IVAN PERIC Cropix
LUDNICA U GRADSKOM VRTU

Mladost u Osijeku zasluženo slavila, preokrenula 0:2 u finalnoj seriji i uzela titulu prvaka Hrvatske

Mladostaši su još jednom pokazali da znaju pronaći pobjedničku formulu na teškom terenu
Piše: Nino BenčinaObjavljeno: 06. svibanj 2023. 20:14

MURSA-OSIJEK - MLADOST 0:3 (18:25, 12:25, 22:25)

OSIJEK Mala dvorana Gradski vrt. Gledatelja: 1300. Suci: Milan Rajković i Dalibor Tota (oba Rijeka).

MURSA-OSIJEK: Bogdanović, Škugor, Kraljević (L), Dugandžić, Đirlić, Santos, Garchet, Majer, Lizanec, Viloria, Šoš, Vuković, Busak-Vidaković (L), Verasto. Trener: Mario Teppert

MLADOST: Repek, Grbavica (L), Stevanović, Ivić, Vlašić, Vaško, Pervan (L), Ecker, Gajić, Dolgopolov, Jakopec, Stanković, Zeljković, Cvanciger. Trener: Ratko Peris

Otišla je finalna serija doigravanja odbojkaša za prvaka Hrvatske do pete, odlučujuće utakmice, a majstorica je odigrana u atmosferi kakva i priliči takvom događaju. Mala dvorana Gradski vrt ponovo je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, sve s ciljem kako bi navijači svjedočili prvoj osječkoj odbojkaškoj tituli. Na kraju ništa od toga, Mursa-Osijek propustila je povijesnu prigodu, Mladost se vratila nakon 0-2 u seriji i s tri uzastopne pobjede stigla do 22. naslova. Zasluženo.

Šest dana ranije, Mursa-Osijek je propustila prvu meč-loptu za premijerni naslov. Nakon toga, Mladost je na svom parketu sve vratila na početak i serija je otišla u smjeru u kojem su je mnogi vidjeli i prije prvog dvoboja.

image
IVAN PERIC Cropix

Zagrepčani od početka bolji

Od domaćina se očekivalo da se uoči odlučujućeg okršaja riješi psihološkog opterećenja koje ih je itekako kočilo na parketu u zadnja dva okršaja. S druge strane, Zagrepčani su nakon plesa na ivici i moguće predaje titule pronašli načina kako ostati na životu i treći puta doći na parket na kojem se gosti rijetko osjećaju ugodno. No, pobjedom u trećem susretu, Mladostaši su pokazali da znaju pronaći pobjedničku formulu i na takvim mjestima.

Otvaranje dvoboja bilo je jako važno, a bolje su ga odradili gosti. Morao je trener Teppert ispucati oba time-outa vrlo rano, kod rezultata 5:11. Uspio je smiriti momčad, koja je zaigrala bolje i zaostatak se umalo istopio (12:13). Mladost ipak nije ispustila prednost, koja je bila još jednom ugrožena (18:20), sačuvala ju je do kraja i dobila dodatni vjetar u leđa.

Čekao se Mursin odgovor, ali njega nije bilo u drugom setu, koji je odrađen plašljivo, stihijski, loše. Samo 12 poena završilo je na kontu domaćina, koji se u trećem setu ipak probudio. Sredinom druge dionice, Teppert je zamijenio na primaču nervoznog Lizaneca s Đirlićem, koji je donio nužni energetski impuls suigračima na parketu. No, Mladost bolje kreće i u treći set, brzo je stigla do četiri poena prednosti, ali domaćin se nije predavao. Kada je u završnici poveo 21:19 u dvorani je bila ludnica, ali u takvim uvjetima, sastav Ratka Perisa ostao je miran.

Odgovornost na sebe preuzima kapetan Zeljković, koji je u trenucima odluke bio koncentriran i ubojit. Uništio je svaku nadu domaćinu za povratak u utakmicu i produžetak nade da bi se možda moglo do toliko željenog naslova.

image
IVAN PERIC Cropix

Posebna posveta

Možda više sreće sljedeći put, pokal za sezonu 2022./23. ipak ide u vitrine najtrofejnijeg hrvatskog kluba.

- Još jedna fenomenalna partija, treća zaredom nakon što smo gubili 0-2. Vjerovali smo i tada da možemo sve preokretnuti, pokazali smo mentalnu i fizičku snagu, ali i igračku kvalitetu na parketu. Ovo je veliki rezultat, nije bilo lako, ali stablizirali smo se na vrijeme, kompletirali smo se i stvari su profunkcionirale na najbolji način. Ovu pobjedu bih posvetio tragično stradaloj kćeri mog kolege, trenera i prijatelja Dragana Kobiljskog u Beogradu - rekao je Ratko Peris, trener Mladosti, a nadovezao se trener Osječana Mario Teppert:

- Prvi set je bio u redu, ali u drugom smo potpuno zakazali. U trećem smo bili aktivni, vratili se nakratko, ali nismo izdržali pritisak do kraja. Nismo bili hladne glave, psihološki smo pali, jer sigurno nismo zaboravili igrati odbojku u tjedan dana. Sezona je ipak bila uspješna, ali propustili smo prigodu sve začiniti dvostrukom krunom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. srpanj 2024 01:47