Barbara Matić i Miriam Butkereit

 DAVOR PONGRACIC Cropix
JUDO GRAND PRIX

Barbara Matić u stilu Janice Kostelić, zlatna i s jednom rukom, Lara Cvjetko osvojila brončanu medalju

Drugi dan natjecanja u Areni Zagreb donio nam je dva ženska odličja u kategoriji do 70 kilograma
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 16. srpanj 2022. 20:19

Osmijeh od uha do uha, pričljiva i sa zlatnom medaljom oko vrata. Slika je to najbolje hrvatske judašice Barbare Matić na kraju subotnjeg dana na Grand Prixu Zagreb 2022 u koji zamalo nije niti krenula.

- U Budimpešti sam ozlijedila palac na desnoj ruci, odradili smo i magnetsku rezonancu i odlučili smo se za nastup. I evo, završilo je na najbolji način - uz smijeh je objasnila Splićanka dok je pokazivala nateknutu šaku u bandaži.

Visoke Njemice

Velika potpora publike puno je značila svjetskoj prvakinji, koja je u polufinalu i finalu emotivno proslavila pobjede.

- Fantastičan je osjećaj kada te bodre tvoji navijači. Uvijek je izazov nastupati u svojoj državi jer te svi znaju, svi bi nešto rekli, fotografirali se, potapšali po ramenu. Međutim, sad se moram svima zahvaliti na razumijevanju jer niti toga nije bilo previše i mogla sam se skoncentrirati na borbe.

Koncentracija je donijela brzi ippon protiv neugodne Mađarice Gerscak na početku dana, slavlje protiv Njemice Maekelburg, koju je Barbara opisala kao “čapljastu”, te neugodnog četvrtfinale protiv Tsunoda Roustant, mlade Španjolke japanskog porijekla. Do te pobjede je Matić došla wazarijem nakon kojeg je zahvatom dovršila prolaz u polufinale na domaćem tatamiju.

- Mladu Španjolku zaista respektiram, ima odlične rezultate za svoje godine i zadovoljna sam kako sam odradila četvrtfinale. Nastavila sam tako i protiv Australke Coughlan, koju sam pobijedila i prije tjedan dana u Budimpešti - prisjetila se presretna Barbara nakon osvajanja zlata protiv još jedne Njemice Butkereit.

- Sve tri Njemice u mojoj kategoriji su visoke, dugačkih nogu i ruku, neugodne. Nije uvijek lagano dovršiti pobjedu kada se baci na početku, ali sve je prošlo na najbolji način - uz smijeh rekla zlatna Matić koja je tako olimpijske kvalifikacije počela s dvije medalje na dva velika turnira.

Trebala vremena

Još jedno hrvatsko slavlje došlo je nekoliko minuta prije finala, kada je Lara Cvjetko slavila protiv Španjolke Tsunode Roustant, od koje je izgubila finale Svjetskog juniorskog prvenstva prošle godine.

- Nakon poraza u polufinalu, koje mi je došlo prerano nakon iscrpljujućeg četvrtfinala, trebalo mi je malo vremena da dođem sebi. Tada sam si rekla da na domaćem terenu uzimam medalju koliko god Španjolka bila neugodna - opisala je presretna Lara spomenuvši četvrtfinale protiv iskusne Brazilke Portele, s kojom je borba trajala 12 minuta.

Uz ozljedu nosa, Lara je smogla snage za dovršiti pobjedu (ippon, tri kazne) protiv 34-godišnje Brazilke, ali nije uspjela i skupiti dovoljno energije za pravi polufinalni nastup. Za finale je ipak Njemica Butkereit bila odmornija te ipponom prošla u borbu s Barbarom Matić.

Odličan nastup u Zagrebu upisala je i Iva Oberan (do 63 kg). Predivan ippon protiv Kubanke Del Toro Carvajal bio je samo nastavak pobjedničkog početka protiv Njemice Winzig. Međutim, Brazilka je pokazala iskustvo i prošla u polufinale, dok je Dubrovčanka pokušala kroz repasaž doći do borbe za broncu, ali ju je zaustavila Moldavka Bold.

U subotu su još nastupili Robert Klačar (do 73 kg), koji je izgubio od Poljaka Morke, te Marin Franušić (do 81 kg), koji je izgubio od Moldavca Zaborosciuca.

Linker
24. srpanj 2024 11:14