Sergej Jakirović

 GORAN MEHKEK Cropix
Dražen Antolić
PRAVO OSVJEŽENJE

Sergej Jakirović je i Niki Kovaču održao sat diplomacije i socijalnih vještina nakon velike pobjede

Čestitao je igračima na pobjedi, iskazao zadovoljstvo rezultatom i dijelovima igre, ali i najavio težak rad
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. rujan 2023. 14:38

Sergej Jakirović asocirao je na Niku Kovača u četvrtak navečer nakon 5:1 pobjede nad Astanom, ali učinio je to daleko suptilnije, čak bi se moglo reći da je bivšem izborniku održao sat diplomacije i socijalnih vještina.

Novi modri trener po tome je pravo osvježenje jer od mnogih koji su sjedili na istoj klupi prije njega niste doživjeli ni približnu dozu objektivne kritičke analize nakon što bi protivniku zabili pet komada ili slično te upisali gala rezultat.

Bez glave uz pijesak

Takva retorika može biti snaga jer se ne zabija glava u pijesak, ali i opasnost. To je najbolje na svojoj koži osjetio bivši hrvatski nogometni izbornik u proljeće 2015. godine.

Vatreni su tada matirali Norvešku 5:1 u kvalifikacijama za Euro, a Kovač je oštro napao igrače, izvedbu, pristup, angažman, sve redom gotovo sipajući bijes jer “petarda” nije imala pokriće u prikazanoj igri, a Kovač je opominjao da bi ista izvedba, koja je spletom sretnih okolnosti okončana sjajno, drugi put mogla završiti obrnuto ako ih zavara da su dobri.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Žestina kojom je nastupio imala je pozadinu u ranijim tenzijama njega i igrača, Luka Modrić se javno nije složio s izbornikovim “batinama”, a igrači su mu odgovorili na svoj način niti šest mjeseci kasnije kad su od te iste Norveške izgubili u Oslu 0:2 pa je dobio otkaz. Koji mu je “kuhan” i pripremljen i prije nego što je aterirao u Skandinaviju. Čekao se zapravo samo pravi povod.

Niti Jakirović se nije libio ukazati što ne valja, nije postignutim golovima “šminkao” propuste u obrani i druge nedostatke, zatražio je šest mjeseci i još jedan prijelazni rok da dotjera roster kako bi Dinamo bio pravi.

Za razliku od prve utakmice sa Spartom, kad su mu iz usta ispadali samo bomboni i nikakve probleme nije volio vidjeti, da bi se u Pragu pokazala drugačija slika... No, suprotno Kovaču, on je sada nastupio savršeno - čestitao igračima na pobjedi, iskazao zadovoljstvo rezultatom i dijelovima igre, ali i najavio težak rad.

Nije zapao u euforiju i pričao o sjajnom Dinamu jer za to nije imao osnove, ali nije ni “motornom pilom” rezao dečke koji će morati bolje već od Hajduka, iako im je prilično jasno dao do znanja što ne valja.

Šansa za popravak

Kovač nije dobio pravu priliku da popravi stvari, njegov je pad krenuo još od Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, pa je godinu kasnije samo finiširan, a Jakirović je još relativno svjež u Dinamu, nema repove i može u miru staviti stvari na svoje mjesto. Hoće li, to ćemo svakako sa zanimanjem popratiti...

Linker
03. prosinac 2023 09:16