JOSE JORDAN Afp
VUELTA A ESPANA

Kuss osvojio 6. etapu, Španjolac Lenny Martinez ostao vodeći i ušao u povijest

Kuss je ove godine bio najvažniji pomagač u brdskim etapama Rogliču na Giru i Vingegaardu na Touru
Piše: HinaObjavljeno: 31. kolovoz 2023. 18:06

Amerikanac Sepp Kuss (Jumbo-Visma) pobjednik je šeste etape biciklističke utrke "Vuelta a Espana" vožene od La Vall d‘Uixa do vrha uspona na Pico del Buitre u dužini od 183.1 kilometara, dok je Francuz Lenny Martinez (Groupama-FDJ) novi vodeći u ukupnom redoslijedu.

Pobjednički bijeg formiran je tek nakon polovice etape, a onda se u njemu našlo više od 40 vozača među kojima i neki vrlo dobri kandidati za visok plasman u ukupnom redoslijedu na kraju utrke. No, momčad dosada vodećeg Belgijanca Remca Evenepoela (Soudal-QuickStep) nije reagirala pa je prednost vodeće skupine narasla i na više od šest minuta.

Ipak, do početka završnog uspona dugog 10.9 kilometara prednost vodećih je smanjena na otprilike tri minute, ali već je tada bilo jasno kako će i etapni pobjednik i novi vodeći doći iz bijega. Na završnom usponu zablistao je Kuss koji se rano izdvojio u vodstvu te na cilj stigao sa 26 sekundi prednosti u odnosu na drugog Martineza, odnosno 31 sekundu ispred trećeg Francuza Romaina Bardeta (DSM-firmenich).

image
JOSE JORDAN Afp

Otprilike četiri kilometra prije cilja uslijedio je i napad Slovenca Primoža Rogliča (Jumbo-Visma) iz skupine favorita, njemu se priključio i momčadski kolega Danac Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), a pobjednici ovogodišnjeg "Gira" i "Toura" su vrlo brzo stvorili pola minute prednosti u odnosu na branitelja naslova, no Evenepoel je u posljednja dva kilometra uspio zadržati tu razliku i ne izgubiti previše vremena. U ukupnom redoslijedu Evenepoel je sada deveti, ali i dalje ima malu prednost od pet sekundi ispred Vingegaarda, odnosno 11 sekundi ispred Rogliča.

U ukupnom redoslijedu Martinez sada ima osam sekundi prednosti ispred drugog Kussa, odnosno 51 sekundu ispred trećeg Španjolca Marca Solera (UAE Emirates).

Martinez je u dobi od 20 godina i 50 dana tako postao najmlađi vodeći na nekoj trotjednoj biciklističkoj utrci u povijesti.

Zanimljivo, Kuss, koji će za dva tjedna napuniti 29 godina, ove je godine bio najvažniji pomagač u brdskim etapama kako Rogliču na "Giru" tako i Vingegaardu na "Touru", a sada se nalazi u situaciji kako bi ta dvojica velikih prvaka mogla raditi za njega na "Vuelti".

REZULTATI 6. ETAPE:

1. Sepp Kuss (SAD/Jumbo-Visma) 4:27:29

2. Lenny Martinez (Fra/Groupama-FDJ) +26

3. Romain Bardet (Fra/DSM-firmenich) +31

4. Mikel Landa (Špa/Bahrain Victorious) +46

5. Marc Soler (Špa/UAE Emirates) +46

6. Wout Poels (Niz/Bahrain Victorious) +1:03

7. Einer Rubio (Kol/Movistar) +1:05

8. Cristian Rodríguez (Špa/Arkea-Samsic) +1:12

9. Steff Cras (Bel/TotalEnergies) +1:12

10. Jefferson Alveiro Cepeda (Ekv/Caja Rural) +1:26

UKUPNO:

1. Lenny Martinez (Fra/Groupama-FDJ) 21:40:35

2. Sepp Kuss (SAD/Jumbo-Visma) +8

3. Marc Soler (Špa/ UAE Emirates) +51

4. Wout Poels (Niz/Bahrain Victorious) +1:41

5. Steff Cras (Bel/TotalEnergies) +1:48

6. Mikel Landa (Špa/Bahrain Victorious) +1:58

7. Jefferson Alveiro Cepeda (Ekv/Caja Rural) +2:06

8. David De La Cruz (Špa/Astana) +2:23

9. Remco Evenepoel (Bel/Soudal-QuickStep) +2:47

10. Enric Mas (Špa/Movistar) +2:50

Linker
19. svibanj 2024 17:19