SLAVLJE U ADELBODENU

Ivica Kostelić pokazao kako se vozi slalom i preuzeo vodstvo u Svjetskom kupu

Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 09. siječanj 2011. 12:18

Hrvatski skijaš Ivica Kostelić nastavlja s fantastičnim rezultatima tijekom kalendarske 2011. godine . Pobijedio je i na slalomu Svjetskog kupa u Adelbodenu.

U zadnje četiri utrke Kostelić je dva puta pobijedio (slalom u Adelbodenu i paralelni slalom u Münchenu), osvojio drugo mjesto (slalom na Sljemenu) i peto mjesto (veleslalom u Adelbodenu). Od maksimalnih 400 bodova Kostelić je uzeo čak 325, što je izniman rezultat koji ga je ujedno vinuo trenutačno na prvo mjesto ukupnog redoslijeda. Sa 504 boda Kostelić predvodi karavanu, a sa 435 boda na drugom mjestu je Aksel Lund Svindal. Kostelić je, ujedno, i vodeći slalomaš svijeta.

Adelbodenski slalom je zapravo bila borba Kostelića i Hirschera, jer je Austrijanac jedini u prvoj vožnji došao na manje od sekunde zaostatka za hrvatskim skijašem (78 stotinki).

U drugom laufu je Hirscher opet bio sjajan, te je pred Ivicu stavio težak zadatak. Prednost Kostelića se topila, na samom kraju je napravio i pogrešku, te je umalo "haklao" vrata, ali je zadržao 26 stotinki prednosti do cilja.

Deseta je to, jubilarna, slalomska pobjeda Kostelića u Svjetskom kupu i nastavak prave bajke koju proživljava u ovom trenutku.

Uz Kostelića i Hirschera na postolje je došao i trećeplasirani Austrijanac Reinfried Herbst, ali apsolutno su svi skijaši te nedjelje za vodećim dvojcem zaostali sekundi i više od toga. Vrijedi zabilježiti i četvrto mjesto Marija Matta, nekadašnjeg svjetskog prvaka u ovoj disciplini, kojeg ozljede tijekom karijere nisu štedile.

- Bila je to taktička druga vožnja. U prvoj sam napravio veliku prednost i trebalo je biti pametan. I bio sam takav u drugoj vožnji, nisam smio uzeti mnogo rizika - rekao je Kostelić nakon utrke i nastavio:

- Skije su mi malo zaplesale na samom kraju druge vožnje. Čak sam mislio u cilju da je Hirscher prvi jer je tako pisalo na semaforu.

Rezultati, slalom u Adelbodenu:

1. Ivica Kostelić (Hrv) 1:50.90

2. Marcel Hirscher (Aut) +0.26

3. Rainfried Herbst (Aut) +1.29

4. Mario Matt (Aut) +1.55

5. Michael Janyk (Kan) +1.60

...

Ukupni redoslijed:

1. Ivica Kostelić (Hrv) 504

2. Aksel Lund Svindal (Nor) 435

3. Silvan Zurbriggen (Švi) 421

4. Michael Walchhofer (Aut) 409

5. Ted Ligety (SAD) 379

...

92. Natko Zrnčić-Dim (Hrv) 14

...

Redoslijed u slalomu:

1. Ivica Kostelić (Hrv) 253

2. Andre Myhrer (Šve) 204

3. Marcel Hirscher (Aut) 196

...

Odlični rezultati se nastavljaju za Ivicu Kostelića , najboljeg hrvatskog skijaša i trenutačno trećeplasiranog u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa.

Dakako, posao na nedjeljnom slalomu u Adelbodenu još treba završiti, no nakon prve vožnje Kostelić vodi i što je bitnije ima ogromnu prednost pred konkurencijom. Najbliži njegov pratitelj je Austrijanac Marcel Hirscher, a on zaostaje čak - 78 stotinki! Svi ostali zaostaju za više od sekunde.

Podsjetimo da je serija odličnih rezultata Kostelića krenula s pobjedom u Münchenu na paralelnom slalomu. Nakon toga je na sljemenskoj utrci bio drugi, dok je u subotu na adelbodenskom veleslalomu bio peti, što mu je uvjerljivo najbolji rezultat sezone u toj disciplini.

Recimo da od onih najboljih prvu utrku slaloma nisu završili Lizeroux, Raich, Ligety, Razzoli, Mölgg, Grange...

Hrvatski skijaši Dalibor Šamšal i Natko Zrnčić-Dim nisu uspjeli izboriti drugu slalomsku vožnju ove nedjelje, na utrci Svjetskog kupa u Adelbodenu.

Naravno, kada su oni startali (Šamšal kao 66, a Zrnčić-Dim kao 68) staza je bila iznimno teška.

Dalibor Šamšal je vrlo dobro odvozio prvi dio staze, te je na drugom prolazu kasnio za Ivicom Kostelićem dvije sekunde. No, dio prije i nakon prijelomnice je odnio previše vremena, te je sa zaostatkom od 4.39 sekundi završio kao 38. Do druge vožnje mu je nedostajalo više od pola sekunde.

Zrnčić-Dim je bio još slabiji, pa je na drugom prolazu imao skoro tri sekunde zaostatka, a u cilju 4.77.

Rezultati, slalom u Adelbodenu (prva vožnja, službeno):



1. Ivica Kostelić (Hrv) 55.24

2. Marcel Hirscher (Aut) +0.78

3. Manfred Pranger (Aut) +1.34

4. Andre Myhrer (Šve) +1.47

5. Michael Janyk (Kan) +1.50

...

38. Dalibor Šamšal (Hrv) +4.39

...

41. Natko Zrnčić-Dim (Hrv) +4.77

...

Linker
19. travanj 2024 17:37