Ivana Duvančić

 DALSTAEKWONDO
TAEKWONDO

Ivana Duvančić na dramatičan način osvojila brončanu medalju na SP-u u Guadalajari

Hrvatski taekwondo ostaje vjeran tradiciji i nepisanom pravilu - sa svakog svjetskog prvenstva doma se donosi (najmanja) jedne medalja.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 19. studeni 2022. 07:40

Prva četiri dana nadmetanja u meksičkoj Guadalajari su možda bila za jedan do javnosti čudna, netipična. Primarno stoga što su eto "četiri dan prošla, a kolajna još nije došla". Bez odličja su ostali i olimpijska pobjednica Matea Jelić i jedna od solidnih hrvatskih uzdanica na ovom SP, Ivan Šapina... Bilo je i malo pomanjkanja sreće ili nesretnijih raspleta, ali iščekivanju medalje je sada kraj. Ivana Duvančić je osvojila na ovom SP prvu medalju za Hrvatsku, a za svoj klub, Marjan iz Splita točno 101 kolajnu s velikih seniorskih nadmetanja ranga SP i EP, odnosno olimpijskih igara.

Mlada, 18-godišnja Ivana, naravno članica splitskog Marjana, osvojila je broncu u kategoriji do 53 kg. U prvom je kolu Ivana bila slobodna, u drugom je slavila protiv Austrijanke Hoglinger da bi u osmini finala ostvarila veliku pobjedu protiv Koreje Jin Park Hye 5:1 i 10:2, odnosno 2-0 u rundama. Četvrtfinalna borba protiv druge nositeljice iz Španjolske Perez Parado bila je nova mala drama. Ivana je dobila prvu rundu, Španjolka drugu, a treća je završila neriješeno 3:3 s potpuno jednakim omjerom udaraca, pokušaja i na koncu su suci proglasili Ivanu pobjednicom i polufinalistom. Time je Ivana stigla do svoje prve svjetske medalje s tek napunjenih 18 godina! Podsjetimo, ove je godine već osvojila broncu na Europskom seniorskom prvenstvu i broncu na Europskom mlađeseniorskom prvenstvu. Polufinale protiv Kineskinje Ju Zuo ponudilo je novu neizvjesnu borbu koja je s 3:4 i 4:4 otišla na stranu Kineskinje.

image

Ivana Duvančić

DALSTAEKWONDO

Ovom medaljom Ivane Duvančić vratilo se barem malo pehova iz Guadalajare jer su na nesretan i nespretan način bez medalje ostali Matea Jelić, Bruna Duvančić, Lovre Brečić, Marko Golubić i Kristina Tomić, svih pet u četvrtfinalnim borbama za odličja i uz mrvicu sreće moglo je to vrlo lako biti rekordno svjetsko prvenstvo u povijesti hrvatskog taekwondoa.

Kao manje zanimljivosti spomenimo i to da je prvu "veliku" medalju za splitski Marjan osvojila jedna od blizanki Zaninović, Ana 2007. u Pekingu na SP, u kategoriji do 53 kilograma. Ana je imala tada 18 ljeta. Sada je 101. "veliku" medalju osvojila ponovno jedna od blizanki, Ivana Duvančić, također u kategoriji do 53 kilograma i također sa svojih 18 godina.

Druga zanimljivost, Ivana Duvančić je postala ujedno prva sportašica u povijesti Marjana, ovog daleko najuspješnijeg taekwondo kluba u Hrvatskoj, koja je u istoj godini osvojila seniorsku kolajnu na EP i na SP.

Istog dana kada je osvojena zasad prva medalja za Hrvatsku na ovom SP, na tatami je izašao i fantastično raspoloženi Lovre Brečić, također član splitskog Marjana, u kategoriji do 63 kilograma. Lovre je krenuo pobjedom u drugom kolu protiv Liyangea s laganih 2:0 u rundama da bi u osmini finala bio bolji od velikog Belgijca Achaba, svjetskog prvaka i trostrukog europskog prvaka. U četvrtfinalnoj borbi čekao ga je Uzbekistanac Pulatov koji je prije toga već pobijedio Turčina Hakana Recbera i Iranca Rezaija. Neizvjesna i dramatična borba u kojoj je Lovre Brečić djelovao puno bolje i spremnije za otići do medalje na koncu je spletom okolnosti u posljednjim sekundama obje runde prevagnula na stranu Uzbekistanca koji je slavio 6:7 i 5:7, te s ukupnim rezultatom 2-0 i ostavio Lovru bez polufinala i odličja.

Danas (subota), šestog dana Svjetskog prvenstva od Hrvata nastupaju - Nika Klepac (do 73 kg) i Josip Teskera (do 54 kg).

Linker
26. travanj 2024 18:47