Ivan Kuljak

 SCREENSHOT
VELIKA PROVOKACIJA

Rus koji je šokirao svijet na proglašenju: ‘Opet bih napravio isto, evo što taj znak predstavlja!‘

Zbog takvog ponašanja pokrenut je i disciplinski postupak protiv ruskog sportaša...
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. ožujak 2022. 15:48

Međunarodna gimnastička federacija (FIG) priopćila je kako će pokrenuti disciplinski postupak protiv ruskog gimnastičara Ivana Kuljaka (20) zbog njegovog “šokantnog ponašanja” tijekom dodjele medalja na turniru Svjetskog kupa u Dohi prošli vikend. Napisali smo već pokoji redak o tome, no situaciju ćemo, radi boljeg uvida u ono što je uslijedilo ponoviti još jednom.

Kuljak je osvojio treće mjesto na ručama, a onda se na postolju pojavio s iscrtanim slovom “Z” na prednjoj strani svoga dresa. Slovo Z kao takvo, zadnjih dana nije baš omiljeno među velikom većinom populacije koja prati rusko-ukrajinska zbivanja. Njega pristaše invazije koriste kao njihov interni identifikacijski simbol. Lijepe ga na vozila, uniforme...

A Kuljak, još da stvar bude paradoksalnija, na postolju sa slovom Z stoji pored Ilje Kovtuna, ukrajinskog gimnastičara koji je osvojio zlato. Izravna provokacija...

Rusi su tek od ponedjeljka pod suspenzijom FIG-a, svjetske gimnastičke federacije. Nije se sankcija uvela uoči Svjetskog kupa u Dohi, već tek nakon njega, a Kuljak se nije propustio dodatno oglasiti po pitanju spornog proglašenja pobjednika.

- Ne žalim zbog tog postupka. Da dobijem drugu priliku za učiniti takvo što, odmah bi to ponovio. Vidio sam da je to na vojnoj opremi i saznao što taj znak predstavlja. Ispostavlja se da se radi o simbolu pobjede i mira, a ja sam uvijek htio pokazati svoje stavove. Kao sportaš, uvijek ću se boriti za pobjedu i igrati za mir - rekao je Kuljak za Russia Today.

Naravno, FIG je, zajedno sa Zakladom gimnastičke etike pokrenuo istragu, a Kuljaku prijeti dugogodišnja suspenzija.

Linker
25. travanj 2024 19:06