GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
HRVANJE EP

Imamo medalju! Hrvat deset sekundi prije kraja izveo čudesan preokret, uzeo brončano odličje i oduševio publiku

Filip je jedini hrvatski predstavnik koji je stigao do borbe za medalje na prvenstvu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 23. travanj 2023. 19:35

Hrvatska ima osmu hrvačku medalju od osamostaljenja na kontinentalnim smotrama. Filip Šačić (27) osvojio je broncu u istinski rijetko viđenim dramama, posljednjeg dana natjecanja u Areni. Mladić koji je dosad imao samo peta mjesta, uvijek nadomak medalje, kolajne, usrećio je primarno sebe i obitelj, a zatim cijelu hrvačku zajednicu u nas.

Uoči EP u Zagrebu, izbornik Ihar Pietrenko je imao samo jednu dvojbu oko sastava naše reprezentacije. U kategoriji do 82 kg Bože Starčević, olimpijac, peti na Igrama u Tokiju ili ipak manje poznatiji Filip Šačić. No, Filip je u uzletu zadnjih godinu dana. Dvojba je postojala samo poradi njegove ozljede s turnira mjesec dana ranije u Danskoj. Izbornik je presudio, širu javnost iznenadio i rekao: "Ide Filip". Nije to sve. Istog je dana, izbornik došao do Filipa i rekao mu.

"Sada me imaš u šaci. Založio sam se za tebe zato što ti vjerujem. Ako ne uspiješ, dan nakon EP se pakiram i idem u Bjelorusiju".

Izbornik se ne pakira, ostaje u Hrvatskoj, baš kao i jedna bronca u Zagrebu.

- Je, to je istina. Izbornik je stao potpuno iza mene, vjerovao u mene. Njemu zahvala kao i divnoj publici koja me nosila cijeli meč, posebno posljednju minutu - nakon borbe će Filip omotan u hrvatsku trobojnicu.

Filip Šačić je prvo u dramatičnim okolnostima repasaža protiv Šveđanina Kristoffera Zakariasa Berga, 2-1. Šveđanin je inače onaj hrvač kojeg je 2021. u Sofiji (tada do 87 kg) u kvalifikacijama za OI u Tokiju, svladao naš Ivan Huklek, te se preko Berga plasirao na Igre u Japanu. U nedjelju je u zagrebačkoj Areni Filip bio poveo protiv Šveđanina 1-0, bod za spuštanje u parter, a jaki, iznimno čvrsti Šveđanin je uspio u prvoj rundi poravnati na jednak način, 1-1.

Međutim, tih neodlučenih 1-1 u tom trenutku nije bila prednost za Filipa Šačića, hrvača Sesvetskog Kraljevca. Zbog pravila posljednje osvojenog boda, u prednosti je bio Šveđanin. Stoga se razumljivo u 2. rundi razvila iznimno dinamična borba, naš je Filip izvukao vjerujemo maksimum snage u silovitom napadu. No, izgledalo je kao da gura stijenu. Berg se znalački branio. Još je jednom borba spuštena u parter, ali kako je to drugi put, tu više nije bilo boda za hrvatskog hrvača. Filip je pokušao s okretanjem, pa podizanjem, ali je kasnije u stojećem stavu ozlijedio arkadu. Minutu prije kraja borbe slijedila je stanka zbog saniranja blaže ozljede našeg hrvača, a zatim je slijedio završni, odlučujući juriš Filipa Šačića.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Sekundu prije kraja još je uvijek bilo 1-1. Sekunda je dijelila Šačića od ispadanja, poraza, ali onda Berg radi pogrešku. Drži za dres odnosno triko našeg hrvača, što je istog trenutka uvidio naš trener, pozvao tzv. "challenge", pregled snimke. On je bio neumoljiv. Berg je navlačio triko Šačića, time mu sprječavao napad, a time je bod zaradio naš Filip. Bod za vodstvo, bod za pobjedu, za 2-1 i borbu za brončanu medalju protiv Moldavca Mihaila Bradua.

Protiv Bradua, malo "podebljana" drama u borbi za medalju. Moldavac je iznenadio Filipa, brzo mu zašao za leđa, parter i okretanje i to je 4-0. Početak prve runde. Druga runda, zadnjih 45 sekundi još je uvijek 4-0, ali Filip izvlači snagu... tko zna od gdje, kuda. Parter, 4-1, a onda dva podizanja što mu je inače "specijalka". U biti, išao je Filip na podizanje što bi mu odmah donijelo 4 boda, ali je uspio s dva okretanja (svako po 2 boda), za preokret, vodstvo 5-4 sedam sekundi do kraja! I bronca!

- Cijelu borbu sam gubio. Cijelu borbu! Ali, u glavi sam se borio, nisam odustajao, predaja nije bila opcija. Dobio sam onaj napad u parteru za smanjenje na 4-1, a onda... Iskreno, ne znam od kuda sam svu snagu dobio. Samo mi je Bog bio na pomoći. Dva bacanja sam napravio, dušu sam "ispustio", ali sad sam presretan. Konačno moja prva medalja s velikih prvenstava, dosta mi je bilo više petih mjesta.

Filip Šačiću je nadoknađen sav nemaleni trud. Naime, Filip je do ove godine bio zaista "specijalist" za 5. mjesta. Stalno blizu medalja, nikako s njom. Peti na juniorskom SP još 2014. pa peti kasnije na EP i SP seniorskim i do 23 godine. Tako je bilo do ove godine. Sad ga je "krenulo". Počelo je nedavno, baš u glavnom gradu, srebrom na iznimno jakom Zagreb Openu u veljači, iako valja dometnuti da je srebrni bio na Grand Prixu Zagreb Open i 2022. Te iste godine bio je uostalom proglašen najboljim hrvatskim hrvačem. Posebna priča je obitelj Šačić, jedinstveni slučaj u hrvatskom sportu. Naime, ne sjećamo se jesu li kada trojica braće iste godine bili seniorski prvaci Hrvatske u istom sportu. U prosincu 2018. su naime prvaci Hrvatske postali - Luka Šačić (do 65 kg), najmlađi Fran Šačić (do 70 kg) i Filip Šačić (do 79 kg).

No, to je bilo 2018. Godine 2023. Filip ispisuje zasad svoju najblistaviju stranicu u hrvačkoj povijesti.

Linker
30. travanj 2023 21:28