hrs
JOSIP ŠARAC

MEDALJA IZ ŠPANJOLSKE NAPUNILA GA JE SAMOPUZDANJEM 'Zaigrati u punoj Areni Zagreb u ‘kockastom’ dresu sigurno će biti predivan osjećaj'

Drugu godinu zaredom mladi lijevi vanjski pruža odlične partije u dresu slovenskog prvaka, a potvrda vrhunskog rada i napretka došla je u obliku poziva u A reprezentaciju Hrvatske.
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 16. listopad 2019. 11:40

Hrvatska rukometna reprezentacija duže se vrijeme krpala na poziciji lijevog vanjskog. Najčešće su je igrali srednji vanjski Domagoj Duvnjak, Luka Cindrić ili Igor Karačić uslijed mononukleoze Ivana Sliškovića, klupske situacije Marka Mamića i u nedostatku neke druge kvalitetne opcije.

Danas nacionalna vrsta u kadru ponovno ima zdravog i raspoloženog Sliškovića koji odlične partije pruža u Göppingenu, a Mamić se također ustalio u Bundesligi, gdje je mjesto pod suncem nakon Kielcea pronašao u Leipzigu. Tamo igra u oba pravca, a koliko je Talant Dujšebajev bio u krivu kada ga je forsirao samo u obrani, pokazao bi dolaskom na reprezentativna okupljanja, gdje je uvijek bio odlična pucačka opcija.

Pokazati što zna

Navedenom dvojcu, pa onda i razigravačima koji su popunjavali poziciju srednjeg vanjskog, nedavno se pridružio 21-godišnji Josip Šarac, koji već više od godinu dana igra na odličnoj razini u slovenskom prvaku Celju. Punu raskoš svog talenta pokazao je i na nedavnom Svjetskom prvenstvu juniora u Španjolskoj, gdje je Hrvatska dohvatila srebro, a on se odlično nadopunjavao s Halilom Jaganjcem, kojega je samo ozljeda spriječila da bude na Červarovu popisu za listopadsku akciju. Hrvatska će dva puta zaigrati protiv Nijemaca, a na popisu konkurenata za sastav je i Šarac, koji u Sloveniji napreduje velikom brzinom i ove je godine postao konstanta u prvenstvu i Ligi prvaka. Iz Celja nam se javio pun ponosa što je dobio poziv u A selekciju.

- Osjećaj je lijep jer svi mi treniramo svaki dan da bismo se našli seniorskoj reprezentaciji. Čast mi je što me je izbornik Červar pozvao i nadam se da ću ispuniti sva očekivanja, odnosno da ću pokazati što znam - otvorenog garda priznao je Šarac, koji nije debitant u seniorskoj reprezentaciji, barem kada su pozivi u pitanju, jer još nije nastupio.

- Već sam jednom bio pozvan pa sam dobio mononukleozu, ali i tijekom ta dva dana koja sam proveo s dečkima, osjećaj je bio fantastičan. Ondje su na okupu svi najbolji hrvatski rukometaši koji igraju uvijek na vrhunskom nivou i čast je i zadovoljstvo biti u njihovu društvu. Bit će lijepo gledati ih i učiti od njih na treninzima.

ŠARAC U NOVOJ SEZONI
7. IX. Izola (32:21): 6 golova
11. IX. Dobova (35:21): 2 gola
15. IX. Flensburg (24:25): 5 golova
18. IX. Urbanscape Loka (32:21): 4 gola
21. IX. Barcelona (21:42): 2 gola
25. IX. Krka (32:20): 3 gola
29. IX. Aalborg (28:29): 6 golova
5. X. Maribor (31:23): 6 golova
9. X. Gorenje Velenje (33:21): 5 golova

Naravno da je svih 26 igrača svojim igrama u klubovima zaslužilo poziv, ali posebno je zadovoljstvo spoznaja da su mladi igrači poput Šarca nastavili rasti nakon spomenute svjetske smotre u Španjolskoj. U šest pobjeda Celja u domaćem prvenstvu ugradio je 26 pogodaka, dok je u Ligi prvaka upisao 13 pogodaka, a dva je puta bio najbolji strijelac momčadi u minimalnim porazima od Flensburga (24:25) i Aalborga (25:26).
Izrastao je u prvu opciju kluba koji je na ovim prostorima jedan od predvodnika kvalitete.

Bez loše utakmice

- Stvarno sam zadovoljan ovim periodom poslije Svjetskog prvenstva juniora kad sam se vratio u klub. Ta medalja iz Španjolske me je još više napunila samopouzdanjem i u klubu sam samo nastavio s dobrim igrama. Osvojili smo Superkup, krenula je i Liga prvaka uz Slovensko prvenstvo i, po meni, nemam nijednu lošu utakmicu do sada. Sve sam odigrao dobro, a neke utakmice su bile i odlične. Puno igram i u obrani i u napadu, svaku utakmicu dobivam priliku po 40 minuta i baš sam zadovoljan - pun samopouzdanja priznao je Šarac, čije bi odlične igre bilo lijepo gledati i u regionalnoj SEHA ligi koju Celje ove sezone nažalost ne igra.

U nikad jačoj konkurenciji takva odsutnost možda se ne osjeti, ali nedostaje Zlatorog Arena da bi zaokružila regionalni štih.

- S Celjem je slučaj da mora igrati Slovensku ligu i SEHA liga bi bila previše jer bi tada imali tri utakmice tjedno, a imamo samo 16 igrača. Ne nedostaje nam, iako je veći broj jakih utakmica poželjan jer smo u Sloveniji do sada sve dobivali sa 10 golova razlike. To nisu loše momčadi, već mi igramo fantastično naspram prošle sezone i u svaku utakmicu ulazimo maksimalno ozbiljno.

Iako su do sada poraženi u svim nastupima u Ligi prvaka, Celjani mirno plove Slovenskim prvenstvom, u kojem imaju šest pobjeda iz isto toliko utakmica. U Ligi prvaka nisu topovsko meso, iako su dva puta za dlaku izgubili i još su bez bodova, ali imaju niz mladih igrača koji uz Šarca čine jezgru momčadi.

Ispunjenje snova

- U Celju je uvijek mlada momčad. Ima nekoliko starijih igrača, tipa Leban, Ferlin, Grebenc i kapetan Razgor, koji su oslonac, i onda dolazimo mi mlađi koji se borimo. Makuc, Horžen, Diogo, golman Vujović, sve su to mladi dečki i oni koji bi trebali igrati na vrhunskoj razini ako bude sreće i zdravlja. Mislim, već se igra na toj razini, ali govorim za budućnost - priča nam Šarac, koji u nedjelju ipak nije nastupio u Parizu protiv francuskog prvaka PSG-a, ali opravdano.

- Nisam otputovao jer sam u petak neugodno stao na Diogovu nogu pa su fizioterapeuti procijenili da je bolje da ostanem doma i budem potpuno spreman za Elverum, jer to nam je idući tjedan prije reprezentacije važna utakmica u kojoj moramo uzeti bodove. Bolje je da se odmorim i da budem spreman 100 posto za Norvežane.

Iako je iza njega prošla sezona u Celju, Šarac još nikad nije nastupio u Areni Zagreb. Prvu priliku imat će 23. listopada protiv Njemačke, a onda i protiv Zagreba u Ligi prvaka, što mu puno znači, pogotovo onaj izlazak na teren u kockastom dresu.

- Radujem se što ću biti dio reprezentacije i ako se uspijem izboriti za mjesto u momčadi protiv Njemačke, sigurno će to biti dio ispunjenja mojih snova, jer igrati u Areni Zagreb, pogotovo ako bude puna, zasigurno je predivan osjećaj, posebno u hrvatskom dresu. Ove godine ću tek zaigrati i Ligu prvaka protiv Zagreba, tako da će mi to biti jedno fino iskustvo koje će zauvijek ostati u mom sjećanju ako se dogodi - zaključio je novi hrvatski razarač s devet metara.

Drago mi je zbog Martinovića i Milete, ali bit će nas još u budućnosti
Osim Šarca, u sastavu izbornika Červara još su dva mlada reprezentativca s osvojenim srebrom ovog ljeta iz Španjolske. Riječ je o Ivanu Martinoviću i Franu Mileti, družini s desne strane napada.

Njima svakako treba pridodati Halila Jaganjca kojemu bi vjerojatno bio upućen poziv da nije bilo ozljede, a u redu čekaju još neki koji su nastavili s dobrim igrama nakon SP-a.

- Ovo ljeto koje smo proveli zajedno uložili smo puno rada i truda da bi ostvarili drugo mjesto na svijetu. Ima tu još momaka koji će doći do A reprezentacije. Evo, mi smo prvi dobili poziv i stvarno mi je drago i zbog Martinovića i Milete, ali vjerujem da će nas biti još u budućnosti iz te generacije - kazao je Šarac. (fo)

Linker
02. svibanj 2024 08:54