David Mandić

 JOZO ČABRAJA/KOLEKTIFF
Dražen Pinević
SPREMNI ZA VELIKE DOSEGE

Nema više ‘ne možeš‘. Moraš! Hrvatska će izgledati drugačije, a jednome bi konačno trebali reći - zbogom

Momčad za Euro gradit će se po jednom, vrlo jasnom principu igre, to se već zna
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 06. studeni 2023. 20:39

Iz izjava Gorana Perkovca, makar nije rekao previše, može se iščitati dosta toga vezanog za budućnost naše reprezentacije. Ono što je definitivno, ona će izgledati drugačije nego u protekla dva kruga kvalifikacija koje je vodio Goran Perkovac nakon što je naslijedio Hrvoja Horvata.

Tim će se formirati prema u prvom redu obrambenim mogućnostima iz njih mogućnostima brze tranzicije pa bi to trebao biti konačni zbogom sporom rukometu koji nas je krasio u posljednje vrijeme. Drugo, sigurno je da nema mladih i starih, da su samo važne mogućnosti i ono što se pokazuje na terenu. Pa shodno tome pokušali smo napraviti procjenu kako bi to moglo izgledati u budućnosti. Naglašavamo - procjenu, jer to nisu konačni odgovori koje će donijeti izbornik vrlo skoro.

Za obranu 3-2-1 imamo Mandića, Duvnjaka, Šoštarića, Jelinića, tražili smo čovjeka ‘iza‘, jesmo li ga našli u Hrstiću, Načinoviću... teško je reći. Za obranu 5-1 imamo Mandića, Duvnjaka i Jelinića, za 6-0 visinu Načinovića, ali nismo imali planirane Srnu i Jaganjca, Šarca koji je to radio dosad, pa je procjenu u konačnom smislu teško donijeti. To dobro igra Kušan u jakoj francuskoj ligi u Limogesu, tu potrebnu visinu ima Maraš, to može raditi Hrstić koji to radi kod Alberta Entrerriosa, Mamića koji to radi u Leipzigu, ali u kojem će smislu ići procjena teško je reći prije nego li se dogodi u prosincu kada vidimo konačnu zdravstvenu listu. Definitivno, čvrsta obrana i iz nje naglašeno brza tranzicija u kojoj svaki igrač u prvom valu mora djelovati ‘na glavu‘ je ključ. Tu nema možeš ili ne možeš. Odgovor je - moraš.

image

Goran Perkovac

JOZO ČABRAJA/KOLEKTIFF

Po pozicijama, dojam je da su Mandić i Kuzmanović, makar dva najmlađa naša vratara, dva naša najjača auta i odmah i za budućnost. Uz njih Ivić i Slavić brane u Francuskoj koja je najjača liga za naše vratare u odnosu na ostale…

Na lijevom krilu Mandić i Jelinić, treći je vjerojatno Mihić, a ako se jedan od dvojice prvospomenutih ozlijedi tu je Šnajder. Desno, Glavaš i Šoštarić, Mileta se preporučio kao treći. Molc je igrač za budućnost kod kojeg samo ovisi kako će se razvijati u vremenu koje slijedi.

Na crti Načinović i Šipić isprofilirali su se kao par u kvalifikacijama, Šipića sada nije bilo, ali to ne mijenja na stvari. Tražili smo trećeg, za sredinu obrane u klasičnom smislu za 6-0 u prvom redu. Kušan je tu dojam je najbliže, Grahovac pokazuje napredak u Balingenu, Pribetić to ne igra.

Na sredini su po svemu sudeći Duvnjak, Karačić i Cindrić. Prvi može sve, drugi slično, treći bi trebao biti najviše napadač. Teško da će se tu netko sada upetljati, ali uskoro ovisno o razvoju tu su Sirotić, Pavlović, Vistorop i Lučin koji je po mnogo toga više srednji nego lijevi vanjski.

Zato je Lučin važan za tim, jer je jak u oba pravca, samo mu treba konstanta u reprezentaciji koju je nakon Eura 2022. izgubio. Ta dobre karakteristike je na priprema pokazao i Hrstić koji može odigrati sve po potrebi u obrani i biti dobar u tranziciji. On bi mogao biti iznenađenje u timu za Euro. Falili su Jaganjac i Srna, Srna možda najviše jer ono što igra ove sezone u Zagrebu je taman to što nam treba. Moslavac je na tragu Hrstića, Ivanković je malo zastao, jer je zastalo i Celje, Mamić je drugačiji tip igrača, Hršaku je to još preteško.

Desno imamo Martinovića koji može mnogo više nego prije posebno obrambeno, dok je napadački top klasa. Maraš se ponovo pokazao kao u kvalifikacijama kada je bio naš najbolji čovjek, ima visinu i za 6-0 ako treba i za 5-1. Tu su još dvojica iz Lige prvaka - Klarica koji igra odlično u Zagrebu i Stepančić koji se vratio u punom svjetlu u dresu Szegeda. Dojam je da je samo obrana pitanje koji će tu biti u udarnoj postavi, a to opet ovisi samo o njima.

Perkovac je najavio 20 do 21 igrača za završene pripreme za Euro i dolazak u Njemačku. I to bi trebalo biti to, ali do početka priprema za Euro tko živ tko mrtav. Polako, vidjet ćemo.

Linker
24. travanj 2024 00:01