Chris Graythen/Getty Images
BICIKLIZAM

LUDI DAN NA VUELTI Gilbert odolio vjetru, veliki skok Quintane

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. rujan 2019. 12:37

S gotovo osam minuta zaostatka u borbi za ukupni poredak španjolske Vuelte Kolumbijac Nairo Quintana je djelovao poput izgubljenog čovjeka. Barem se tako činilo uoči starta 17. etape, koja se pretvorila u jednu od najluđih na Vuelti svih vremena. Naime, bila je to 12. najbrža etapa u povijesti Vuelte, a sve je počelo još od ranog jutra. Ples vjetra je bio nemoguć, bočni vjetar također, a to su najbolje prepoznali u momčadi Deceuninck - Quick-Step. Čak su sedmorica pobjegla u prvoj skupini i briljantno su posložili taktiku koja je na kraju donijela pobjednika etape i trojicu Top 10 generalnog poretka. Među njima i Kolumbijca Naira Quintanu koji je napravio fantastičan skok sve do drugog mjesta u generalnom poretku.

​Etapa je bila toliko brza da su na cilj stigli sat vremena prije predviđenog roka, prosječna brzina je bila 54 kilometar na sat, a kažu da su povremeno išli više od 60 i 70 km na sat.

Iskusni profesionalac, pobjednik etape, Belgijanac Philippe Gilbert je rekao na kraju i ovo:

- Nikada u svojoj profesionalnoj karijeri, a ona traje 17 godina, nisam vozio luđu etapu.

U Quick-Stepu su znali da su završna dva kilometra, koja idu u laganu uzbrdicu, odlična za najmanje dvojicu njihovih momaka pa su se tako i posložili. Dva kilometra prije cilja Čeh Zdenek Štibar je pobjegao, ali i planski prepustio tu poziciju Gilbertu koji se našao u završnoj utrci sa Samom Bennettom koji je kasnije sam rekao kako je ostao bez snage i nije se bio u stanju ravnopravno boriti s Gilbertom. Belgijancu je to bila 11 etapna pobjeda na Grand Tour utrkama, sedma u Španjolskoj, a druga ove godine i ovim trijumfom se najavio kao jedan od favorita skorašnjeg Svjetskog prvenstva. Ovu je utrku kao i svi iz njegove momčadi vozio mudro, očito su od početka shvatili situaciju s vremenskim prilikama i idealno se prilagodili.

​Quintana je stigao u cilj u skupini s pobjednikom i ostvario prednost od gotovo pet minuta u odnosu na vodeće u ukupnom poretku. Nije uspio ugroziti prvo mjesto Primoža Rogliča, ali je skočio na drugo sa zaostatkom nešto većim od dvije minute. Treći je Alejandro Valverde, a Tadej Pogačar, koji nosi bijelu majicu vodećeg u ukupnom poretku mladih vozača, pao je na četvrtu poziciju, a dolazi još jedna etapa koja će figurirati s četiri brdska uspona prve kategorije.

Izgubio bitku, ne i rat

​Roglič je u ovom metežu kad su neki odjurili ostao u drugoj skupini, a suvozači su mu pokušali pomoći koliko su mogli, no na kraju su se i oni izgubili, a Slovenac je krivo sebe za relativno lošu etapu.

- Morao sam krenuti s onom skupinom od 40-ak koja je odmah pobjegla, ali sam načinio pogrešku pa sam cijelu utrku morao loviti njihovu prednost. Etapa nije bila baš najbolja, na kraju su mi momci pomogli. Ako sam bitku izgubio, sigurno nisam rat, moja prednost je još uvijek zadovoljavajuća.

Linker
02. svibanj 2024 22:54