IHF
RUKOMETNI SP KADETA

OD OSMINE FINALA POČINJE NOVI TURNIR, A IZBORNIK ISTIČE NAJVEĆU SNAGU REPREZENTACIJE Kad nekome ne ide, uvijek može uskočiti netko drugi

Izabranici Siniše Markote danas od 16.15 traže prolazak u četvrtinale preko Mađarske s kojom su prije dva i pol tjedna igrali u Balatonboglaru.
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 14. kolovoz 2019. 11:42

Nakon što je Hrvatska u četvrtom kolu grupne faze Svjetskog kadetskog prvenstva svladala Sloveniju, poslali smo izborniku Markoti čestitku na pobjedi uz opasku kako je “sve funkcioniralo na zavidnoj razini” jer smo takav dojam i ostavili protiv protivnika koji je upravo dobiven sa 10 pogodaka razlike, na što smo dobili odgovor:

- Hvala na čestitkama, ali da je sve funkcioniralo i nije baš! Ima još stvari za popraviti - napisao je tada izbornik kadeta.

Ipak, nakon što su u derbiju zadnjeg kola s četiri pogotka razlike svladali Španjolsku i osigurali prvo mjesto u skupini s pet maksimalnih pobjeda, izbornik je bio puno zadovoljniji. Ali, krenuo je od onog što je bilo manje dobro.

- U početku se naši igrači nisu uspjeli priviknuti na njihovu 3-3 ili 4-2 obranu. U jednom ili dva dana treninga i priprema za igranje napada na tu obranu ne može se igrač na nju u potpunosti priviknuti - kazao je Markota koji je zadovoljan mogao biti stanjem stvari na drugom kraju terena.

Granitna obrana

- Što da kažem kada naša obrana primi samo 22 gola. Opet je ta 3-2-1 obrana odlično funkcionirala, sve smo dobro zatvarali i nismo dopustili Španjolcima da se razmašu i uđu u seriju. Ponovno se pokazalo da protivniku također treba vremena da se privikne na našu obranu, a koliko je ona bila dobra govori i podatak kako smo imali samo šest obrana golmana, a tako mali broj primljenih pogodaka - apostrofirao je izbornik kadeta koji su uspješno zaustavili još jedan forte Španjolaca, iako ni nama taj dio igre do pred kraj utakmice nije prolazio.

- Jako smo dobro trčali u obranu i zatvarali njihove kontre i polukontre kojih na utakmici u ponedjeljak praktički nije ni bilo.

Iako je krenuo s 3-2-1, Markota je u 20. minuti sa standardne postavke prešao na plitkih 6-0. Španjolci su previše prolazili kroz sredinu, zabili neke lake golove i promjena je dobro došla.

Mileta: Nadam se da možemo barem do srebra kao juniori
Jedna od priča prvenstva u Sj. Makedoniji je naše ubojito krilo Fran Mileta. On je nakon juniorskog SP-a došao igrati za kadete nakon samo tjedan dana odmora i nastavio oduševljavati istim sjajem kao u Španjolskoj.

- Odličan je osjećaj kada igram za Hrvatsku, bez obzira bila to juniorska ili kadetska reprezentacija. Za mene je uvijek isto. Igram veliku ulogu i dajem maksimalno od sebe - kaže novi igrač Nexea koji vjeruje u pozitivan ishod do kraja natjecanja.

- Čini se da smo na sličnom putu kao juniori. Nadam se da možemo doći barem do srebra kao oni, možda čak i do zlata - samouvjereno će Mileta uz kojega je jedan od najboljih naš vratar Stipe Purić koji je po postotku obrana peti na prvenstvu.

- Nisam sretan samo svojim nastupima do sad, već nastupom cijele momčadi. Mi smo snažni na ovom natjecanju jer se držimo kao cjelina. Sada nam je cilj osvojiti Svjetsko prvenstvo. (fo)

Uvijek iskoči drugi

- U tom trenutku sam se odlučio promijeniti obranu jer sam u igri imao dva dvometraša Maraša i Načinovića koji znaju igrati 6-0. Osjetio sam da Španjolci prelako prolaze kroz sredinu i morali smo nešto pokušati. U drugom poluvremenu vratili smo se na postavku 3-2-1 koja je do kraja utakmice besprijekorno funkcionirala.

U prvih pet minuta drugog poluvremena nismo primili pogodak i brzo smo napravili razliku od pet pogodaka iz koje se Španjolci nisu izvukli. Iako u napadu još uvijek postoje oscilacije, uvijek netko od igrača iskoči individualno, bilo s klupe ili iz prve postave i ta širina bi mogla biti važan faktor u nastavku natjecanja.

- Uvijek imamo igrače koji igraju s oscilacijama i ni u jednoj utakmici se ne dogodi da svi odigraju odlično, ali dobro je što onda umjesto tog igrača uvijek može uskočiti netko drugi i odigrati dobru utakmicu pa se to ne osjeti na rezultatu. To je također jedna naša velika snaga - priznao je izbornik koji je naglasio neke pojedince nakon Španjolske.

- Treba pohvaliti Rukavinu koji je imao odličnu dionicu u prvom poluvremenu, jako je dobro probijao španjolsku obranu i bio je bitan u držanju stečene prednosti. Načinović, Ivanković i Filipović su bili odlični u 3-2-1 obrani, pokretljivi i s puno agresivnosti, a Ivanković je u napadu vidio neke situacije koje su bile od velikog značaja za daljnji tijek utakmice. Odlično je u nekoliko navrata proigrao suigrače.

Lepršavi Egipćani

U skupini B s kojom se križamo prvo mjesto iznenađujuće je osvojio afrički prvak Egipat ispred europskog prvaka Švedske, Francuske i našeg sljedećeg protivnika Mađarske.

- Egipćani po meni nisu iznenađenje. Igraju lepršavo kao i njihova generacija juniora koja je bila treća na svijetu prije nekoliko tjedana. Imaju odličnog vratara i dva odlična vanjska igrača. Tko god na njih dođe u nastavku natjecanja, bit će mu jako teško - otkriva izbornik.

Protiv sljedećeg protivnika Mađarske Hrvatska je igrala prije dva i pol tjedna na pripremnom turniru u Balatonboglaru i svladala domaćina rezultatom 24:23. Za novi sraz protiv Mađara dobro će doći informacije s posljednje utakmice.

- Mađari su reprezentacija koja igra jako čvrst, fizički rukomet. Mi smo se sami u to uvjerili na turniru kod njih prije završnog dijela priprema, ali smo tamo igrali 6-0 obranu i opet računamo da će se njima biti teško prilagoditi na 3-2-1. Moglo bi ih to iznenaditi jer se do sada u grupi s time nisu susretali - kazao je Markota o protivniku koji je u grupi svladao Tajvan, Kanadu i Francusku.

KOSTUR NOKAUT FAZE:
PAROVI OSMINE FINALA (14.VIII.):
Egipat - Slovenija (I.), Island - Japan (II.), Francuska - Norveška (III.), Portugal - Sj. Makedonija (IV.), HRVATSKA - Mađarska (V.), Njemačka - Argentina (VI.), Španjolska - Švedska (VII.), Danska - Tunis (VIII.)
ČETVRTFINALE (15.VIII.):
I. - II. (A), III. - IV. (B), V. - VI. (C), VII. - VIII. (D)
POLUFINALE (17.VIII.):
A - B, C - D
FINALE I UTAKMICA ZA 3. MJESTO (18.VIII.)

Linker
07. svibanj 2024 00:00