Foto: Boris Kovacev / CROPIX
SVJETSKO PRVENSTVO

DEVETERO HRVATA U DOHI S medaljom bismo zadržali kontinuitet, to nam je glavni cilj

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 09. rujan 2019. 12:33

Hrvatsku će na skorašnjem Svjetskom prvenstvu u Dohi (27. rujna - 6. listopada) predstavljati osam atletičarki i jedan atletičar, a predvode ih naše olimpijske pobjednice Sandra Perković i Sara Kolak. Bila bi brojka prvi put u povijesti i dvoznamenkasta da Stipe Žunić, brončani kuglaš s posljednjeg SP-a u Londonu, nije morao okončati sezonu zbog niza sitnijih ozljeda koje su ga izbacile iz pogona. Doduše, postoji još minimalna šansa da ipak u Dohi bude desetero hrvatskih atletičara.

Mala šansa za Kožul

- Postoji još neka tanka šansa da kladivašica Anamari Kožul dobije pozivnicu, ali vjerojatno ćemo imati devetero predstavnika u Dohi - kaže izbornik Mladen Katalinić.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) za svaku je disciplinu predvidjela određenu kvotu natjecatelja. Ne dosegne li se ta brojka preko normi, startna lista se popunjava temeljem položaja na svjetskim ljestvicama. Ciljana brojka u tehničkim disciplinama je 32, a Kožul je na 44. mjestu ljestvice. Kad se izbace sve Amerikanke ispred nje koje su “višak” (samo tri mogu na SP), nešto se pomiče, ali još uvijek ne dovoljno, tako da se sada samo može nadati većem broju otkaza koji bi joj otvorili vrata.

Realno je, ipak, da će se brojka Hrvata u Dohi zaustaviti na - devet.

- To je nekakva brojka koju smo i očekivali. Računali smo sigurno i na Stipu Žunića, ali te bolesti i ozljede su ga zaustavile. Devet je neka naša standardna brojka, posljednjih smo godina na natjecanjima najvišeg ranga redovito oko tog broja natjecatelja. Ne padamo i ne rastemo, to je naša realnost i to je dobra brojka - dodaje Katalinić.

Teže do medalje

Jasno je da su očekivanja najveća od Sandre i Sare, a odmah do njih je i naš jedini muški predstavnik Filip Mihaljević koji je ove sezone deveti među svjetskim bacačima kugle.

- Nadamo se medalji. Ovoga puta će do nje biti nešto teže doći, međutim i dalje je to naš plan i time bismo zadržali kontinuitet osvajanja medalja na velikim natjecanjima, što nam je glavni cilj - zaključio je izbornik

Linker
05. svibanj 2024 23:22