GORAN MEHKEK Cropix
Robert Matteoni
Analiza SN

Postoji savršen recept za grčki ho-ruk, a evo i tko bi mogao biti ključan dinamovac. Djeluje svjež i pun energije

Dinamo samo jedno ne smije dozvoliti, a to je da ih uhvati panika
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 14. ožujak 2024. 17:47

Kad nakon velike skepse i svojevrsnog straha osjetite zadovoljstvo prvog uspjeha, onda se često događa da pred drugi ispit izroni neki novi strah. Iz pozicije kad niste favorit, pa se igra s manje pritiska, uslijedi status favoriziranog jer ste stvorili značajnu gol-prednost. No, tada raste pritisak da se ne smije prokockati takav plus, a osjećaj rasterećenosti prijeđe u stanje opterećenosti.

Kako će Sergej Jakirović kao trener psihološki pripremiti momčad za takvu promjenu emotivnog okvira nadmetanja s PAOK-om bit će od velikog utjecaja na prezentaciju Modrih.

U Solunu ih čeka poslovično “nabrijana” atmosfera, koja ima velikog utjecaja na voljni moment igrača PAOK-a, ali to ne mora biti teret pritiska suparniku. Pokazalo je to više momčadi koje su gostovale na Toumbi, a posljednji gradski rivali iz Arisa. Kad momčad nije u maksimalnom tonusu, onda joj pada koncentracija, a ako ima i drugih tereta (izostanci, slabija forma pojedinaca, minus iz prve utakmice...), tada impuls s tribina ima limitirani učinak. Gdjegod postaje i dodatni teret (očekivanja) igračima...
Dinamo u Solunu igra s +2 na kontu. Da postoji pravilo “gola u gostima”, onda bi PAOK, kakav je sada, kao i sukladno trenutku Dinama, imao više teorijske nego praktične šanse preokrenuti sudbinu ovog para. Ukidanjem tog bonusa rezultat od 2:0 je ipak manje uvjerljiva prednost, ali još uvijek dovoljno velika da bude presudna. To, naravno, ako Dinamova momčad odigra na razini prvog susreta u Zagrebu, odnosno, onog u Sevilli. Podrazumijeva to maksimalnu koncentraciju, kolektivan duh, punu trkačku dionicu i hrabru tehničku priču.

Ispunjenjem tih faktora, koji ne bi trebali biti sporni, Modri zaista imaju sudbinu u Solunu (i prolaz) u svojim rukama. PAOK jest opasan kad je maksimalan i energičan, ali osim što to trenutno nije, ipak je drugačije igrati protiv snažnog i europski iskusnog suparnika, koji k tome ima dva gola prednosti i latentno je opasan da u kontri obezvrijedi sve napore momčadi koja ganja prednost. No, ako Dinamo ne bude ponizan i momčadskog duha, površno odradi trkačku dionicu i zapostavi napadačke težnje, već s jednim od tih deficita dinamike utakmice se mijenjaju.

Igrač pod povećalom

Nakon faze očitog pada forme krajem godine, sada je u prvim mjesecima 2024. veliki potencijal Baturine u punom vrenju. Upravo na dvobojima sa Betisom i PAOK-om, kad je bilo najteže i najpotrebnije, "mali" Baturina je izrastao nekoliko koraka u iskazivanju svojeg talenta. Fizički djeluje svjež, pun energije, a lopta ga ionako voli slušati. U Sevilli je njegova uloga bila ključna u opasnim tranzicijama. Baturina je igrač koji u Solunu ima specifičnu težinu utjecaja i ako ponovi prethodna euro izdanja, bit će opet ključan.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

PAOK neće iznenaditi. Pristup će biti “gas do daske”, napadi preko bokova i širenje linija defenzivnog bloka Modrih, kako bi se stvorile rupe i kroz sredinu.

Mogao bi to više biti ho-ruk nasrtaj jer PAOK-u treba “luda” dinamika i tijekovi. Dinamo ima tehničku kvalitetu da primiri takvu igru. Da bi ona došla do izražaja, Modri moraju zadržati hladne glave, ne podleći atmosferi niti u slučaju ranog pogotka domaćina.

PAOK ne može držati stalnu visoku tenziju i dinamovci ih na opasnost stalno trebaju podsjećati bržim i okomitim tranzicijama.
Najgora opcija je da domaći dostignu prednost, a onda prepuste Dinamu inicijativu i trku za pogotkom, pa oni igraju na kontranapade, što im je najjače oružje. Dinamo ni u kojem slučaju ne smije upasti u tu zamku, nego samopouzdano graditi rezultat za prolaz iz minute u minutu, imajući u vidu da nije slučajno dva puta matirao i nadigrao PAOK u Zagrebu. Šansi će biti i u uzvratu i valja ih iskoristiti kad dođe taj trenutak.

Prag? Istina, prosuto je 3:1 iz Zagreba, ali ovo je drugačiji Dinamo, drugi trenutak forme i samopouzdanja.

O ČEMU ĆE DANAS OVISITI PROLAZ?

1. Stopostotna koncentracija

Prilično je očito kako Modri izgledaju različitog dometa kad su ili nisu pune koncentracije. Europski fokus je potvrđen u tri jake utakmice, a ne vidi se razlog zašto bi dinamovci bili drugačijeg pristupa u ovako važnom dvoboju.

2. Plitka formacija

Odabir je Jakirovića hoće li biti sa zadnjom linijom na 20 ili 30 metara od gola, ali u svakoj opciji ključno je da formacija bude plitka (kompaktna) i time zatvori prostore između linija. PAOK ima problem igre u gustom prometu.

3. Traženje pogotka

Možda neće trebati na kraju, ali pristup u igri Dinama treba odavati težnju da se postigne pogodak. Sama prijetnja iz kontri bit će dodatni uteg na nogama domaćih igrača, svjesnih da si ne mogu dopustiti još jedan pogodak minusa.

Panike sasvim sigurno danas ne smije biti

Istina je da je Dinamo sa Spartom Prag prokockao 3:1 prednost iz prve utakmice. No, ono je bio drugačiji Dinamo, s tek svježom promjenom na klupi i prilično kadrovski nedefiniran. Modri djeluju u usponu forme, a rezultat prve utakmice, kao i igra, to bjelodano potvrđuju. Naravno, mogu stvari poći po zlu, pa da, recimo, prime rani pogodak, a domaći krenu pritiskati uz gromoglasnu podršku i za drugi pogodak, itd. No, Dinamo samo jedno ne smije dozvoliti, a to je da ih uhvati panika. U rasponu 90 (možda 120) minuta momčad koja “gori” da dostigne minus od dva gola mora ući u fazu praznog hoda. Na Jakiroviću je da to prepozna, i uz korekcije (aktera) i pozicioniranja linija, promijeni ritam i iskoristi tu neizbježnu fazu suparnika.

Linker
04. svibanj 2024 05:35