Damir Krajac / CROPIX
I ONI SU POBJEDNICI

NIKOLA, MIA, MIHAEL I ZARA: CRO RACE JE DOBIO NOVE MLADE SLAVLJENIKE Jesu li oni budućnost hrvatskog biciklizma? Ova priredba pokazala je da jesu

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 02. listopad 2019. 19:09

Nikola i Nia te Mihael i Zara pobjednici su prve etape, a Nikolina i Smion te Klara i Lovro slavili su u drugoj etapi biciklističke utrke u Hrvatskoj. Prvospomenuta četvorka bila je najbolja u Osijeku, druga četvorka u Lipiku.

Da ne bude zabune, osmoro spomenutih su djeca iz hrvatskih osnovnih škola, koji su bili najbolji (najbrži) u vožnji na pozornici, na fiksnim biciklima postavljenim na virtualne trenažere, a ne na cestama kao što je to slučaj s “pravom” Utrkom kroz Hrvatsku, odnosno na onom što danas znamo i ovih dana gledamo i što ćemo gledati od Osijeka preko Lipika, Slunja, Zadra, Makarske... sve do Zagreba pod nazivom “Cro Race”.

Promocija je nužna

Manje je tu važno da je prvospomenuta četvorka iz osnovnih škola Franje Krežme i Ivana Filipovića iz Osijeka, a drugo četvero iz Osnovne škole Lipik, u ovoj je priči najvažnije to što je riječ o jednoj hvalevrijednoj novini u šestodnevnoj cestovnoj utrci diljem Lijepe naše, a kojoj je cilj promocija biciklizma, koji je, budimo realni, danas na prilično niskoj razini.

Šef utrke Vladimir Miholjević najavio je i ostvario “Kids Race” koji će se odvijati u svakom od gradova u kojima su ciljne ravnine etapa prave utrke i to se već nakon prva dva dana pokazalo kao dobitna kombinacija. U utorak na startu prve etape te u Lipiku na cilju iste te 200 kilometara duge dionice okupio se zaista velik broj djece. U očekivanju polaska biciklističke “karavane” u Osijeku, kao i njegova dolaska u Lipik, stotine djece sudjelovalo je u idealnoj kombinaciji pravog i virtualnog sporta. A to je nešto najprimjerenije današnjim generacijama.

U isto su vrijeme na velikom ekranu pratili zbivanja na cesti od Osijeka do Lipika i dobijali prva prava saznanja o “ljepotama” ovog zahtjevnog sporta, a zatim su činili gro navijača uz ciljnu ravninu Cro Racea. Dojmljiva i pamtljiva slika pokazala je da su Miholjević i suradnici napravili pravi potez i ne treba sumnjati da će se iz redova tih klinaca sigurno “regrutirati” neki novi biciklisti, takvi kao što su nekad bili Vladimir i Hrvoje Miholjević, Martin Čotar (sva trojica sudjeluju u organizaciji utrke), ali i Radoslav Rogina i Josip Rumac koji kao veteran i bivši, odnosno aktualni cestovni prvak Hrvatske sudjeluju na ovoj utrci. Zašto se ne bismo nadali da je to samo jedan od prvih koraka u popularizaciji biciklizma u kojem možda jednog dana dobijemo i neke još veće prvake kakvi postoje u susjednoj nam Sloveniji koja je sa samo dva milijuna stanovnika zemlja s najviše profesionalnih vozača na World Touru. Nevjerojatno zvuči, ali je zaista tako.

Ne treba posebno spominjati da je nedavno Primož Roglič postao prvi Slovenac koji je slavio na jednoj trotjednoj utrci i to na jednoj od tri najveće - na španjolskoj Vuelti. Time je Slovenija postala tek 20. zemlja u povijesti koja je dobila prvaka na jedoj od utrka Grand Toura. Treba tu dodati da je i Tadej Pogačar bio treći u ukupnom redoslijedu, a osvojio je i tri etape na istoj utrci.

Vratimo se “klincima i klincezama” - svim natjecateljima u “Kids Raceu” osigurani su Bianchi bicikli i Elite trenažeri na identičnim virtualnim etapama. U svakom gradu organizira se proglašenje pobjednika pojedine utrke, dok će ukupni pobjednici biti proglašeni na završnoj ceremoniji na Trgu svetog Marka u Zagrebu. Djeca su na ovo natjecanje pozvana u suradnji s lokalnim osnovnim školama, a oni koji to žele mogli su se i mogu i dalje sami prijaviti na mjestu događanja na ciljevima svih sljedećih etapa. Za dodatnu informaciju, djeca “voze” u dvije skupine - u onoj od 9 i 10, odnosno 11 i 12 godina. Jedni voze na virtualnoj stazi u Makarskoj, drugi na virtualnoj stazi na ulicama u samom središtu Zagreba.

Linker
24. travanj 2024 17:05