Zlatko Mateša

 GORAN MEHKEK/CROPIX
JUDO - VIŠE OD SPORTA

‘Od 2030. godine niti jedan međunarodni sportski događaj se neće moći održati bez da nije karbo-negativan‘

Prvo sportsko natjecanje u Hrvatskoj koje je izmjerilo ugljični otisak svojeg nadmetanja bio je Grand Prix Zagreb 2021.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 16. ožujak 2022. 17:45

Judaški sport u nas, a vođen njihovom nacionalnom organizacijom odnosno Hrvatskim judo savezom već duže vremena nastoji predvoditi ne samo glede sportskih uspjeha, trofeja, medalja, već i daleko šire. Različiti projekti veće inkluzivnosti osjetljivih skupina ljudi u društvo, edukacija i kroz projekt "Judo u školama", različite dobrotvorne akcije... samo su neke od aktivnosti jednog od agilnijih sportskih saveza u Hrvata. Posljednji u nizu, a opet prvi u Hrvatskoj, je inicijativa naše judaške zajednice glede aktivnog sudjelovanja juda u održivom razvoju, borbi za suzbijanje negativnih klimatskih mijena, smanjenje, karbonskog ili ugljičnog otiska koji svaki pojedinac, pa tako i neko natjecanje ostavlja iza sebe. U ovom se savezu jednostavno trude da doista; Judo jest više od sporta.

To je bio i naziv konferencije koju je HJS održao u zagrebačkom hotelu Westin, s prvi put u nas, kada je sport u pitanju, prikazom studije okolišnih aspekata i izračuna ugljičnog otiska natjecanja, konkretno Grand Prix Zagreb 2021. Velike međunarodne i političke organizacije poput UN, EU, MOO-a... su već zadali ciljeve smanjenja ugljičnog otiska za čak 30% do 2024., a za 50% do 2030.

- Od 2030. godine niti jedan međunarodni sportski događaj na svijetu se neće moći održati, temeljem odluke MOO-a bez da nije karbo-negativan - napomenuo je Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a i naglasio.

- Mi smo u HOO-u donijeli odluku da ćemo od 2023. od svakog saveza koji je organizator nekog velikog sportskog natjecanja tražimo da nas izvijesti što će učiniti da je natjecanje u najmanju ruku karbo-neutralno.

image

Konferencija Judo više od sporta

TINO MARIĆ/HJS

Dr. Sanda Čorak, predsjednica Hrvatskog judo saveza i dopredsjednica HOO-a je istaknula između ostalog.

- Osnova ideja osnivača juda, Jigora Kana govori o tome kako se čovjekova vrijednost očituje kroz njegov doprinos društvu. Stoga se i ciljevi održivog razvoja kao što su zdravlje i blagostanje, obrazovanje, jednakost i održivi ekonomski rast, u velikoj mjeri poklapaju s misijom našeg sporta i Hrvatskog judo saveza. No, sami nećemo postići previše. Stoga pozivamo sve sportske saveze i organizacije da nam se pridruže u Partnerstvu za održivost kako bismo mogli postići sportske i društvene ciljeve naše zemlje.

U radu konferencije "Judo - više od sporta" aktivno su sudjelovali još i Morana Česnik Katulić iz ENERGO - Instituta za energetiku i zaštitu okoliša; Ana Krauthacker, pomoćnica glavnog tajnika HJS-a, a nazočili su i Siniša Krajač, glavni tajnik HOO-a Tomislav Družak i Mario Šiljeg, državni tajnici u Ministarstvu turizma i sporta odnosno Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja; Tomislav Čuljak, počasni predsjednik HJS-a, Hrvoje Lindi, glavni tajnik HJS-a i sportski direktor Europske judo unije; Milan Pavelić, pročelnik Gradskog urda za sport i mlade Zagreba; Vjekoslav Šafranić, predsjednik Sportskog saveza Zagreba itd.

Ugljični otisak Grand Prixa Zagreb 2021.

Kako su naveli iz Instituta za energetiku i zaštitu okoliša EKONERG koje je prvi puta uopće očitovala ugljični otisak nekog sportskog natjecanja u Hrvatskoj, on je na Grand Prix Zagreb 2021. iznosio 315 tona CO2, što je međutim jako malo jer se najviše odnosi (262 tone) na putovanja sudionika natjecanja (cca 1.000 osoba) zrakoplovom do i iz Zagreba. No, svi bi ti zrakoplovi letjeli do glavnog grada, s ili bez judaša i judašica.

Glede usporedbe, prosječno stavki Hrvat godišnje emitira 6 tona CO2, a cilj je ekološke politike to smanjiti u dogledno vrijeme na 2 tone. (dba)

Ekološka osviještenost jednog natjecanja

Na Grand Prix Zagreb 2021. vrlo velikom brigom o zbrinanjavanju otpada, recikliranju, izbacivaju plastike itd. uspjeli su u tri dana natjecanja prikupiti:

- 150 kg kompostnog otpada

- 120 kg ostataka hrane

- 40 kg papira

- 1.200 plastičnih boca

Potrebitima su pak donirali 385 kg neraspakirane hrane. Sve su to odlične brojke, koje međutim ipak imaju jednu manu. Ovakav oblik poskupljuje organizaciju natjecanja čak 30%! Kartonske čaše, jedaći pribor i slično je višestruko skuplje od primjerice plastike. Ujedno, ua "Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma" prikupljali su plastične čepove boca čijom prodajom bi se namaknuo novac za lijekove. Za jedan lijek je potrebno 7 tona, a na Grand Prix Zagreb 2021. su prikupili 7.000 čepova, ali to su samo 2,5 kilograma. Ipak, ovakve akcije valja poduprijeti, pohvaliti jer na početku je svaka brojka malena. (dba)

Linker
26. travanj 2024 08:53