Nenad Dugi / CROPIX
REAKCIJA NA SKANDAL

HRVATSKI BACAČ KUGLE ODBACIO OPTUŽBE 'Nisam kriv! Nisam ništa napravio!'

Piše: Kristina DominkovićObjavljeno: 19. svibanj 2016. 16:15

Hrvatska Kraljica sportova opet se trese! Samo sedam mjeseci nakon što je s olimpijskog popisa za Rio otpala maratonka Lisa Nemec, isti popis skraćuje se za još jedno atletsko ime. Na doping-testu pao je i 25-godišnji bacač kugle Marin Premeru.

U njegovu biološkom uzorku nađen je pralmorelin (GHRP-2) - kategorija S2.5 Hormon rasta i čimbenici koji djeluju na njegovo otpuštanje iz Popisa zabranjenih sredstava 2016.

Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA) uzorak urina uzeo je izvan natjecanja tijekom dopinške kontrole 6. travnja ove godine, a analiza uzorka provedena je u licenciranom WADA-inu laboratoriju u Seibersdorfu.

Maksimalno surađujem

- Razvidno je da se radi o mogućem kršenju Pravilnika za borbu protiv dopinga HZTA-e po odredbi 2.1 - Prisustvo zabranjene tvari ili njezinih metabolita ili markera u sportaševu uzorku. U skladu s odredbom 7.9 Pravilnika, sportašu se određuje privremena suspenzija do završene revizije nepovoljnog laboratorijskog nalaza ili do pisane odluke Stegovnog vijeća HZTA-e u skladu s odredbom 8.1 Pravilnika - stoji u priopćenju HZTA-e.

Ovo je novi veliki udarac za našu atletiku koja ionako grca u financijskim problemima kao i naš kompletan sport.

Udarac je to i za AK Dinamo-Zrinjevac kojemu je ovo već četvrti sportaš na crnoj listi posljednjih godina.

- U šoku sam - bile su prve Marinove riječi.

- Već nekoliko dana ne jedem, ne spavam... Grozno. Jako mi je teško - jedva je uspio govoriti Premeru.

- Šokirala me ta vijest o nepovoljnom nalazu. Nikada nisam bježao ni od čega, nikada nisam kršio pravila i sada mi se to dogodi. Zašto ja? Kako ja?

Znače li ove riječi da Marin odbacuje krivnju?

- Apsolutno. Ništa nisam svjesno uzeo. Doista ne znam gdje je nastao problem i kako se to dogodilo. Maksimalno surađujem s Hrvatskim zavodom za toksikologiju i antidoping i vjerujem da ćemo uskoro pronaći razlog zašto se ovo dogodilo.

Pralmorelin, jedan oblik hormona rasta nije “slatka vodica”. To je ozbiljna stvar koja se ne unosi “preko zraka”.

- Ponavljam, ne znam gdje je nastao problem - štur je bio Premeru.

- Znam samo da bih želio da se ova muka što prije završi. Grozno mi je sve ovo. Ne toliko zbog mene koliko zbog moje obitelji i ljudi u klubu koji su mi toliko pomagali, a sada moraju ovo proživljavati sa mnom.

Talentiranog Marina je sa 15 godina iz Crikvenice u Zagreb doveo legendarni trener bacača Ivan Ivančić. On i Sandra Perković bili su njegovi veliki proizvodi, a Marin je čak osvajao i više svjetskih i europskih juniorskih i kadetskih medalja od Sandre. No za razliku od nje, on nije lako podnosio prelazak iz juniora u seniore i jedinu medalju koju je uspio osvojiti kao “veliki dečko” bilo je mediteransko srebro 2013. u Mersinu.

Trudim se biti jak

Prošle godine u Kragujevcu je bacio 20,58 m, samo centimetar kraće od svojeg osobnog rekorda (2013), čime je bio naš prvi muški atletičar koji je izborio Rio. Imao je niz natjecanja preko 20,20, a čak je vjerovao da bi kugla mogla letjeti i preko 21 metra. Ostavio je to za ovu sezonu vrhunac koje je trebao biti Rio. Njegove prve Igre. No prema svemu sudeći, one se neće dogoditi. Ne ove. Ne Rio.

- Svjestan sam da mi prijeti suspenzija od četiri godine, ali nadam se da se to neće dogoditi i da ću se brzo vratiti na bacalište, jer to je jedino što znam raditi. Ja sam završio samo srednju školu, nikada nisam ništa radio osim bacao kuglu i disk. To je moj život, to je moje sve i želim se još dugo baviti time. Jasno, razmišljam što ću sad, od čega ću živjeti, kako ću dalje... Sto pitanja mi je u glavi. Ali, trudim se biti jak. Godine su moja prednost i znam da ću se iz ovoga vratiti još jači i motiviraniji.

Nekako se kroz ovaj razgovor sam uvjeravao da će sve biti u redu.

- Vidim svjetlo na kraju tunela, jer znam da nisam kriv. Nisam ništa svjesno napravio - opet je ponovio.

- Da sam nešto svjesno uzeo, zar bih otvorio vrata doping-kontroli?! Pa nisam glup! Otvorio sam mirno vrata kao i svaki put dosad i kao što ću uvijek otvarati.

Nije smio ulaziti u puno detalja “dok traje proces” i sve će “reći HZTA-i”, ali ono što i sami znamo jest da Marin već dvije godine ima dosta velikih problema s koljenima. Prošle godine prijetila mu je operacija, no uspio ju je odgoditi, mučila su ga koljena i posljednjih mjeseci. Je li u tim liječenjima došlo do propusta ili je tajna negdje sasvim drugdje skrivena, znat ćemo uskoro.

Zasad ostaje samo brojka na papiru. Brojka od 10. Deset čistih hrvatskih atletičara za Rio. Umjesto 12. Šteta...

Linker
24. rujan 2024 15:28