Lena Stojković i trener Veljko Laura Šišo

 SCREENSHOT
FANTASTIČAN USPJEH

Lena Stojković nakon europskog zlata osvojila i svjetsko! U finalu uvjerljivo pobijedila 11 godina stariju suparnicu

U posljednjim satima seniorskog SP u Meksiku, Hrvatska dobila svjetsku prvakinju
Piše: Dean BauerObjavljeno: 21. studeni 2022. 05:51

Mlada, 20-godišnja Splićanka Lena Stojković najbolja je taekwondoašica na svijetu! Djevojka koja je ove godine osvojila, pardon obranila, naslov prvakinje Europe, sada se uspela i na Mt. Everest taekwondo svijeta. U kategoriji do 46 kg u svijetu jednostavno ne postoji bolja od mlade članice, naravno splitskog Marjana! Lenu Stojković smo dan-dva uoči početka u nedjelju okončanog Svjetskog seniorskog prvenstva u taekwondou predstavili kao hrvatsku favoritkinju za visok plasman, štoviše za zlato. Čak i ispred olimpijske pobjednice Mateje Jelić budući da Matea zadnjih gotovo pa godinu dana još "hvata" pravu formu, a Lena...

Ona je svoj zlatni ples započela još prije godinu i pol dana. Ne samo to, Lena ga od tada i održava, drži konstantno visoku razinu uspješnosti, forme. Podsjetimo, Lena Stojković je u travnju 2021. u Sofiji osvojila naslov prvakinje Europe. Prvi put! Tada baš nismo znali da će biti prvi put, ali tako je ispalo jer je ove godine, u svibnju u Manchesteru obranila naslova najbolje na Starom kontinentu, osvojila drugo uzastopno europsko zlato u kategoriji do 46 kg. Lena je tada postala treća Hrvatica koja je uspjela obraniti naslov prvakinje Europe. Prije nje su to učinile samo Lucija Zaninović i Iva Radoš.

Zagrepčanka Iva Radoš (do 73 kg) 2014. i 2016. i Splićanka Lucija Zaninović (do 49 kg) je to malo i "podebljala" jer ima čak tri uzastopna europska zlata, 2010., 2012. i 2014.

Sada se, na seniorskom Svjetskom prvenstvu, Lena Stojković okrunila i naslovom svjetske prvakinje. Na putu do zlata, Lena je u 1. kolu bila slobodna budući da je imala status druge nositeljice, da bi u 2. kolu bila bolja od Ukrajinke Viktorije Nahurne 2-0 odnosno po rundama 6:0, 7:1. Ta ju je pobjeda već odnijela u četvrtfinale, ukupno 9. hrvatsko četvrtfinale u Guadalajari. Tu je za suparnicu imala Kineskinju Xialolu Wang koju je također pobijedila 2:0 (3:0, 3:0) i plasirala se u polufinale. Ondje ju je čekala Kolumbijka Andrea Ramirez Vargas, brončana sa SP 2017. i pogađate rezultat, 2-0 (3:1, 8:2)!

U finalu ju je čekala Rukiye Yildirim iz Turske. Višestruko iskusnija, 11 godina starija (31-godišnjakinja), također dvostruka prvakinja Europe, ali iz 2010. i 2018., te dvaput brončana na EP (2012. i 2016.). Yildirim ima i dvije svjetske bronce (2011. i 2019.). Ništa od toga nije dojmilo našu Lenu koja je ponovo slavila 2-0 odnosno uvjerljivo po rundama, 5:0 i 10:5. Ono što je odmah upečatljivo da je Lena Stojković dobila sve borbe bez ijedne izgubljene runde, a u svim rundama je pak trijumfirala iznimno uvjerljivo. Jedina kojoj je to uspjelo u kategoriji do 49 kg jer i turska joj suparnica u finalu kao i prijašnje u ranijoj fazi su imale teško izborene pobjede s po 2:1 u dramatičnim okolnostima.

Inače, Lena Stojković koju će tek sada, iako je već imala dva europska seniorska zlata prošle i ove godine, naša sportska javnost malo bolje upoznati, nije baš "bljesnula" slučajno i odjednom. Velike je stvari dala za naslutiti broncom 2016. na kadetskom EP u Bukureštu, pa zatim 2018. godine kada je kao juniorka osvajala brončane medalje na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu, ali i na juniorskom Svjetskom prvenstvu u tuniskom Hammametu. Onda je došla seniorska 2021. i 2022. s dva europska i jednim svjetskim zlatom!

Hrvatska tako okončava ovo Svjetsko prvenstvo koje je završilo u nedjelju s dvije medalje. Ivana Duvančić je osvojila brončanu medalju (do 53 kg) i ovo zlato Lene Stojković (do 49 kg). Obje su članica splitskog Marjana, a za taj je klub ovo SP u Guadalajari najuspješnije u povijesti! Bile su dvije medalje i na SP 2013. u Puebli, također u Meksiku, ali se tada radilo o srebru i bronci.

Lena Stojković, TK Marjan, Split -46kg 1.MJESTO

1.kolo bez borbe

2.kolo Viktoriia Nahurna, UKR 2:0

Četvrtfinale Xiaolu Wang, CHN 2:0

Polufinale Andrea Ramirez Vargas, COL 2:0

Finale Rukiye Yildirim, TUR 2:0

Linker
14. travanj 2024 01:18