VLADO KOS Cropix
‘IMAM PLAN‘

Bivši hrvatski izbornik u tišini se vratio nakon tri i pol godine, čeka ga izazov s kakvim se još nikad nije suočio

‘Meni nedostaje posao, teren, izazovi, a u klubu su inzistirali da se nađemo, razgovaramo, razmislim...‘
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 27. veljača 2024. 18:33

Rade Malević vratio se u hrvatsku odbojku!

S gotovo nezamjetnom medijskom pozornošću prošla je informacija kako je ženski odbojkaški klub Ribola Kaštela dobio novog trenera prve ekipe, makar je to zapravo poprilično bombastična vijest. Jer ipak je riječ o svestranoj odbojkaškoj ličnosti, koja je obilježila noviju povijest naše odbojke i koja teško može ostati "ispod radara".

Nekadašnji izbornik hrvatske reprezentacije u dva navrata te jednako tako i trener zagrebačke Mladosti u dva mandata, opet je "u akciji", ali ono što je posebno intrigantno prvi će puta u životu, a iza njega je nekoliko desetljeća uspješnog trenerskog staža, raditi sa ženskom ekipom.

Međutim, čini se da to i nije neki problem jer 66-godišnji trener u novu je odbojkašku priču uspješno krenuo. Njegove su igračice preko vikenda, naime, u gostima sa 3:0 "potukle" ekipu Vukovara.

- Nisam ni ja očekivao da ćemo tako dobro izgledati nakon tako malo vremena - priznat će Malević, koji je prošloga tjedna zamijenio Tomu Pauna na trenerskoj dužnosti.

Bio je to za Malevića povratak na odbojkaške terene nakon točno tri i pol godine. Tolika je bila, naime, stanka od njegova posljednjeg posla kao trenera Mladosti.

- Računao sam vratiti se iduću sezonu, pa onda odraditi još dvije-tri sezone prije totalne mirovine, iako sam i sad službeno u mirovini. No, nedostaje mi posao, teren, izazovi. A put me, eto, naveo u žensku ekipu.

image

Rade Malević

SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Razlozi izostanka u ovom razdoblju od jeseni 2020. bili su zdravstvene i obiteljske naravi, ali u međuvremenu su, srećom, operacije i komplikacije stvar prošlosti.

- Od posla nisam umoran, već od nekih drugih životnih situacija, kojima sam se morao posvetiti, ali to je sad iza mene i evo me tu gdje jesam.

A to su Ribola Kaštela. Koja su, pak, spojila četiri poraza u Superligi, pa su od komotne situacije, čak i europskih natjecanja s početka sezone, zašli u nemirne vode. Pa je tu u priču ušao Rade Malević...

- S ljudima iz kluba se jako dugo znam, pa smo u početku najmanje pričali o odbojci. Ali, eto, kako su se oni neočekivano našli u situaciji da su strepili za svoj status u Superligi, došli smo i do odbojke. Pitali su me za savjet, da im predložim trenera koji će situaciju popraviti. Dao sam im par imena, ali svi su bili zauzeti. Čak sam pitao i za stranca jer, eto, vidim da je popularno da se u Hrvatsku dovode stranci, kako igrači tako i treneri, međutim to su u klubu odbili. Onda su mi otvoreno rekli da žele mene.

A tu je bio mali "problem".

- Nikada u karijeri nisam bio u ženskoj odbojci, odnosno sa ženskom ekipom, osim dok sam još kao igrač radio s djevojčicama od 12 do 14 godina. Iako je, naravno, odbojka, i muška i ženska, isti sport, jednostavno ne pratim je kao mušku. Pratim je, u odnosu na mušku, nekih 20-ak posto. No, u klubu su inzistirali da se nađemo, razgovaramo, razmislim...

Inače je Malević ponosni stanovnik Velike Gorice, ali je jednako tako, dapače još i više, ponosni kaštelanski zet. Supruga Gordana, nekoć također vrsna odbojkašica, rođena je i odrasla u Kaštelima, štoviše odbojkaški je ponikla upravo u klubu koji je sada Malević preuzeo. Naravno da je i ona sudjelovala u "pregovorima".

- Svako sam ljeto ovdje posljednje 42 godine. Uostalom, u ovom razdoblju mog oporavka najviše mi je pomoglo doći u Kaštela i brati masline s obitelji i prijateljima - kazat će Rade naglašavajući kako je to svakako bio "poguranac" da se odluči za ovaj korak.

- Želim pomoći koliko to budem mogao, da do kraja sezone s djevojkama odradimo taj dio priče. Igračice u klubu su izuzetno potentne odbojkašice, baš su me iznenadile te njihove mogućnosti koje sam vidio u ovih tjedan dana treninga.

Uostalom, i igračice su dale svojevrsnu reakciju na tih prvih sedam zajedničkih treninga utakmicom u Vukovaru.

- Kao što sam rekao, izgledale su puno bolje nego što sam mislio da hoće i to mi daje motiv da nastavimo dalje još predanije. Vidim potentnost u pojedinkama, koje su ozbiljan materijal i s kojima je zadovoljstvo raditi, lako je s njima uspostaviti komunikaciju... Iako je relativno malo vremena ostalo do kraja ligaškog dijela, svega šest kola, imam neki svoj plan u glavi kako ubaciti svoje ideje i zamisli kako bi igra trebala izgledati.

Spomenuo je Malević da su u klubu strahovali oko ostanka u ligi, makar je Ribola od početka sezone, pa i trenutačno još uvijek u Top 6, odnosno na poziciji koja vodi u play-off i borbu za prvakinje Hrvatske. Nije naizgled situacija toliko kritična...

- Sad valja osigurati prvi cilj, a to je ostanak, ali nakon toga će doći vrijeme da će drugi morati puno ozbiljnije razmišljati o nama. Toliko o tome, valjda svi shvaćaju što želim reći.

Toliko, zasad, od Rade Malevića. Opet je u hrvatskoj odbojci, što je pozitivna stvar za obje strane. Sljedeći mjeseci upravo su postali još zanimljiviji...

Linker
19. ožujak 2024 12:09