CROPIX
LIJEPO POPODNE U ARENI

KONAČNO PRVA POBJEDA! Vujovićevi rukometaši se bacali na glavu i stigli do prvog ovosezonskog trijumfa u Ligi prvaka

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 24. studeni 2019. 20:00

Zagreb je upisao svoju prvu pobjedu u Ligi prvaka ove sezone. Pobijeđen je Elverum u izuzetno uzbudljivoj utakmici s puno uspona i padova i krajnje požrtvovnosti koja je jedini uvjet da Zagreb uspije protiv bilo koga ove sezone. Nada još tinja, nije velika, ali treba pričekati idući vikend, pa će biti mjerljiva.

Sudar dva posljednja sastava okupio je na tribinama Arene samo nešto više od 2.000 gledatelja. Razumljivo, jer slabi rezultati dva sastava koji su nakon osam kola bez pobjede u Ligi prvaka nisu ni mogli privući više, makar je i 2.000 u prosjeku Lige prvaka pristojno.

Zagreb je počeo u strahu, nekim malim promjenama. Počeo je u 5-1 s Mandićem ispred, Bećirijem iza, s jedne strane standardno Hrstić, s druge ovaj put Ereš, uz njega Vlah, a iza Hrstića Vistorop. Treba reći da su se trudili, htjeli, ali da to nije išlo lako pa je Elverum lagano gradio realizaciju, bazirao to na sedmercima i efikasnom Gudjonssonu s desna. Ristanović u startu nije mogao obraniti ništa.

A onda se ta obrana malo spustila pliće, pa je pomogao Stojnić, pa Hrastnik, pa Ravnić, pa je probranio Ristanović u posljednjih desetak minuta prvog dijela i Zagreb je konačno oživio i digao se iz minusa nakon dugo, dugo vremena. Imali su zagrebaši i velikih plus 3, što se ne pamti ove sezone. I vidjelo se po tome koliko se bodre međusobno koliko im to sve treba.

Bilo je problema i s napadom. Počeo je Zagreb bez Horvata, sa Erešom na krilu i Vlahom na desnom vanjskom, no ta lopta nije išla kako treba, tim prije jer je Elverum zaigrao 5-1 s Gudjonssonom. Trebalo je biti brži, okomitiji i kada je ušao Horvat na desnog vanjskog Zagreb je dobio to, a dobio je i polukontru iz dobre obrane tako da se iz minusa uspio dići do +3 u prvom dijelu.

Elverum je počeo na golu s Imsgardom koji je razbio Zagreb u Norveškoj. Mladi vratar je i u Areni odlično startao, ali je brza igra Zagreba razbila njegovu sigurnost, pa je na gol došao iskusni Fries. Dok god su vodili Norvežani su štedjeli svog najboljeg igrača Magnusa Frederiksena koji baš nije fit, ali kada je Zagreb prvi puta poveo 11:10, on se ekspresno našao na terenu umjesto mlađahnog Grondahla. Došli su Norvežani dobiti tu utakmicu, željeli kontrolirati ritam i igru, ali je ulazak Horvata i odlična obrana Zagreba u kojoj su prednjačili Mandić, Hrstić i Bećiri odradila veliki posao.

Prvih 30 minuta, napad za pohvaliti, 16 golova – sve iz igre, 13 primljenih od čega samo 9 iz igre također za pohvalu. U siromaštvu ove sezone eto dogodilo se još jedno dobro poluvrijeme, kao ono u Elverumu gdje je Zagreb vodio vrlo slično, ali nije izdržao do kraja. Drugi dio je počeo s dva igrača manje zbog isključenja Bećirija i Mandića. Nametljivi francuski suci sudili su sve i svašta, isključenja, probijanja, penale… Kud je Zagrebu i Elverumu teško kontrolirati igru, tu su se eto pojavili i oni da im malo odmognu.

Tek u 38. minuti na terenu se prvi puta našao Marin Šipić. Šteta, ali sustav igre Zagreba je takav da je on jednostavno žrtva istog, da bi se obrana mogla složiti kako-tako. No, napad je počeo padati i Elverum je to vrlo brzo iskoristio došavši do 20:20 za samo deset minuta nastavka. Brzo su Westby i Gudjonsson naplatili sve pogreške napada Zagreba, tu ni Ristanović nije mogao ništa, a Vujović tek pozvati time-out da Norvežani ne pretjeraju. Slična priča kao u Norveškoj prije tri tjedna. No, Elverum nije stao, brzo je došao do +2 s raspoloženim pivotom Solstadom.

I izgledalo je borbeno kao da je finale Lige prvaka, a ne borba dva posljednja sastava. Utakmica s pregršt grešaka, ali vrlo zanimljiva za publiku. Zagreb se vraća na 24:24 deset minuta prije kraja. Igraju na rubu svih rubova kada je riječ o požtvovnosti. Hrstić se baca na glavu, Mandić se baca na glavu i zabija za +2 dvije i pol minute prije kraj na prazan gol Norvežana. I tu je bio kraj. Ašanin sa dvije obrane i Šipić s golom su zaključili konačno lijepo popodne u Areni. Bilo je vrijeme.

PPD Zagreb – Elverum 30:27 (16:13)

ZAGREB Arena. Gledatelja. Suci: Pichon i Reveret (Francuska).

PPD ZAGREB: Ristanović (9+1), Ašanin (2); Šipić 3, Ereš 2, Vistorop 1, Mandić 5, Hrastnik, Stojnić 1, Horvat 4, Kosteski, Ravnić, Gadža 1, Hrstić 3, Bičanić 8 (4), Bećiri, Vlah 2. Trener Veselin Vujović.

ELVERUM: Fries (5), Imsgard (4); Linderud, Boysen, Westby 4, Sandell 4, Grondahl, Orsted, Burud, Langaas, Frederiksen 2, Elverhoy, Solstad 3, Gudjonsson 7, Blonz 5 (4), Henneberg 2. Trener Michael Apelgren.

SEDMERCI: PPD Zagreb 5 (4), Elverum 5 (4), ISKLJUČENJA: PPD Zagreb 10 minuta (Mandić 5, 34, Bećiri 34, Hrastnik 53, Stojnić 59), Elverum 6 minuta (Gudjonsson 34, Sandell 45, 56), IGRAČ UTAKMICE: David Mandić.

Linker
07. svibanj 2024 06:14