Chris Graythen/Getty Images
VUELTA

VETERAN S RUKAMA U ZRAKU NAKON ČETIRI GODINE Svjetski prvak proslavio veliku pobjedu na ulicama u Bilbau, Roglič sve gleda s vrha

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 05. rujan 2019. 20:23

Bila je to još jedna relativno ležerna etapa za najbolje u ukupnom poretku na španjolskoj Vuelti. Etapa dugačka 171 kilometar dugo se lomila, da bi se netko iskristalizirao u bijegu. I tako je bilo gotovo punih 100 kilometara. A onda su krenule pojedinačne čarke, koje su na površinu izvukle jednog velikog biciklistu, 37-godišnjeg Belgijanca Philippea Gilberta, koji je svakako jedan od najvećih svoje generacije i koji i sa 37 godina još uvijek može ako je pravi dan. A kako se bliži početak cestovnog prvenstva svijeta, koje će se dogoditi u Engleskoj, Gilbert je u sve boljoj formi.

- Znao sam da mogu i dugo sam čekao ovaj trenutak, ali sam bio siguran da će se i to jednoga dana dogoditi. Negdje 20-ak kilometara prije cilja Gilbert se izdvojio iz skupine od 14-torice vozača, prvi je prošao posljednjim brdskim usponom, imao je 20-ak sekundi prednosti u odnosu na sve protivnike i tu je prednost zadržao i donekle povećao i prvi prošao ciljem ispred Španjolca Alexsa Aramburua.

U jednom trenutku iz Peletona se pokušao izdvojiti Kolumbijac Miguel Angel Lopez, ali za njim je odmah krenuo Primož Roglič, pa je taj pokušaj borbe za prvo mjesto ostao kratkog daha i svi najbolji su s tri minute zaostatka došli na cilj nakon pobjednika Gilberta.

Tako se nakon četiri godine upisao u listu pobjednika na Grand Touru. Naime, Gilbert je ovaj trenutak čekao od Gira 2015. godine, kada je posljednji put osvojio etapu na jednoj od velike tri utrke, a kako mu je ova na Vuleti bila ukupno u karijeri deseta, u cilj je ušao uzdignutih ruku i sa svih deset prstiju u zraku.

Gilbertu je ovo bila, inače, 76 pobjeda u velikoj, velikoj karijeri, u kojoj je ove godine osvojio utrku Pariz-Roubax, a bio je i svjetski prvak u cestovnoj vožnji, tako da je ostvario gotovo sve najveće moguće pobjede, jer je bi vrlo uspješan i u jednodnevnim proljetnim klasičnim utrkama.

Ovo je bila još jedna mirna utrka za favorite, u ukupnom poretku se ništa nije mijenjalo. Primož Roglič i nadalje ima prednost na pratitelje, a Tadej Pogačar je peti, s nadom da bi mogao do kraja utrke boriti se i za postolje. Inače, Pogačar je oduševljen Rogličem i nada se da će njegov sunarodnjak zadržati majicu ukupno vodećeg do kraja Vuelte u Madridu.

- Ja mu to iz sveg srca želim, osim što je veliki biciklist, Primož je pravi i veliki uzor za nas mlađe koji dolaze.

Linker
03. svibanj 2024 11:46