Filip Ude

 SLOBODAN KADIć/HGS
PETO MJESTO

Filip Ude nakon finala: ‘Ovo mi je dodatan motiv, želim na Olimpijske igre u Los Angelesu‘

Svjestan je koliko je ovaj rezulat velika stvar
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 27. travanj 2024. 15:24

Blistao je Filip Ude od zadovoljstva nakon završenog finala konja s hvataljkama na Europskom prvenstvu u Riminiju. U neka druga vremena peto ga mjesto vjerojatno ne bi posebno razveselilo, ali danas je svjestan koliko je ovaj rezultat velika stvar. Jer, s jedne strane, na pragu 38. rođendana i dalje je u samom europskom vrhu, i to u iznimno konkurentnom i masovnom sportu, a s duge strane, ovo mu je dobar vjetar u leđa za budućnost.

Da, svjesni smo da je jako neobično kod sportaša koji ima 38 godina spominjati velike i dugoročne planove, ali Filip Ude je malo drugačija priča. On doista i dalje ima velike planove, a u Riminiju je pokazao da je fizički i dalje spreman nositi se i s konkurentima koji se još nisu ni rodili kad se on počeo natjecati. U kvalifikacijama je dobio najvišu ocjenu u posljednje tri godine, što je samo još jedan dokaz na kako je visokoj razini i koliko je motiviran.

- Ovo mi je bilo 19. seniorsko Europsko prvenstvo i završio sam peti, super sam zadovoljan! Naravno da uvijek ciljaš medalju, ali od početka godine imam problema sa šakom i nisam uspio utrenirati najtežu vježbu s elementom "busnari" s kojom bih bio konkurentan za medalju. Mislim da je i peto mjesto u Europi veliki rezultat - rekao je Čakovčanin nakon finala.

image

Filip Ude

GABRIEL BOUYS Afp

Kako i sam kaže, u pripremi ima još težu vježbu, s famoznim "busnarijem", jednim od najtežih elemenata na konju. To bi ga svakako trebalo još više približiti najboljima, ali ono čemu se Filip još više raduje je sljedeća godina. U gimnastici je postalo uobičajeno da se u svakom olimpijskom ciklusu mijenjaju pravilnici, pa će tako nakon Pariza na snagu stupiti novi u kojem je glavna promjena to da se vježbe više neće sastojati od deset, već od osam elemenata.

Nisu svi time oduševljeni, primjerice Tin Srbić nije nimalo sretan, ali Ude je uvjeren da će njemu to ići na ruku. Njegovi konkurenti imaju puno teže vježbe i procjena je da će im dva elementa koja izbace odnijeti puno više u ocjeni nego njemu. Na tome Filip gradi optimizam za sljedeće četiri godine, bez obzira na to što će u tom razdoblju ući u peto desetljeće života.

- Sve ovo daje mi dodatan motiv da sljedeće četiri godine do Olimpijskih igara u Los Angelesu još mogu biti konkurentan. Želim otići na još jedne Olimpijske igre, a nadam se da će to biti u Los Angelesu, da sve lijepo zaokružim - optimistično je zaključio Ude.

U Pekingu 2008. osvojio je srebro, a nakon toga je nastupio i u Londonu 2012. i Rio de Janeiru 2016. Tokio je propustio zbog teške ozljede, a zdravstveni problemi na početku ove godine nisu mu dali da se ozbiljnije uključi u borbu za Pariz. Kakva bi to priča bila da se pod olimpijske krugove vrati kao 42-godišnjak u Los Angelesu...

Linker
27. travanj 2024 15:24