Jonathan NACKSTRAND / AFP
'I ZLATO ĆE JEDNOM DOĆI'

BIVŠI KAPETAN HRVATSKE RUKOMETNE REPREZENTACIJE OTKRIO NAJVEĆU BOLJKU KAUBOJA 'Treba nam takav profil igrača'

PETAR METLIČIĆ Nekadašnji kapetan hrvatske rukometne reprezentacije, naš legendarni desni vanjski, o srebru na netom završenom Europskom prvenstvu i olimpijskim kvalifikacijama koje su pred nama
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 30. siječanj 2020. 12:56

Ni Petru Metličiću u nedjelju navečer nije bilo lako. Nadao se da će ovoj generaciji uspjeti ono što nije njegovoj, da će velika hrvatska rukometna priča napokon biti zaokružena i toliko željenim europskim zlatom. Nije se dogodilo, Španjolci su zadržali tron koji su osvojili prije dvije godine u Hrvatskoj, a našim rukometašima ostaje čekanje.

I sam Metličić ističe, nekad u životu imaš jednu priliku i novu možda više ne dobiješ, ali isto tako ne skriva da je optimističan kad je ova generacija u pitanju. Uvjeren je da ovaj uspjeh može dečkima dati samopouzdanje, otvoriti im vrata prema novim velikim stvarima.

I zlato će jednom doći

- Vjerojatno će biti tako, sigurno ni oni sami nisu imali toliko vjere u sebe prije Europskog prvenstva. Došlo je do određenih promjena, došlo je dosta novih mladih igrača i posebno tim mlađima će ovaj rezultat pokazati da se može, da nije to toliko teško. Hrvatska je ostala u vrhu, to je bitno, tu smo, osvajamo medalje, jedino to europsko zlato nikako da dođe. Ali, valjda će i ono jednom doći - kaže nekadašnji kapetan hrvatske reprezentacije.

Croatia's Luka Stepancic (C) shoots during the Men's European Handball Championship final match Spain v Croatia in Stockholm, Sweden on January 26, 2020. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Jonathan NACKSTRAND / AFP

S malim vremenskim odmakom, kako gleda na finale, što je presudilo?

- Nedostajao je u određenim trenucima jedan raspoloženi igrač da prelomi tu utakmicu. Vratili smo se iz minusa, opet pokazali karakter, ali bila je to teška utakmica. Teška za igrati, teška za gledati, ali to je i bilo očekivano jer finala često znaju biti takva. Teška i negledljiva. Na kraju je sve bilo u jednoj lopti, možda ono nije bio sedmerac za Španjolsku, s druge strane, imali smo šansu s igračem više, pa smo izgubili loptu kod neodlučenog... Tko zna. Ali, isto tako je i polufinalna utakmica protiv Norveške mogla otići na drugu stranu. Španjolci su bili zreli da ih se pobijedi, ali na kraju je do izražaja došlo to što ipak imaju malo više iskustva, puno starijih igrača. Nisu igrali ništa posebno, dobro smo im parirali, imali smo ih u određenim trenucima, ali eto...

Mnogi stručnjaci se slažu da su ovakav tempo prvenstva i umor igrača značajno utjecali na kvalitetu finala. I naši su se reprezentativci dosta žalili na umor.

- Vjerojatno je i to utjecalo, kao i problemi s ozljedom Cindrića. S njim bi nam sigurno, da je bio zdrav, da je sve bilo kako treba, bilo puno lakše. Duvnjak je vukao koliko je mogao, Karačić isto tako, ali premalo smo rotacije imali u vanjskoj liniji. Ni na drugim pozicijama nije bilo nešto, ali ovdje se to najviše osjetilo. Osim toga, imali smo puno težu utakmicu u polufinalu od Španjolaca, to je trajalo 20 minuta više, i uz sav stres i emocije koje je donijela ta utakmica, nije se bilo lako oporaviti.

Rijeka, 220716. 
Sportska dvorana Marino Cvetkovic, Opatija. 
Konferenciju za medije Hrvatskog rukometnog saveza i hrvatske muske seniorske rukometne reprezentacije 
Teme konferencije za medije bile su:
produzenje suradnje izmedju Hrvatskog rukometnog saveza i Uniline d.o.o., posljednja faza priprema hrvatske muske seniorske rukometne reprezentacije u Opatiji pred odlazak na Olimpijske igre, pripremne utakmice hrvatske muske rukometne reprezentacije protiv reprezentacije Slovenije. 
Na fotografiji: Ivano Balic i Petar Metlicic
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Treba li se što promijeniti u rasporedu natjecanja i općenito rukometnom kalendaru koji je pretrpan natjecanjima i utakmicama?

- Težak je kalendar, iako su na ovom Euru pokušali napraviti da se igra svaki drugi dan, što je u redu. Ali, opet su ove najvažnije utakmice u kojima se odlučivalo stisnuli u malo dana. Barem to bi trebalo promijeniti.

Hrvatsku već u travnju u Parizu čeka vrlo težak olimpijski kvalifikacijski turnir s kojeg će prve dvije momčadi izboriti put u Tokio.

- Šteta je što smo ostali bez tog zlata baš zbog toga što smo time propustili i šansu da se izravno plasiramo na Olimpijske igre. Bit će nam teško, ali kažem, vjerojatno nam je ovaj rezultat dao malo više samopouzdanja. Skupina je jako teška, ali Hrvatska je pokazala da može igrati protiv svakoga. Idemo u Francusku protiv domaćina koji je malo uzdrman i Portugala koji se podigao, koji je pokazao da je osvježenje u rukometu. Tu su i Tunižani s kojima se nikad ne zna, iako mislim da ovaj današnji Tunis nije tako dobar kao što je bio prije nekoliko godina. Ali, oni igraju specifičan rukomet, bit će to divlja utakmica. Nadam se da ćemo se dobro pripremiti i da će nas zdravlje poslužiti, jer to je prvi preduvjet da se uspijemo plasirati na Igre.

Naš legendarni desni vanjski, čovjek koji je s Hrvatskom osvojio svjetsko i olimpijsko zlato, slaže se da je vanjski šut trenutno najveći problem današnje reprezentacije.

- Najveći prostor za napredak sigurno imamo u napadu. Moramo dobiti neke igrače koji bi mogli šuterski malo rasteretiti pivote. Obrana je dosta dobra i ona će i dalje biti dobra, u to ne sumnjam, ali napad bi trebalo malo ubrzati, pronaći igrače koji će zabijati izvana, treba nam takav profil. Moramo malo više raditi na tome. Ali to je tako, ne može uvijek sve biti idealno.

Linker
26. travanj 2024 00:13