Domagoj Duvnjak

 Ante Čizmić/Cropix
Dražen Pinević
OD EUFORIJE DO OČAJA

Razotkriven problem: Hrvatska će uspjeti samo ako Perkovac i igrači odgovore na jedno pitanje

Da smo ovako kao protiv Austrije igrali protiv Španjolske, izgubili bismo deset razlike - glatko
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 15. siječanj 2024. 18:53

I to može samo Hrvatska. Dvije potpune krajnosti u tri dana. Kako objasniti? Koju ‘posluku porati‘? Nakon rapsodije protiv Španjolske, nešto teško objašnjivo protiv Austrije. Zbunjujuće u najmanju ruku. To je samo dokaz da nismo savršeni, da nije točno ono što su neki pomislili - da smo nakon Španjolske već prvaci Europe. U samo 60 minuta srušili smo sve što smo gradili i sada opet moramo krenuti od nule na ovom Euru. Da smo ovako kao protiv Austrije igrali protiv Španjolske, izgubili bismo deset razlike - glatko. Sreća…

Nismo izgubili, iako smo se svi osjećali kao da smo izgubili. Uključujući i kompletnu reprezentaciju, premda je pokušavala pronaći zrno utjehe. I nikome na pamet nije palo da smo, bez obzira na sve gluposti, vjerojatno već prošli u drugi krug, jer sa +10 protiv Španjolske to neće biti problem. Problem će biti samo ako ne prenesemo dva boda, a to se može dogoditi ako prođe Austrija.

image

Goran Perkovac

Ante Čizmić/Cropix

A sve je to u nedjelju trebalo biti gotovo, u utorak je trebalo odmoriti, dati priliku onima koji igraju manje. I nikad jedna nevolja ne dolazi sama. Dokazalo se to i ovaj puta, em smo izgubili bod, em smo, kako stvari stoje, izgubili Ivana Martinovića kojemu je ispalo rame nakon dvoboja s Miszkowetzom. Glupost na glupost, ali tako to ide kada izazoveš sudbinu.

Prvi puta u povijesti Austrija nam je uzela bod, mogla je i oba da je Weber došao u kontri prvi na loptu tri sekunde prije kraja. Tek onda bi bilo loše. Ali dokazali smo koliko smo nesavršeni i koliko nam treba kontinuiteta da bismo dosegnuli viske razine. Na ovaj način na koji smo djelovali u nedjelju, to sigurno nećemo uspjeti, iako smo se svi ponadali protiv Španjolske da smo konačno i to dočekali. Koliko su god bili savršeni u petak, u nedjelju su nas skroz razuvjerili.

Sa sedam igrača, koliko ih Pajović ima, Austrijanci naš jak ritam nisu mogli ni trebali izdržati

Sami smo se doveli do očaja. Vodili smo 5:1 i umjesto da kontroliramo utakmicu, mi smo je jednostavno završili. A kada u glavi završiš utakmicu u petoj minuti, onda te malo tko u nju može vratiti. Bili smo napadački prestatični, prestali smo igrati obranu, trčati polukontru, soliralo se, nije bilo trčanja bez lopte, natrčavanja na istu, tražila su se rješenja jedan na jedan, a Austrija je samo to vidjela kao svoju šansu, jer sa sedam igrača, koliko Pajović ima, oni naš jak ritam nisu mogli ni trebali izdržati.

image

Cindrić u akciji

Ante Čizmić/Cropix

Ali ne da su izdržali, nego su nam ga još nametnuli i to je nešto što se u glavama igrača mora promijeniti. Herburger i Huteček sami su držali naš napad, Huteček je glavnu napadačku rolu gurnuo Bilyku, uz njega drugi su se ohrabrili, Möstl je na momente briljirao i - uspjeli su.

Brojke hrvatske igre razotkrit će sve naše probleme. Samo nekoliko detalja. Protiv Španjolske lijevi vanjski Srna i Lučin 8/9, protiv Austrije 2/10, srednji Karačić i Cindrić 4/4, sada Cindrić 2, Duvnjak i Karačić bez gola. Mandić krene dobro, ali ga obrana ne prati, pa ga mijenjamo, pa Ivić ne uspije bolje, pa kasno vratimo Mandića, pa Cindrić ostane predugo na klupi, a treba nam brzine i ritma i kada ga nađemo, onda ga ne uspijemo realizirati po dogovoru na kraju utakmice.

Razočarani i zatečeni su ostali i navijači koji su bili spremni nastaviti s pjesmom, ali su se nakon utakmice brzo razišli

Martinović i Klarica s desne strane protiv Španjolske 11/13, protiv Austrije 5/7, upola manje. Zašto nam je tako nešto uopće trebalo, moraju odgovoriti igrači sami sebi, a izbornik Perkovac mora pronaći odgovor na to pitanje. Da se razumijemo: Rumunjsku možemo dobiti, ali ono pravo tek nas čeka i kakvi god budemo protiv Rumunjske, ono što nam se dogodilo u nedjelju s Austrijom ne smijemo ponavljati.

Razočarani i zatečeni su ostali i navijači koji su bili spremni nastaviti s pjesmom u nedjeljnu večer, ali su se nakon utakmice brzo razišli u nadi da će sljedeći put u utorak protiv Rumunjske sve izgledati bolje. Nakon takva dva dana na Euru doista je zbunjujuće i teško je donijeti konkretniji zaključak. Morat ćemo pričekati Köln.

image
Ante Čizmić/Cropix

Uvijek ima dobrih ili loših dana, vidjeli smo ih pregršt, recimo Argentinu i poluvrijeme sa Saudijcima ni danas nismo zaboravili, sjećamo se devastacije protiv Rusa u Meranu, zadnjeg mjesta u Jönköpingu 2001. godine… Bilo je svega i svačega, samo jedno je bitno: da oni koji su bili na terenu sami sebi iskreno priznaju kako se ne smije, a ne idu samo na priču ‘bit će bolje‘. Da, od ovog nije teško bolje, ali uspjet ćemo samo ako netko kaže, a netko drugi prihvati pravu istinu. Možemo mi to.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 04:25