CROPIX
NJIHOVA GODINA

NAJUSPJEŠNIJI U 2015. GODINI HOO nagradio Sandru, Cernogorza, kuglačice, vaterpoliste i braću Sinković

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 21. prosinac 2015. 22:34

U poplavi sportskih proglašenja, kakvima obiluje kraj svake godine, na red je došao i Hrvatski olimpijski odbor.

Sandra Perković, Giovanni Cernogoraz, kuglačka i vaterpolska reprezentacija, dvojac na pariće s braćom Sinković te treneri Edis Elkasević i Nikola Bralić odnijeli su najviša priznanja krovne sportske organizacije.

Odavno opjevani Sandrin disk i ove je godine letio daleko. Uobičajena dominacija u Dijamantnoj ligi, uz srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Pekingu. U Ptičjem gnijezdu jedino je Kubanka Dania Caballero bacila dalje. Dodatna vrijednost srebrnoj medalji Sandre Perković leži i u tome što je izborena u posljednjoj seriji. Prije nego što je posljednji put zakoračila u bacalište, bila je pod velikim pritiskom jer je bila izvan kruga osvajačica medalja.

Osim Sandre, nedodirljivi u svim hrvatskim izborima su braća Martin i Valent Sinković. Jedina je razlika u tome što ovdje nemaju tretman momčadi, nego su najbolji u HOO-ovoj izmišljotini, kategoriji pod nazivom "sportski par, štafeta ili posada". Sinkovići su svjetski prvaci u dvojcu na pariće te prvi na godišnjoj rang-listi Svjetskog kupa u istoj disciplini. Iako im rezultati nisu identični, njihovi treneri Edis Elkasević i Nikola Bralić proglašeni su najuspješnijima u Hrvatskoj u 2015. godini.

Zahvaljujući pobjedi u finalu Svjetskog kupa u disciplini trap sredinom listopada, olimpijski zlatnik iz Londona Giovanni Cernogoraz proglašen je najuspješnijim Hrvatom. Cernogoraz je bio među prvim sportašima koji su izborili nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, a odličnu sezonu okrunio je u Nicosiji ostvarivši rezultat koji je Hrvatski olimpijski odbor ocijenio najvrednijim u usporedbi s dosezima ostalih pojedinaca.

Zahvaljujući podjeli kategorije, do priznanja su ove godine došli i svjetski vaterpolski doprvaci, a dodatni argument njihovu izboru za HOO je i drugo mjesto u Svjetskoj ligi. Josip Pavić, Marko Bijač, Sandro Sukno, Paulo Obradović, Maro Joković, Anđelo Šetka, Petar Muslim, Fran Paškvalin, Antonio Petković, Luka Lončar, Luka Bukić, Damir Burić i Andro Bušlje aktualni su svjetski doprvaci.

Hrvatska kuglačka reprezentacija najuspješnija je ženska sportska ekipa. Ana Bacan, Milana Pavlic, Ines Hasić, Ana Jambrović, Nataša Ravnić-Gašparini, Ines Maričić, Marija Zver, Ljiljana Peroš, Snježana Kramar i Katarina Zajec u svibnju su postale svjetske prvakinje.

Od ostalih nagrada izdvajamo posebno priznanje za promicanje sporta i olimpijskih vrijednosti koje su ove godine zaslužile Sportske novosti, jedini hrvatski dnevni sportski list koji je nedavno proslavio 70. rođendan.

Najuspješnija sportašica

Sandra Perković (atletika)

Najuspješniji sportaš

Giovanni Cernogoraz (streljaštvo)

Najuspješnija ženska sportska ekipa

Kuglačka reprezentacija

Najuspješnija muška sportska momčad

Vaterpolska reprezentacija

Najuspješniji sportski par, štafeta ili posada

Martin Sinković i Valent Sinković (veslanje)

Promicatelj Hrvatske u svijetu

Nogometna reprezentacija

Najuspješniji treneri

Edis Elkasević (atletika)

Nikola Bralić (veslanje)

Nagrada za fair-play 2015.

Zvonimir Đurkinjak (badminton)

Posebno priznanje HOO-a 2015.

Sportske novosti

Nagrada HOO-a Matija Ljubek

Erna Hawelka Rađenović (gimnastika)

Romano Bajlo (veslanje)

Ivan Kralj (hokej na travi)

Ante Nakić (vaterpolo)

GNK Dinamo - nogometna škola

Trofej MOO-a 2015. "Sport i inovacije"

Hrvatski judo savez - projekt "Judo u škole"

Linker
17. svibanj 2024 06:18