GORAN MEHKEK Cropix
PRVENSTVO HRVATSKE

Hrvatski klub u godinu dana stigao od borbe za opstanak do velikog okršaja za polufinale

Danas se u Varaždinu (17.30) i Slavonskom Brodu (20.00) igraju prve utakmice četvrtfinala
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 20. ožujak 2024. 09:35

Tek što je ligaški dio sezone okončan, u Superligi odbojkaša odmah kreće doigravanje za prvaka. No, od šest klubova koji su zavrijedili svoje mjesto u drugom krugu natjecanja, dva će odmarati temeljem plasmana na jedno od prva dva mjesta tablice, a to su Mladost (1) i Ribola Kaštela (2), koji su izravno ušli u polufinale.

Varaždin slabiji u drugom dijelu

Do tamo, pak, dvije utakmice dijele preostala četiri kluba. Mursa Osijek prošle je sezone kraj ligaškog dijela natjecanja dočekala na prvom mjestu, imala i 2-0 u finalnoj seriji, ali na kraju ostala bez trofeja. Ova je sezona ipak druga priča, no i dosta je drugačija momčad pa stoga ipak neće u doigravanje kao favoriti, ali to ne znači da su se odrekli ambicija. Budu li zdravi i kompletni ciljat će najmanje još jedno finale, nakon nedavnog finala Kupa, a da bi došli tamo prva prepreka koju moraju preskočiti je Cratis Varaždin.

Šestoplasirana momčad iz grada baroka nije imala najbolju drugu polovicu sezone, sugerira to i omjer 5-6, s time da je svih šest poraza upisala u posljednjih sedam utakmica. No, sreća je za Varaždince što nisu imali pravu konkurenciju, odnosno što je ostatak lige dovoljno zaostao da im nije mogao zaprijetiti u borbi za doigravanje. Inače, Mursa i Varaždin odigrali su prije deset dana utakmicu 21. kola, a Osječani su uvjerljivo dobili sa 3:0, kao što su dobili i u prvom dijelu sezone u Varaždinu.

Drugi par četvrtfinala čine četvrtoplasirani Centrometal i petoplasirana Marsonia i tu bi stvari, očekuje se, mogle biti znatno izjednačenije. Međimurski je klub kroz sezonu pobjeđivao i Kaštela i Mursu, dakle klubove koji su na tablici završili boljeplasirani, i samo ih je manji kiks protiv Medicinara Trnje koštao trećeg, a moguće i drugog mjesta.

No, momčad iz Črečana dobro je ukomponirana, s nekoliko iskusnih igrača u svojim redovima i svakako se nada najmanje još jednom koraku dalje.

Međutim, i Marsonia ima slične želje kada je već stigla do ove faze. Ne treba zaboraviti da je to klub koji se u ovo doba prošle sezone grčevito borio za ostanak u Superligi, štoviše, tek je u posljednjem kolu osigurao status. Sada je, eto, u borbi za polufinale. No, puno se toga prošloga ljeta promijenilo u klubu iz Slavonskog Broda, a prije svega je to roster. Doveli su “pola” Murse Osijek u svoje redove, prije svega Davora Bogdanovića, te Edina Mehića iz Ribole. Ovaj potonji je najbolji skorer ovosezonske Superlige sa 506 poena i drugi najučinkovitiji s 5,95 poena po setu (bolji je u prosjeku tek Igor Omrčen sa 6,59, ali i uz 60 odigranih setova manje) te s 52% uspješnih napada općenito jedan od najboljih napadača Superlige. Zajedno s Bogdanovićem, pak, čini i najbolji tandem servera u ligi po broju asova, 39 i 36, pa je očito odakle Centrometalu prijete najveće opasnosti.

Zlatni set u slučaju 1-1

Inače, što se sustava natjecanja tiče, u četvrtfinalu se igraju dvije utakmice, prva kod slabije plasirane momčadi, a u slučaju da svatko upiše po pobjedu (bez obzira kojim rezultatom), na koncu druge utakmice igrat će se zlatni set za prolaz.
Prve utakmice četvrtfinala igraju se, dakle, danas u Varaždinu (17.30), odnosno Slavonskom Brodu (20.00), a uzvrati u subotu u Osijeku (19.00), odnosno Strahonincu (18.00).

ČETVRTFINALE

1. utakmice (srijeda)

VARAŽDIN (17.30) Cratis Varaždin (6) - Mursa Osijek (3)

SLAVONSKI BROD (20.00) Marsonia (5) - Centrometal (4)

2. utakmice (subota)

STRAHONINEC (18.00) Centrometal (4) - Marsonia (5)

OSIJEK (19.00) Mursa Osijek (3) - Cratis Varaždin (6)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 14:11