Justin Setterfield/Getty Images
GRANFONDO

I TADEJ POGAČAR, TREĆEPLASIRANI S VUELTE, STIŽE U ISTRU 'Bio sam nekoliko puta, ali kao turist, a sada ću voziti rutu od 119 kilometara

Popularni biciklistički maraton održava se od petka do nedjelje uz brojne i svjetski poznate sudionike
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 16. listopad 2019. 11:47

Zaljubljenici u biciklizam, i rekreativci i profesionalci, ovog će vikenda boraviti u sjeverozapadnoj Istri. Jer tamo se održava osmo izdanje Istria Granfonda, sve popularnijeg biciklističkog maratona koji raste iz godine u godinu, a koji će ove godine kroz tri dana ugostiti preko 500 sudionika koji dolaze iz 15 država.

Biciklistima su na raspolaganju ukupno tri utrke - Granfondo Small (94 km, visinska razlika 1.170 m), Granfondo Classic (119 km, visinska razlika 1.650 m) te Granfondo Family&Gourmet Tour (25 km). Najdugovječniji je i najveći to rekreativni biciklistički događaj u Hrvatskoj, ali na koji, s obzirom na to da im je pogodan termin, redovito dolaze i profesionalni biciklisti, što svakako daje dimenziju više cijelom događaju.

Tako će primjerice ovoga vikenda cestama sjeverozapadne Istre biciklirati i hrvatski vozači Radoslav Rogina, 40-godišnji veteran, ali i olimpijac, te Josip Rumac, državni prvak u cestovnom biciklizmu, ali i svojevremeno brončani na Svjetskom prvenstvu juniora.

Kao poseban gost, pak, potvrđen je Tadej Pogačar, sjajni mladi slovenski biciklist koji je oduševio prije nekoliko tjedana na Vuelti, jednoj od tri najveće utrke na svijetu.

Mladiću iz Komende tek je 21 godina, a na španjolskom Grand Touru osvojio je ove godine čak tri etape i u konačnom poretku završio na postolju, na visokom trećem mjestu. Ranije ove godine osvojio je cijenjeni Tour of California te ostvario još niz hvalevrijednih rezultata. Ukratko, gotovo savršena sezona, a odlučio ju je malo produžiti sudjelovanjem na Granfondu.

- Čuo sam i to samo riječi hvale o Istria Granfondo maratonu i brojnim popratnim zbivanjima od kolega slovenskih biciklista koji su već ranije sudjelovali. Veselim se što ću im se pridružiti ovog puta - rekao je Pogačar, jedan od ponajboljih mladih svjetskih biciklista.

- Bio sam u Umagu i Istri nekoliko puta, ali kao turist, a sada ću voziti rutu od 119 kilometara. Koliko čujem, vrijeme će biti sjajno, a ne sumnjam da će i cijela atmosfera kao i pejzaži istarskog krajolika kroz koji ćemo prolaziti biti prekrasni.

Inače, ambasadorica utrke je Laura Šimenc, svjetska amaterska prvakinja u biciklizmu te Vladimir Miholjević, bivši profesionalni biciklist i organizator CRO Racea.

Linker
27. travanj 2024 17:25