Ilustracija
 CROPIX
EHF LIGA PRVAKA

BRAĆA VALČIĆ NAJAVLJUJU MOŽDA I KLJUČNU UTAKMICU ZA PPD ZAGREB U LIGI PRVAKA 'Ne znamo ni mi sami sebe, kako bi nas onda znao Szeged'

BRAĆA VALČIĆ Tonči i Josip uoči Szegeda, možda i ključne utakmice PPD Zagreba ove sezone (subota, 17.30)
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 24. veljača 2018. 12:09

Bez Tončija teško je zamisliti obranu, bez Jose napad. Zadarska braća Valčić sa zagrebačkom adresom već dugi niz godina su, uz Zlatka Horvata, najveća konstanta PPD Zagreba. I ove su sezone to pokazali, makar im nije lako. Tončija su stisle godine i sam će reći da je ovo njegova posljednja igračka sezona, dok Joso, uz sve silne ozljede oko sebe, ne može poloviti kontinuitet igre.

No, u posljednje vrijeme to se nekako složilo, jer kako kaže Zlatko Saračević, “možda to nije ono što bih želio da igramo, ali je svakako ono što mi u ovom trenutku možemo igrati”. I tu su Tonči i Joso vrlo jake karike. Rijetko su pred novinarima, posebno Tonči, i nije nimalo čudo što je baš u četvrtak snijeg padao kao lud.

Nenad Dugi / CROPIX
Nenad Dugi / CROPIX / CROPIX

- Mislio je da će zamesti pa da nitko neće stići pitati, ali to se ne propušta - našalit će se na bratov račun Josip.

I naravno, kako to i priliči, priča počinje od starijeg Tončija. Prvo pitanje je Szeged?

- Znam da je Szeged odlično položena momčad. Poznam jako dobro Pastora iz Španjolske lige, u kojoj sam nekad igrao, koji je vrhunski skaut, koji sjajno priprema momčad za svaku utakmicu. Nikad nisu isti. Znam da neće biti lako u ovom sastavu u kojem smo, ali isto tako neće biti lako ni njima jer ne znaju ni oni što mogu očekivati od nas s ovim rotacijama kojima pokušavamo biti realni u igri. Ja mijenjam poziciju u obrani, Horvat igra napad na vanjskom... Nisu imali prilike igrati s nama u takvom sastavu.

Obrana će biti na teškom zadatku.

- Napad je opasan sa Skubeom i Žitnjikovom, koji vode igru. Imaju uigrane šablone, dosta su zajedno. Moramo obratiti pažnju na pivota (Banhidi), koji je velik i koji stvara jako puno problema. S njim su jako uigrani, puno se vrti oko njega kada je riječ o vanjskoj liniji. Kroz igru “dva na dva” i namještanje pivota rade problem svima. Mi smo pokušali raditi u tom smislu, pa ćemo vidjeti.

Zagreb, 081017.
Arena Zagreb.
Utakmica 4. kola EHF Lige prvaka,
PPD Zagreb - Orlen Wisla Plock.
Na fotografiji: Josip Valcic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Vraća vam se Šušnja, kojeg nije bilo protiv Francuza?

- Šušnja nam puno znači jer je velikih “gabarita” i s pivotom se može nositi lakše nego ja, koji sam slabije konstitucije.

Kako kao budući trener ocjenjujete igru obrane u cjelini?

- Mladi se moraju više potruditi. Dobili su priliku, ne mogu reći da nisu... Moraju ozbiljnije pristupiti, preuzeti odgovornost, moraju znati zašto su došli u Zagreb. Za Šušnju i Kontreca kao nešto starije mogu reći da su ulovili konce i da to dobro odrađuju.

Je li Nantes bio realna slika?

- Mi smo se za Nantes dobro pripremili, stari smo izgurali na svježinu. Nisu Francuzi očekivali da će imati problema, ali pokazali smo da smo bolji u tom trenutku.

Sad bi trebalo i u Szegedu?

- E, sad, hoćemo li mi to moći, možemo li u svakoj utakmici izvući maksimum... Treba izdržati nalet, imaju dobru polukontru, guraju u leđa i pokušat će nas iscrpiti. Vidjet ćemo.

Kada na trenersku klupu?

- Još se oko toga mora posložiti dosta stvari. Završetak karijere je siguran nakon ove sezone, ali o tom potom. Još imamo posla.

I onda smo prešli na Josipa, koji kaže:

- Ja sam mislio da za mene nema pitanja, ha, ha, ha.

Sedamdeset posto realizacije protiv Nantesa je vrhunska brojka u europskim okvirima?

- Ne znam hoćemo li ponoviti takvu utakmicu, ali znam da ćemo morati posveti pažnju napadu. Nije ta obrana Szegeda s puno kontakta, ali puno kradu lopte. Ne smijemo ići u križanja kada Källman dođe na prednjeg... To su neke stvari koje moramo paziti, da nas ne iskontriraju. To im je velika snaga, tu lome protivnike.

I vas su ove sezone.

- Dvaput. Razbili su nas u priprema u Njemačkoj i u Zagrebu u prvoj utakmici. Oba puta imali smo masu tehničkih pogrešaka i primili masu lakih golova. A tako je nemoguće. Loptu treba čuvati, ići do penala, na glavu i tako ih probati usporiti. Wisla je to u Szegedu uspjela baš napadom na njihovu obranu.

Na početku sezone ste imali klasične šutere-potrošače Mandalinića i Markovića, sada je situacija drukčija.

- Istina, ovi sada nisu veliki potrošači, nisu klasični šuteri, ali moramo paziti da nam i to ne zatvore jer onda je onda hrkljuš, a to ne bi valjalo. Mislim da svi pokazuju da mogu iznenaditi, i Bičanić kao klasični šuter, i Horvat, i Pavlović. Treba samo biti strpljiv, ne obazirati se na pritisak, koji će dolaziti iz publike, po čemu je Szeged poznat.

Kada ćete u trenere?

- Ja još ne, imam školu, ali ne još - zaključio je Joso.

Sve je jasno, u Szeged se ide ne izgubiti da bi se nedjelja (Wisla - RN Löwen) i situacija u posljednjem kolu imali pod kontrolom. Zaključak je:

- Vjerujemo samo sebi.

Linker
06. svibanj 2024 20:32