Srdjan Vrancic / CROPIX
BOLJE OD OČEKIVANJA

MAGISTAR MATEMATIČKIH ZNANOSTI BROJI NAJVIŠE OBRANA U FRANCUSKOJ LIGI 'Uživamo u ovim trenucima jer je lakše raditi na treninzima'

Mate Šunjić prvi je vratar francuskog prvoligašaIvryja koji igra sezonu iz snova.
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 24. listopad 2019. 12:38

Hrvatski vratar Mate Šunjić, osvajač zlata s Mediteranskih Igara u Tarragoni prošlog ljeta, u francuskom Ivryju ove sezone proživljava novu mladost. U klubu provodi drugu sezonu nakon jedne provedene u CSM Bukureštu, a s 32 godine na leđima trenutno je najstariji igrač momčadi.

Prošle sezone je ovaj rođeni Metkovac s titulom magistra matematičkih znanosti s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu jedva ostao u elitnom razredu francuskog rukometa. Ivry je tijekom cijele sezone u 26 utakmica skupio samo 10 bodova i jedino su ga još katastrofalniji Cesson i Pontault spasili od ispadanja.

Ove sezone takvog kluba u francuskoj LNH Division nema, osim možda Creteila, koji i drži posljednju poziciju nakon sedam kola. S obzirom na to da je Ivry doveo samo tri pojačanja i zadržao jezgru od prošle sezone, mnogi su ponovno očekivali grčevitu borbu za ostanak u ligi.

NAJBOLJI VRATARI U LNH DIVISION
Broj obrana:
1. MATE ŠUNJIĆ (Ivry) \u000879
2. Emil Nielsen (Nantes) \u000876
3. Wesley Pardin (PAUC)\u000865
4. R. Desbonnet (Nimes)\u000862
5. Vincent Gerard (PSG)\u000861

Postotak obrana:
1. Emil Nielsen (Nantes): 76/201 (38%)
2. Wesley Pardin (PAUC): 65/187 (35%)
3. Patrice Annonay (Tremblay): 58/172 (34%)
4. Julien Meyer (Chambery): 39/117 (33%)
5. MATE ŠUNJIĆ (Ivry): 79/239 (33%)

A kad ono, Ivry je u prvih sedam kola tri puta pobijedio i jednom remizirao što mu je donijelo sedam bodova, tri manje od cijele prošle sezone. A još se treba odigrati 19 kola.

- Prošla sezona nikome u klubu nije bila laka. Sad kada srećemo ljude na ulici oni nam govore kako osjećaju dobre vibracije iz ove momčadi i zato znamo da sve ide u pravom smjeru - kazao je Šunjić u razgovoru za francuske medije.

Sad je sve lakše

On se, osim po iskustvu, u Ivryju ističe i po kvaliteti. Ove je sezone eksplodirao i u sedam utakmica skupio 79 obrana. U prosjeku je to vrhunskih 11,29 obrana po utakmici, odnosno 33 posto. Iako ga postotak stavlja na peto mjesto u konkurenciji svih vratara u ligi, po broju obrana je prvi ispred Nantesova Emila Nielsena.

Šunjić je ove sezone najmanje obrana imao protiv PAUC-a, respektabilnih osam, a najviše protiv Chamberyja, čak 16. Pogađate, u toj je utakmici Ivry slavio, a isto je napravio protiv još dva favorita, St. Raphaëla kod kuće (11 obrana) i Tremblaya u gostima (10 obrana).

- Da mi je netko na početku sezone, kada sam vidio kalendar, rekao da ćemo nakon sedam kola biti sedmi, teško bih mu povjerovao. Ipak, znamo kako je biti u borbi za ostanak i ne smijemo raditi pogreške. Neke od dvoboja do sada kao što su oni protiv Chamberyja i St. Raphaëla prošle sezone bismo vjerojatno izgubili - iskreno će Šunjić koji unatoč visokoj poziciji svoje momčadi i odličnih individualnih predstava čvrsto stoji na zemlji.

ŠUNJIĆ U LIGI OVE SEZONE:
4. IX. protiv Nimesa (26:32): 8 obrana (29%)
11. IX. protiv Dunkerquea (22:26): 13 obrana (36%)
18. IX. protiv PAUC-a (23:23): 9 obrana (29%)
25.IX. protiv St. Raphaëla (31:28): 11 obrana (30%)
2. X. protiv Chamberyja (28:24): 16 obrana (41%)
9. X. protiv Tremblayja (31:23): 11 obrana (34%)
16. X. protiv PSG-a (24:30): 11 obrana (31%)

- Kada o sebi čitamo u medijima pomalo je nevjerojatno. Znamo da na kraju sezone postoji 99% vjerojatnosti da nećemo biti tako visoko i zato uživamo u ovim trenucima jer je lakše raditi na treninzima. Kada igrate utakmice sa svim negativnim pritiskom koji se stvara, dani postaju puno duži.

Šunjić je u Francusku došao 2013. godine, tada kao 26-godišnjak iz našičkog Nexea. U ranije spomenutom fenjerašu Creteilu zadržao se četiri godine, a na inozemstvo je čekao dosta dugo zbog fakultetskih obaveza. Prije Nexea je igrao u danas već pomalo zaboravljenom Medveščaku, a sve je naravno krenulo u Metkoviću.

Hrvatsku u Francuskoj predstavljaju dva vratara i čak tri desna vanjska
Osim Mate Šunjića, u Francuskoj LNH Division, odnsonoj najjačoj ligi, igraju još četvorica Hrvata. Najpoznatije ime među njima je još jedno vratarsko, ono Marina Šege koji je trenutno prvi vratar reprezentacije i Montpelliera.

Stigao je iz PICK Szegeda, a u drugoj najjačoj ligi svijeta ima respektabilne 53 obrana (7,57 po utakmici) u sedam utakmica. Ipak, ono zbog čega je Šego primarno doveden su one najjače utakmice, a takve se igraju u Ligi prvaka gdje u pet susreta (Vardar, Veszprem, Meškov, Kielce, Kiel) ima 45 obrana.

Osim sjajnog vratarskog dvojca, u Francuskoj imamo čak tri desna vanjska - u Chartresu 25-godišnjeg Nikolu Jukića, a Tremblayju su poziciju desnog vanjskog privatizirali Hrvati. Bruno Butorac stigao je ove sezone iz slovačkog Tatrana, a Luka Šebetić je u klubu već starosjedioc pristigao 2017. godine.

Zbog lakše ozljede Šeba je propustio tri susreta, ali se istaknuo u preostala četiri postigavši 16 pogodaka, tri više od Butorca koji se još uvijek prilagođava na LNH Division. (fo)

Linker
19. travanj 2024 09:54