CROPIX
HRVATSKI DŽOKER

NAJUGODNIJE IZNENAĐENJE PRIPREMA I VELIKA UZDANICA U OBRANI 'Ispunio sam san, oduvijek sam želio igrati sa Štrlekom, Duvnjakom i Cindrićem'

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 10. siječanj 2019. 14:12

Novo je lice među velikim dečkima, klinac u odnosu na veći dio kaubojske družine, ali to nikako ne znači da je predviđen za sporednu ulogu. David Mandić (21) najugodnije je iznenađenje priprema za Svjetsko prvenstvo, dečko koji bi trebao biti podrška Manuelu Štrleku na lijevom krilu, ali i jedan od najvažnijih kotačića u obrambenom dijelu igre naše reprezentacije.

Lani je bio jedan od najboljih igrača na hrvatskom putu do mediteranskog zlata, ali tek sada ga čeka ono pravo - prvo veliko natjecanje u karijeri.

Ima malo treme

- Ima malo treme, ali već sam igrao u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Sretan sam što idem u Njemačku i što sam dio momčadi, oduvijek mi je bio san igrati s Duvnjakom, Cindrićem i Štrlekom koji su mi bili idoli. Sad sam tu i moram se pokazati u najboljem svjetlu - priča mladi igrač koji je prošlo ljeto iz rodnog Ljubuškog stigao u PPD Zagreb.

Porec, 040119. 
Dvorana Zatika.
Medjunarodni rukometni turnir HEP Croatia Cup,  
Hrvatska - Crna Gora. 
Na fotografiji: David Mandic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
CROPIX

Hrvatska je prošli vikend na Croatia Cupu u Poreču svladala Crnu Goru (34:22) i Italiju (28:20). Naoko dvije uvjerljive pobjede, ali protiv suparnika koji nisu iz elitnog razreda svjetskog rukometa naša je reprezentacija pokazala i određene slabosti.

- Tražili smo takve suparnike da odradimo najbolje što možemo, da vidimo što nam nedostaje i što još možemo poboljšati. U Poreču je Duvnjak još bio umoran, a i štedjeli smo se malo da se ne ozlijedimo. Moramo još popraviti obranu, prvenstveno 6-0, tu je bilo dosta problema u prvim poluvremenima, i protiv Crne Gore i protiv Italije.

Ako nekoga treba pohvaliti u toj obrani, onda je to upravo on, na trenutke je djelovao neprelazno.

- Igrao sam prednjeg i halfa, trener mi je već u klubu pomogao i pokazao kako to treba igrati, a i Davor Dominiković mi je dosta pomogao. Dosta dobro to funkcionira sa mnom u 5-1 obrani, posebno se to vidjelo u drugim poluvremenima, jako sam to dobro odradio.

Za mnoge je njegova igračka eksplozija ove sezone iznenađenje. Što se krije iza velikog napretka?

- Trener mi je dao priliku. Iskreno, nisam očekivao da ću igrati toliko u klubu, a onda su došli i pozivi u reprezentaciju za utakmice protiv Švicarske i Belgije u kvalifikacijama. Dobro sam to iskoristio i, eto, sada idem i na SP pokazati da mogu i da vrijedim.

Varazdin, 041218. 
Arena Varazdin.
Utakmica 10. kola SEHA lige, PPD Zagreb - Nexe.
Na fotografiji: David Mandic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
CROPIX

Koje su realne mogućnosti ove reprezentacije, što možemo očekivati od Hrvatske u Njemačkoj?

- Svi kladioničari, a i cijela javnost, misli da nismo favoriti, ali ja vjerujem u ovu momčad i ove igrače koji su stvarno dobri. Sa svima se možemo nositi i siguran sam da možemo otići do medalje. Imamo jako tešku skupinu, a nakon toga se križamo sa skupinom smrti u kojoj su Njemačka i Francuska. Morat ćemo i u drugom krugu pobijediti nekog jakog, čak i ako prenesemo sva četiri boda, što će biti jako teško jer nas čekaju Španjolska i Island. Ali, idemo odigrati najbolje što znamo i u svaku utakmicu ući maksimalno.

Maksimalna analiza

Koliko zna o prvom suparniku Islandu (petak, 18 sati) s kojim smo se često susretali prijašnjih godina?

- Spremni smo za Island, znamo njihove slabe točke i moramo to iskoristiti. Svaku smo večer prije treninga gledali video, pa na treninzima pokušavali uigravati akcije. Analizirali smo ih maksimalno, što radi Palmarsson, kako reagiraju na 5-1 i sve ostalo. Još imamo u Njemačkoj pripremni trening, naravno da ćemo pogledati i još videa, podsjetiti se što treba popraviti i idemo po pobjedu!

Hrvatska ima prilično iskusnu momčad, devetorica su igrača starija od 30 godina, a osim Mandića, od mlađih su igrača u Münchenu i Halil Jaganjac (20) i Ivan Vida (23).

- Mlada ekipa uvijek daje više energije ovim starijima, i oni pored nas žele dati još više. To je dobra kombinacija. Mogli bismo primijeniti i recept iz Tarragone iako Hrvatska tamo nije bila u punom sastavu. Ako budemo igrali dobru obranu, mislim da ćemo daleko dogurati - rekao je Mandić koji u borbi za medalje vidi staro društvo.

- Tu su Francuska, Danska, naravno i Njemačka kao domaćin, i Španjolska. A i mi smo tu.

RASPORED UTAKMICA HRVATSKE REPREZENTACIJE

Hrvatska - Island 31:27

Hrvatska - Japan 35-27

Hrvatska - Makedonija 31-22

Hrvatska - Bahrein 32:20

Hrvatska - Španjolska (17. siječnja, 20.30)

Linker
19. svibanj 2024 16:34