Mijain Lopez

 Enrico Calderoni/aflo/profimedia
MIJAIN LOPEZ ZA SN

Kubanska zvijezda jedina je u povijesti hrvanja osvojila četiri zlatne medalje na OI: ‘Idem u Pariz po petu‘

Kubanac je četverostruki olimpijski pobjednik u hrvanju i jedan od najboljih svih vremena
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. svibanj 2023. 22:11

Već neko vrijeme je Hrvatska istinska globalna hrvačka meka koja okuplja na stotine i stotine hrvača iz cijelog svijeta. Molim ćemo lijepo, samu elitu. Poreč se nametnuo kao hrvatska, ali i svjetska hrvačka baza. Prometno gledano odlične dostupnosti, s praktički uvijek fenomenalnom klimom, vrhunskim smještajem i odličnim uvjetima za trening. Ne treba više, to je to. Veliki hrvački kamp s nekoliko stotina najboljih pojedinaca održan je u Poreču neposredno prije nedavnog seniorskog EP u Zagrebu, ali tu nije kraj.

Čak tri olimpijska pobjednika u Istri

U ovom trenutku se u Istri ponovo nalazi 100-injak ponajboljih svjetskih hrvača. Koje ili kakve razine, dostatno će reći podatak da su ondje primjerice, od 6 olimpijskih kategorija, čak trojica olimpijskih pobjednika s posljednjih Igara u Tokiju 2021.

U Poreču su - Ukrajinac Žan Belenjuk (do 87 kg), te dvojica Kubanaca, Luis Alberto Orta Sanchez (do 60 kg) i Mijain Lopez (do 130 kg). Sva trojica su velike priče. Belenjuk je, između inog, prvi tamnoputi zastupnik u Vrhovnoj Radi ili Ukrajinskom parlamentu. Njegov pokojni otac je naime iz Ruande, pilot koji je studirao u Kijevu gdje je u konačnici Žan Belenjuk (uzeo je majčino prezime) i rođen. Otac mu je kasnije poginuo u Ruandi tijekom genocida nad Tutsijima. Međutim, Mijain Lopez je ipak posebna, najveća sportska, olimpijska priča.

Riječ je o čovjeku koji je u kategoriji do 130 kg osvojio čak 4 olimpijska zlata. Igre u Pekingu 2008., Londonu 2012., Riju 2016. i Tokiju 2021. bile su njegove. Mijain Lopez (40) je jedini hrvač u povijesti koji je osvojio 4 olimpijska zlata. Štoviše, tek peti sportaš na svijetu koji je osvojio 4 olimpijska zlata u istom sportu, disciplini ili u ovom slučaju kategoriji. Onda je prije koji dan iz Poreča ponudio ekskluzivu!

- Idem u Pariz po 5. olimpijsko zlato.

Provjerili smo u Hrvatskom hrvačkom savezu, ova Lopezova objava nije bila znana ni u Havani. Čovjek je jednostavno odabrao Hrvatsku i Poreč za objavu velike vijesti. Zaslugom našeg trenera u reprezentaciji Antona Đoka, u prilici smo osluhnuti koju misao jednog od najvećih olimpijaca, a definitivno hrvačke legende. Čovjek kojem doista više ne treba nikakvog dokazivanja, ali i sportaš koji iako u 40. godini, još uvijek svakodnevno i predano radi, trenira kao da je na početku karijere. Doduše, tako i izgleda, barem ako ćemo o kilaži, pokretljivosti, vještini, snazi i brzini. Ostavio je iza sebe u hrvačkom svijetu do Tokija nedodirljivog “Ruskog medvjeda”, Aleksandra Kareljina (3 zlata i 1 srebro).

- Motivacija za Pariz? Motivacija je sam ovaj sport, hrvanje kojeg volim. Nadahnuće nalazim međutim i u novom naraštaju. Generaciji koja je došla i koja dolazi, nadmetati se s njima, pokazati, dokazati da sam još uvijek tu. Ne samo da sam tu, nego itekako još puno mogu i vrijedim. Mislim da je to i korektno prema sportu kojeg volim - iz Poreča će Mijain Lopez.

Povijesna fotografija

Na Igrama je Lopez blistao odnosno blista već desetljeće i pol, iako ništa puno slabiji nije ni na planetarnim smotrama. Sa svjetskih prvenstava ima 5 zlata i 3 srebra. U Svjetskom kupu je pobjeđivao triput. Na Univerzijadi jednom, prvak Panameričkih igara je bio 5 puta, pobjednik Srednjoameričkih i karipskih igara 3 puta, dok s Panameričkih prvenstava ima 9 zlata i 1 srebro. Od 34 “velike” medalje, čak je 30 zlatnih kolajni i 4 srebra. Drugim riječima, on ni ne zna za ništa drugo osim za finala. Prvo seniorsko zlato je osvojio prije 21 godinu, 2002. na Panameričkom prvenstvu, dok se na SP prvi put pojavio 2005. u Budimpešti.

Ne treba ni napominjati da je na Kubi nacionalna sportska ikona, nerijetko priman i kod braće Castro. Ništa čudno. Kad je već došao do Poreča, organizatori su upriličili “skok do Brijuna”, a onda se sve i svašta čuva, pa tako i zajednička fotografija nekadašnjih komunističkih čelnika, Josipa Broza i Fidela Castra.

- Ha, ha, pa da, to je povijesna fotografija. Po njoj se vidi i povezanost Tita i našeg predsjednika, ali mislim da je to dobro i u današnja vremena jer potvrđuje prijateljstvo, odnose između Hrvatske i Kube - odlično će, vješto i diplomatski, bez spominjanja bivše države, ali zato “ugradnjom” Hrvatske u odnose s Kubom, Mijain Lopez. Nije čovjek baš bilo tko i bez iskustva.

- Sad sam prvi put u Hrvatskoj i ovo je sjajno. Mogućnost treniranja s toliko sjajnih pojedinaca iz različitih država. Osjećam se odlično.

Očito i više no odlično kada je upravo Poreč izabrao za prvu postaju pripremnog puta za Pariz 2024. i mjesto s kojeg je svijetu objavio napad na peto olimpijsko zlato.

Mijain Lopez je vlasnik inače i još jednog rekorda. Na svečanosti otvaranja OI u Tokiju 2021. četvrti je put nosio kubansku zastavu. Time se odvojio od boksača Teofilija Stevensona koji je barjak nosio “samo” triput. I da, svaki put kada bi Lopez nosio zastavu na otvaranju Igara, osvojio bi i zlato. Bude li on u Parizu, na svečanosti otvaranja na rijeci Seini, stajao na brodu s kubanskim barjakom u ruci, riješili smo pitanje pobjednika do 130 kg.

Linker
24. travanj 2024 18:26