kroz kvalifikacije. Međutim, dio stručnjaka se s time ne slaže.

SNIMKU SUDARA MOŽETE POGLEDATI OVDJE


Fernando Alonso drži da nitko nije kriv za njihov sudar.


"Mislim da je Lewis pokušavao natjerati Maxa da odustane od pretjecanja na zavoju. Max to nije učinio, ostao je s vanjske strane i krenuo u pohod. Obojica su učinili ono što su morali učiniti, bio je to tipičan vozački manevar na prvoj šikani, samo je ishod bio nesretan."

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp


Ralf Schumacher ima isti stav kao i Alonso.
"Mislim da je to bila trkačka nesreća. Mislim da nitko nije namjerno naletio na drugoga, jer to ne čini nitko. Max je i dalje pokušavao skrenuti u zavoju, ali to mu nije pošlo za rukom."

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp


Pedro de la Rosa je na istom tragu.
"Gledao sam incident 100 puta i teško je pomisliti da je to bilo išta drugo osim trkačkog incidenta u kojem je odgovornost obojice vozača 50:50. Nema se nikoga za što okriviti. Bila su to dva gladijatora koja su se borili za svaki centimetar."


Martin Brundle je odmah nakon incidenta, a prije odluke sudaca dao mišljenje.
"Red Bull će uvijek braniti Maxa, a siguran sam da će Mercedes pokušati ishoditi Maxu neku vrstu kazne za VN Rusije. Mislim da nitko neće biti kriv."

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp


Damon Hill jedini jeipak označio Verstappena kao krivca.
"Kad pogledam video kod prvog zavoja, mislim da nije bilo načina da Max uspije u svom naumu. Trebao je skrenuti, kao što je Lewis učinio na drugoj šikani kako bi izbjegao nesreću. Jedini zaključak je da je Max računao da ga može ipak proći. Ne želim ulaziti u misliti bilo kojeg vozača, ali to je bila ili pogreška u prosuđivanju ili proračunat potez koji je doveo do sudara s Lewisom.
Suci su na kraju kaznili Verstappena, je li zbog pritiska Mercedesa ili ne teško ćemo ikad doznati. Međutim, Verstappen je mnoge razočarao s onim što je pokazao neposredno nakon sudara. Odmah je ustao iz bolida te prošao pokraj Hamiltona kao da ovaj ne postoji, kao da mu nije bio s kotačem na glavi. Hamilton mu to otvoreno zamjera.


"Vidio sam kako Max izlazi i samo prolazi. Za mene je to bilo iznenađujuće jer prvo bismo se valjda morali uvjeriti je li tip s kojim smo se sudarili u redu."


Srećom pa je Hamilton bio u redu. Iako je pažljivo gledanje snimki otkrilo da je Hamilton ipak dobio gumom u kacigu. Šef Mercedesa Toto Wolff zaslužan je za Halo, štitnik koji je Hamiltonu spasio život.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp


"Definitivno me malo boli vrat, ali osjećam se jako sretno, jer sam živ. Hvala Bogu na Halou, to me na kraju spasilo."


U Red Bullu su dakako nezadovoljni s kaznom za Verstappena.


"Razočarani smo tom kaznom, ali je prihvaćamo. Za nas je to bio pravi trkački incident", rekao je Horner, šef Red Bull tima.

Suci su pak kaznu obrazložili tako što su ustvrdili da je Verstappen morao odustati od napada, jer više nije bilo prostora za pretjecanje.


Većina stručnjaka nije tog stava, ali odluka se neće promijeniti. A i Red Bull očito prihvaća mogućnost da je njihov vozač možda malo ipak bio previše agresivan u spornom incidentu.


Hamilton je na koncu smireno spustio loptu na zemlju te poručio - "sutra je novi dan, nastavljamo se utrkivati". Ljubitelji Formule 1 jedva čekaju VN Rusije, Verstappen i Hamilton nastalvjaju mrtvu utrku za ukupnu pobjedu. I očito nitko ne misli povući ručnu...

Linker
09. svibanj 2024 19:56