Iva Gerić

 RONALD GORSIC Cropix
MLADA LUDBREŽANKA

Najbolja hrvatska hrvačica uoči debija na EP-u: ‘Joj, nemojte mi još nikako staviti to breme favorita‘

20-godišnja Ludbrežanka danas premijerno nastupa na Europskom prvenstvu u Zagrebu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. travanj 2023. 14:16

S ulaskom u drugi tjedan nadmetanja u zagrebačkoj Areni, na hrvačkom Europskom prvenstvu, primičemo se i onom dijelu natjecanja koje će biti dodatno zanimljivije hrvatskim zaljubljenicima u ovaj stari, tradicionalni olimpijski sport. U srijedu su s natjecanjem počele žene, nastavljaju ga danas kategorije do 53, do 57, do 62, do 65 i do 72 kg. Uz dakako i repasaž u prijepodnevnim satima za kategorije do 50, do 55, do 59, do 68 i do 76 kg.

Hrvatska ženska vrsta ima četiri predstavnice na ovom EP. Uz Martu Besek (do 76 kg), koja je u srijedu otvorila natjecanje, danas na strunjaču izlaze preostale tri djevojke: Lana Nogić (do 57 kg), Iva Gerić (do 65 kg) i Milla Anđelić (do 72 kg).

Ulazna seniorska godina

Do prije koju godinu Hrvatska u ženskom hrvanju nije imala nekih velikih uspjeha u vidu medalja na primjerice kontinentalnim natjecanjima. Sve do pojave jedne mlade Ludbrežanke, Ive Gerić.

image

Iva Gerić

DAMIR KRAJAC Cropix

Iva kojoj je tek 20 proljeća, prije četiri godine je ispisala istinski povijesnu stranicu hrvatskog hrvanja. Te 2019. godine je osvojila broncu na kadetskom EP što je prva uopće medalja hrvatskog ženskog hrvanja na prvenstvima Europe u bilo kojem uzrastu. Nakon kadetske, uslijedile su i još dvije juniorske bronce na EP, početkom ove godine baš u Zagrebu na Grand Prixu Zagreb Open, odnosno za nju prvom seniorskom nastupu, odmah medalja. Ponovo bronca.

- Ovo je moja ulazna godina u seniorskoj konkurenciji i U-23. Dakle, završila sam s kadetskim i juniorskim dijelom. Prvo seniorsko natjecanje mi je bilo baš ovdje, u Zagrebu, osvojila sam medalju i tu sama sebi pokazala da kad je “glava spremna”, onda sam na pravoj razini - zbori Iva u predvečerje svojeg prvog seniorskog Europskog prvenstva.

Onda se logičnim nameće pitanje, kakva je glava sada?

- Jako sam dobro odradila pripreme. Još sam uvijek nekak’ fokusirana na svoju pripremu i ne znam... Iskreno, pa ja si još uvijek nisam pogledala ni u liste prijava, tko mi je sve u kategoriji. I... Niš’ ne znam dalje - simpatično će kroz smiješak mlada Ludbrežanka.

Uz dodatak:

- Nije da niš’ ne znam, jer znam da trebam još malo skinuti koji kilogram i u četvrtak se probuditi raspoložena za hrvanje.

Hoće li to biti problem s tim skidanjem kilograma?

- Ne, ne bu.

Odlično. Što Iva očekuje od Zagreba, Arene i ovog EP? S jedne strane, jako ste mlada, prvo seniorsko EP i nitko vam ne stavlja nikakav uteg opterećenja imperativom, ali sportski je isto tako imati i očekivanja.

- Nisam si ja postavila nikakvu letvicu. Letvica je u mojoj glavi samo ta da trebam sama sebi ispuniti svoja očekivanja. Mislim tu na ovaj dio ciklusa priprema, da to odradim zdrava, da se ne ozlijedim, da dam sve od sebe. Samim time, kada se sve to poklopi, dolaze i rezultati.

Kako to da niste pogledali, barem malo bacili pogled na suparnice, prijavnu listu.

- Nisam stigla, ha-ha.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Dakle, toliko su naporne pripreme u Gospiću bile?

- Bile su zahtjevne, to da, ali tako i treba biti.

Sigurno ste čuli za pojam iz kladionica, izvorno potječe s engleskih kladionica “dark horse”. Pritajeni ili favorit iz sjene. Objektivno, ovdje doista ima djevojaka neizmjerno iskusnijih, ali... Tako smo pisali i prije Zagreb Opena početkom ove godine i tada navijesti u SN kako se nitko ne bi trebao previše iznenaditi ako jedna Iva iz Hrvatske dođe do postolja. Dan-dva kasnije, tako i bješe.

- Joj, nemojte mi još nikako staviti to breme favorita.

Ludbrežani, podržite Ivu

Ni ne pokušavamo, ali pretpostavka je da su starije, iskusnije suparnice i njihovi tabori čuli za “...ima tamo neka mala iz Hrvatske, da, dobra je, ali ona je još mlada”. Stvara li to ipak malenu prednost?

- To s jedne strane ima prednost jer nemam onaj ogroman pritisak okoline na svojim leđima. S time sam se možda trebala nositi kada sam bila izlazna godina kadetkinja ili juniorki. Sad toga nema, na meni je samo da hrvam. I uživam u tomu jer mislim da takav mir baš ne bu trajal’ dugo.

Koliko će te stanovništva Ludbrega u četvrtak iseliti, u četvrtak premjestiti u Zagreb?

- E, to ne znam. Ni s tim s nisam stigla baviti. S ničim se nisam stigla baviti, ha, ha. Osim s hrvanjem. Al bu, jedan klupski kombi bu došel. To je ono kaj znam - veli Iva Gerić.

Kombi? Hej Ludbrežani, najte razočarati. Autobus jedan lepo prosimo u Areni. Vaša, naša Iva Gerić danas izlazi na strunjaču. Ne, nema očekivanja, bombastičnih najava. Neka se samo opusti, ali usredotoči na strunjaču i uživa u onom što kako sama veli najviše voli. U hrvanju!

Linker
21. svibanj 2024 00:03