Marko Bezjak iz dana u Magdeburgu

 FRANZISKA GORA/JAN HUEBNER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
Dražen Pinević
NEZAPAMĆEN POTEZ

U Hrvatskoj je dočekan s puno poštovanja, a onda je šokirao sve. Je li ovo kraj bogate karijere?

Ovakva mrlja mu nije trebala. I samo isprika nikad je neće moći izbrisati...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 08. travanj 2024. 23:09

Marko Bezjak ima 37 godina. 116 puta bio je reprezentativac Slovenije. Ove godine je došao u Nexe iz Magdeburga, koji je lani u Kölnu s njim u sastavu postao prvak Europe. I tako, s puno je poštovanja dočekan u hrvatskom rukometu. I zato je šokantno to što je napravio u nedjelju navečer, a što je detalj koji se još nikad na našim parketima nije dogodio. Udario je pri izlasku terena delegata utakmice Antu Josića zato što je bio nezadovoljan njegovim traženjem od sudaca da mu dodijele isključenje nakon što je sam odlučio suditi utakmicu. Nevjerojatno.

Pitanje što bi se dogodilo da je to učinio u Njemačkoj, u kojoj je igrao deset godina i kako bi se nakon toga proveo. Ovako, ne znamo što će biti, ali znamo da mu to nikako nije trebalo, čak i ako je mislio kraćim putem otići iz Našica. Ovako puno bliže izgleda da bi mu ovo mogla biti posljednja utakmica u bogatoj karijeri kojoj takva mrlja nije trebala. I samo isprika nikad je neće moći izbrisati. Iz Slovenije dolazi vijest da je nešto slično 2012. učinio u Celju dok je bio u dresu Gorenja, no sad više nije važno.

Anto Josić koji je ležao pod stolom nakon udarca, kojeg su dizali da sjedne, koji je nakon toga morao u bolnicu, jedan je od najuglednijih hrvatskih sudaca ikada. Anto Josić bio je rukometaš, u sudačke krugove ušao je 1987. godine kada je Bezjak imao godinu dana. Sudio je u paru sa Sinišom Rudićem, jednom je sam, a tri puta s njim izabran za najboljeg suca u Hrvatskoj.

image

Marko Bezjak u dresu Nexea

VLADO KOS Cropix

Danas je delegat, kao i kada je bio sudac i na domaćim i na europskim terenima. 1993. postaje sudac IHF-a, sudio je sva velika natjecanja izuzev Olimpijskih Igara iako su on i Rudić bili nominirani za Sydney 2000., ali zbog ozljede nije tamo stigao. Iza njih su tri finala EHF kupa, jedno finale europskog Superkupa, jedno finale Super Globea, Svjetsko prvenstvo rukometaša u Francuskoj 2001., SP rukometašica u Hrvatskoj 20023. gdje su sudili on i Rudić utakmicu za broncu, Europsko prvenstvo rukometaša u Švedskoj 2002. na kojem su sudili polufinale, Mediteranske igre 1997. u Bariju, brojne utakmice Lige prvaka i Lige prvakinja, te sva hrvatska velika finala.

Sudačku karijeru zaključio je 2007., a oprostio se 2009. u Spaladium Areni u prijateljskoj utakmici Hrvatske i Slovenije, zamislite. I onda je prešao među delegate, bio predsjednik Zbora rukometnih sudaca Zagreb, član strukovnog povjerenstva UHRS-a.

Eto, Marko Bezjak je odlučio Josiću objasniti što on misli o tome. I sada se samo radi o tome tko će što objasniti Marku Bezjaku, ako mu se uopće da nešto objasniti. Bilo je još potencijalnih napadača, koji su incidentom nešto željeli i sakriti, ali su na vrijeme povukli kočnicu i spriječili još veću sramotu. I samo je pitanje kakve će im se poruke na to poslati. I prije smo imali teških situacija, imali smo ih i prije dvije godine kada su poruke bile ‘sve će biti uredu‘. No, evo umjesto reda dobili smo šokantnu kulminaciju i umjesto rukometa dobili smo cirkus. Kome god da je treba, rukometu sigurno - ne.

Što god tko mislio, hrvatskom rukometu takve vrste poruka apsolutno su nepotrebne. Pogotovo u sadašnjoj situaciji, rukometaši na OI, žene na Euru, Zagreb, Nexe i Podravka dobri u Europi. Pitanje je samo koliko daleko mogu ići problemi, a ići će onoliko daleko koliko im se takve stvari dopuste. Veća je šteta ne vidjeti obračun Kuzmanovića i Mandića, ne vidjeti kako se Moslavac nosi s obranom Zagreba, kako pravi navijači bodre svoj klub i ne oblače dres koji im ne pripada. Oni zaslužuju rukomet, a ne sramotu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. travanj 2024 23:23