Ivana Širić Petrović

 Instagram/Ivana Širić Petrović
BORBENI SEKTOR

Brojni velikani gubili su UFC debije pa postali prvaci. Priča Hrvatice u najjačoj promociji tek počinje

Hrvatska borkinja s norveškom adresom prema ugovoru ima još tri borbe u američkoj MMA organizaciji
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 06. srpanj 2023. 19:54

Nije važno koliko jako udaraš, radi se o tome koliko teško možeš biti pogođen i nastaviti ići naprijed. Koliko možeš podnijeti i ići naprijed. Tako se pobjeđuje! Sada, ako znaš koliko vrijediš, izađi i uzmi ono što zaslužuješ.

Ovako je, u jednom od nastavaka čuvene sportske drame, Rocky Balboa (Sylvester Stallone) savjetovao sina Roberta (Milo Ventimiglia), a istim rečenicama započeo sam nedavni veliki intervju s Ivanom Širić Petrović. Hrvatska borkinja s norveškom adresom, naime, u borilačke se sportove zaljubila gledajući, još kao djevojčica, upravo filmove o fiktivnom boksaču iz Philadelphije, pa su mi se, s obzirom na tu povezanost i simboliku, navedene motivacijske devize iz kultnog filmskog serijala onomad nametale kao idealan "šlagvort".

Povod našem tadašnjem razgovoru bio je, dakako, Ivanin monumentalni karijerni iskorak u vidu potpisivanja ugovora s UFC-om. U međuvremenu je bivša Aresova prvakinja i debitirala pod okriljem najjače svjetske MMA organizacije te, kao što je poznato, u svom prvom nastupu (jednoglasnom sudačkom odlukom) izgubila od Brazilke Luane Caroline. Iako je, dakle, ozračje dijametralno suprotno u odnosu na razdoblje kad je nastao spomenuti intervju, i ovaj sam tekst odlučio započeti istim citatom iz "Rockyja". Držim kako u ovom trenutku on ima i snažniji značaj nego prije dva i pol mjeseca budući da više ne predstavlja tek simboličnu referencu na sami početak Ivanine borilačke priče, već sadrži obrazac koji bi Ivani mogao otvoriti put prema pobjedama u UFC-u.

image

Ivana Širić Petrović

Ares FC

Iako bismo mogli izdvojiti pojedine solidne trenutke koje je Širić Petrović imala u srazu s Carolinom, svima koji su gledali meč jasno je da, u najmanju ruku, nije briljirala svojom izvedbom i da je, na koncu, pobjeda zasluženo otišla na stranu njezine suparnice. No, također, treba naglasiti da je ono što je 29-godišnja Hrvatica isporučila u Las Vegasu daleko od njezinog maksimuma. Zašto nije bila na uobičajeno visokoj kvalitativnoj razini i zašto nije uspjela demonstrirati veliki dio svojih vještina i alata u okršaju s protivnicom (koja joj je bila po mjeri), pitanja su na koje će odgovore zasigurno potražiti Ivana i njezin tim, a onda ta saznanja, nadam se, i implementirati i u sljedeće nastupe (kojih, prema ugovoru, ima još tri), ali, iz perspektive gledatelja, dojam je da subotnji meč presudio - psihološki segment.

- Jednostavno sam se zamrznula, to nisam bila ja. Radila sam greške koje su me koštale pobjede, bilo bi to bolje da sam bila malo manje uzbuđena - rekla je Ivana nakon meča i, zapravo, potvrdila prethodno iznesenu tezu.

U njezinom govoru tijela tijekom borbe, pa čak i prije samog ulaska u oktogon, mogli su se iščitati nervoza, trema, uzbuđenje i, ponajviše, impresioniranost UFC-ovim blještavilom. To je sasvim razumljivo s obzirom na količinu pritiska svojstvenog debitantskom nastupu u organizaciji koja okuplja sami "crème de la crème" slobodne borbe, ali to je istovremeno i breme koje predstavlja "kočnicu" u kavezu, te natjecatelju onemogućava da pokaže sve što zna. Indikativno je da je i Carolina, s druge strane, nakon pobjede nad Širić Petrović, također, fokus stavila na psihološki aspekt borbe.

image

Ivana Širić Petrović i Luana Carolina

HANDOUT/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Handout/getty Images/profimedia

- Nisam osjećala pritisak, bila sam vrlo mirna i opuštena, osjećala sam da ću pobijediti. Kada sam sretna i svoja, najbolje se borim, čak mi i moj psiholog kaže da sam onda nezaustavljiva - istaknula je 30-godišnja Brazilka na medijskoj konferenciji, a njezina opuštenost mogla se jasno primijetiti u dobrom dijelu meča s Ivanom, što su u više navrata isticali i UFC-ovi komentatori.

"Dread" je bila "lagana" na nogama i fluidna u pokretima, te djelovala kao da se nalazi u svom prirodnom okruženju. Ostavljala je dojam neopterećenosti, iako je prije okršaja s Ivanom nanizala dva uzastopna poraza u UFC-u i pobjeda joj je bila nasušno potrebna. Meč protiv Ivane bio je njezin sedmi pod UFC-ovim svjetlima, a stečeno iskustvo i, vjerojatno, prokušani mehanizmi kanaliziranja stresa, poslužili su joj kao potencijalno i najjača oružja u okršaju s hrvatskom debitanticom.

Ishod meča između Ivane i Caroline, dakle, nije odredila razlika u kvaliteti, nego razlika u iskustvu i psihološkom pristupu. Kao što su i same borkinje rekle, jedna je bila "svoja", dok druga, nažalost, nije. Ono što je Ivanu, uz raskošan talent i impresivne vještine, krasilo u dosadašnjoj MMA karijeri jesu mirnoća, hladnokrvnost i potpuni fokus, ali čini se kako su brojni podražaji koje nosi UFC-ova pozornica ipak uspjeli uzdrmati njezin "setup". U tom smislu, vesele objave Ivanine mentalne trenerice Darije Albers, koja je na društvenim mrežama poručila kako je "obnova već počela".

image

Ivana Širić Petrović

Privatna arhiva

Sve u svemu, Ivana je probila led i to je u ovome trenutku najvažnije. Debitirala je u UFC-u, "osjetila teren" i, unatoč porazu, uprihodila dragocjeno iskustvo. Čvrsto vjerujem kako će se, zajedno sa svojim timom, već u sljedećem nastupu vratiti na stare postavke i, u najboljoj verziji sebe, opravdati pozivnicu među elitu. Usprkos činjenici da je potpisivanjem za UFC, nogometnim rječnikom govoreći, prešla u (naj)viši rang natjecanja i da je ubuduće čekaju okršaji isključivo s vrhunskim borkinjama, kvalitetnijim od svih s kojima se susretala prije potpisivanja za američku promociju, uvjeren sam da može biti vrlo konkurentna u diviziji.

Svoje su prve borbe u UFC-u, primjerice, gubili i borci kao što su Fabricio Werdum, Max Holloway, Brock Lesnar, Mauricio "Shogun" Rua, Luke Rockhold i Carlos Condit, da bi, na koncu, svi odreda postali prvaci svojih kategorija. To, naravno, samo po sebi ne znači da će i Širić Petrović postati prvakinja, ali nas uči da negativni ishod UFC debija ne determinira daljnji tijek nečije karijere. Štoviše, Ivanina priča tek počinje.

Linker
27. travanj 2024 23:09